Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
Zdjęcia moich potraw
znajdziesz tu;
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Miecznik –
jest w tej chwili moją ulubioną rybą.
Białe, zwarte, pyszne mięso.
Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od równie
wykwintnej żabnicy.
Gdy stoję w sklepie przed wyborem między tymi dwiema
rybami, niemal zawsze wygrywa miecznik.
Miecznik to bardzo duża ryba, może osiągać długość
czterech metrów.
Jest tak smaczny, że wystarczy wrzucić stek na
rozgrzaną oliwę i po prostu go usmażyć, oprószonego tylko solą, ewentualnie
jakimiś ziołami.
Mój dzisiejszy przepis to;
Miecznik w cieście panierowany orzechami włoskimi
Ciasto;100 g mąki pszennej
1 jako
Szczypta brązowego cukru
Szczypta cynamonu
ok.30 ml wody gazowanej
stołowa płaska łyżka śmietany
orzechy włoskie drobno posiekane
Zacznij od oddzielenia białka od żółtka.
Połącz mąki z cukrem, dodaj żółtko, wodę gazowaną,
śmietanę, cynamon. Wymieszaj. Odstaw na min 15 min
Przygotuj miecznika – umyj odsącz na papierowym
ręczniku
Pokrop sokiem z cytryny
Łyżkę maki połącz z przyprawą gyros i pieprzem
Obtocz rybę dokładnie, resztę dosyp do ciasta –
wymieszaj.
Ubij białko ze szczyptą soli i połącz z ciastem.
Posypujemy połową orzechów na środku patelnię z
roztopionym masłem.
Na orzechy kładziemy połowę ciasta i szybko rybę, na
to resztę ciasta i resztę orzechów. Brzegi ciasta połączyć. Smażymy na maśle dodając odrobinę miodu 1/5
płaskiej łyżeczki.
Sałatka do ryby z różnych sałat, kiwi i truskawki z
sosem z kiwi/przepis podany wcześniej/
Do rybki polecam talarki ziemniaczków usmażonych jak
frytki.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Zdarza mi się też wykorzystać tę rybę jako dodatek
do makaronu.
W lodówkach sklepowych, obok wędzonego łososia można
też znaleźć wędzonego miecznika, który też jest niczego sobie.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Mój dzisiejszy morski bohater jest bardzo popularny
w kuchni na Sycylii.
Przyrządzają go tam na bardzo wiele sposobów.
Jednym z nich są involtini di pesce spada, czyli
roladki z miecznika.
Po raz pierwszy jadłam je w restauracji.
Bardzo mi wtedy zasmakowały i pomyślałam, że
spróbuję któregoś dnia sama je zrobić tak też.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this impressive article to improve my experience.
OdpowiedzUsuńMy web page :: http://Rootcanal.pba-dental.com/root-canal-cost
It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this impressive article to improve my experience.
OdpowiedzUsuńAlso visit my page :: http://Rootcanal.pba-dental.com/root-canal-cost
Also see my webpage > rootcanal.pba-dental.com
It's a shame you don't have a donate button!
OdpowiedzUsuńI'd without a doubt donate to this superb blog! I guess for now i'll settle for
book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
Talk soon!
Look into my weblog; Http://Www.Vavsnet.Org/
Perfect piece of work you have done, this web site is really
OdpowiedzUsuńcool with excellent info.
Best regards and wish you many pleasant impressions
Usuń