piątek, 1 marca 2013

Miecznik....

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu; 
˜”*°°*”˜
Miecznik
  jest w tej chwili moją ulubioną rybą.
Białe, zwarte, pyszne mięso.
Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od równie wykwintnej żabnicy.
Gdy stoję w sklepie przed wyborem między tymi dwiema rybami, niemal zawsze wygrywa miecznik.
Miecznik to bardzo duża ryba, może osiągać długość czterech metrów.
Jest tak smaczny, że wystarczy wrzucić stek na rozgrzaną oliwę i po prostu go usmażyć, oprószonego tylko solą, ewentualnie jakimiś ziołami.
Mój dzisiejszy przepis to;
 Miecznik w cieście panierowany orzechami włoskimi
Ciasto;100 g mąki pszennej
1 jako
Szczypta brązowego cukru
Szczypta cynamonu
ok.30 ml wody gazowanej
stołowa płaska łyżka śmietany
orzechy włoskie drobno posiekane
Zacznij od oddzielenia białka od żółtka.
Połącz mąki z cukrem, dodaj żółtko, wodę gazowaną, śmietanę, cynamon. Wymieszaj. Odstaw na min 15 min
Przygotuj miecznika – umyj odsącz na papierowym ręczniku
Pokrop sokiem z cytryny
Łyżkę maki połącz z przyprawą gyros i pieprzem
Obtocz rybę dokładnie, resztę dosyp do ciasta – wymieszaj.
Ubij białko ze szczyptą soli i połącz z ciastem.
Posypujemy połową orzechów na środku patelnię z roztopionym masłem.
Na orzechy kładziemy połowę ciasta i szybko rybę, na to resztę ciasta i resztę orzechów. Brzegi ciasta połączyć.  Smażymy na maśle dodając odrobinę miodu 1/5 płaskiej łyżeczki.
Sałatka do ryby z różnych sałat, kiwi i truskawki z sosem z kiwi/przepis podany wcześniej/
Do rybki polecam talarki ziemniaczków usmażonych jak frytki.
˜”*°°*”˜
Zdarza mi się też wykorzystać tę rybę jako dodatek do makaronu.
W lodówkach sklepowych, obok wędzonego łososia można też znaleźć wędzonego miecznika, który też jest niczego sobie.
˜”*°°*”˜
Mój dzisiejszy morski bohater jest bardzo popularny w kuchni na Sycylii.
Przyrządzają go tam na bardzo wiele sposobów.
Jednym z nich są involtini di pesce spada, czyli roladki z miecznika.
Po raz pierwszy jadłam je w restauracji.
Bardzo mi wtedy zasmakowały i pomyślałam, że spróbuję któregoś dnia sama je zrobić tak też.
˜”*°°*”˜

5 komentarzy:

  1. It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this impressive article to improve my experience.

    My web page :: http://Rootcanal.pba-dental.com/root-canal-cost

    OdpowiedzUsuń
  2. It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this impressive article to improve my experience.

    Also visit my page :: http://Rootcanal.pba-dental.com/root-canal-cost
    Also see my webpage > rootcanal.pba-dental.com

    OdpowiedzUsuń
  3. It's a shame you don't have a donate button!
    I'd without a doubt donate to this superb blog! I guess for now i'll settle for
    book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
    Talk soon!

    Look into my weblog; Http://Www.Vavsnet.Org/

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfect piece of work you have done, this web site is really
    cool with excellent info.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga