Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
„Chytry dwa razy traci”
Zainspirowana
przepisem
z blogu Kuchnia Prezydentowej –
postanowiłam
poszaleć kulinarnie.
W ten sposób powstaje
pijane risotto
Risotto
– popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich,
przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu (szpik wołowy, masło, czasem
oliwa) razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina (wytrawne),
lub innego wytrawnego alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego na rosole z
dodatkiem szafranu.
Potrawa
prawdopodobnie przywieziona do Włoch z Chin przez Marco Polo.
Po
ugotowaniu ryż miesza się z utartym serem (parmezan), świeżym masłem (najlepiej
lekko solonym), śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu
aksamitną konsystencję.
Potrawę
można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką,
drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.
Najwięcej zwolenników ma jednak risotto bez dodatków, czyli risotto po
mediolańsku (alla milanese).
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Moje
risotto ma nazwę Vishnuwe/Viśniowe/Kaippillili, bo również zainspirował mnie do zrobienia ryżowej potrawy, ktoś
kto ryż jada na co dzień – a ja dotąd byłam zatwardziałym przeciwnikiem ryżu -
lubiłam go tylko w 2 postaciach, ryż z jabłkami i gołąbki.
Dziś użyjemy;
Czerwony
ekologiczny ryż,
który jakiś czas temu kupiłam postanowiłam
ugotować go w ciemnym piwie Paulaner Dunkel z odrobiną sklarowanego masła na
bardzo wolnym ogniu w szklanym garnku.
Do
ryżu zamarynowałam na 24 godziny kawałek białej kiełbaski/ z
blogu Kuchnia Prezydentowej/ i kawałek karczku – w ciemnym piwie, które zostało/u
mnie nie ma, kto teraz go wypić/.
Dawniej
uwielbiałam ciemne piwo, ale przez tą cukrzycę musiałam zrezygnować.
Do
ryżu przed podaniem wkładam pokrojonego w kostkę ananasa, ciemną hiszpańską
oliwkę, marynowaną cebulkę, odrobinę zieleniny i po przygrzaniu troszkę
kwaszonego ogórka.
Zamierzam
zrobić roladę z karczku i kiełbaski.
Kiełbaskę
nacinam i smaruję konfiturą borówkową z odrobiną sosu ananasowego oraz pieprzu cytrynowego.
Karczek
rozbijam na duży płat, układam na nim serek pleśniowy, pokrojoną czuszkę,
posypuję koperkiem z natką selera i owijam nim kiełbaskę, spinając patyczkiem.
Smażę
na złoty kolor, po czym podlewam po troszku piwem z przyprawami, kurkumą,
curry, ostrą papryką i odrobiną imbiru i tradycyjnymi suszonymi warzywami.
Prużę
na wolnym ogniu, pod koniec troszkę odparowuję sos – jeśli trzeba minimalnie
zagęszczam Sosem Myśliwskim Knorra. Roladę kroję i dodaję do risotto.
Gdyby
potrawę nazwać według przepisów na które trafiłam, przy tej okazji - można by
po koreańsku 돌솥 비빔밥 czyli Bibimbap lub बिरयानी w dewanagari – czyli Biriani, biryani lub بریانی w urdu lub po persku بریان czyli beryā(n), po nepalsku दालभात czyli Dal Bhat, czy też japońsku Donburi czyliどんぶり, lub według przepisu serbsko-bośniackiego Đuveč, czy
niemieckiego Eintopfem / Gdy Hitler zdobył władzę, zachęcał niemieckie rodziny, aby
raz na miesiąc rezygnowały z obfitszego obiadu niedzielnego i zastępowały go
Eintopfem (Eintopfsonntag) – teraz wiem czemu go nie lubię, lub po grecku γεμιστά,
czy potrawę kreolską – Jambalaya, czy też
japońską Katsudon -カツ丼 lub też japońskie Onigiri - 御握 bądź hiszpańska Paella lub wschodni Pilaw albo włoskie Rizi-bizi
ani Thali - hindi: थाली dosłownie: "talerz",
w żadnej z tych kultur przepis nie zawiera ryżu
gotowanego w ciemnym piwie – to mój prywatny eksperyment i niniejszym
zastrzegam sobie prawo własności
Pijanego risotto – Vishnuwe/Viśniowe/
Kaippillili
Jak
widzicie nazwa jest romantyczna nadzwyczajnie, zaś smak potrawy w całości i
poszczególnych jej składnikach jest POWALJĄCY i mówi
Wam to „krzywy język” na ryż.
Zjadłam obiadek i wierzcie mi wszystko jest pyszne, ale sos z tego piwa i odrobiny/Myśliwskiego do zagęszczenia/, jest szałowo - orgazmowy.
Zjadłam obiadek i wierzcie mi wszystko jest pyszne, ale sos z tego piwa i odrobiny/Myśliwskiego do zagęszczenia/, jest szałowo - orgazmowy.
Do tych
potraw często podaje się chapati (okrągły przaśny chleb, który uwielbiam – dziś
zrobiłam go z mąki orkiszowej i żytniej).
„RYŻ
CZERWONY - ŻYCIODAJNE ZBOŻE
Mieszkańcy
Azji spośród różnych gatunków zbóż najwyżej cenią sobie ryż, który stanowi
podstawę ich wyżywienia.
Pochodzi
z Indii, ma wiele odmian, po raz pierwszy opisany został w starodawnych
źródłowych traktatach ajurwedyjskich (tradycyjnej medycyny indyjskiej): Bhela-samhicie, Caraca-samhicie i
Susruta-samhicie autorstwa lekarzy będących jednocześnie mędrcami.
Mają
one charakter autorytatywny, ponieważ zawarta w nich wiedza pochodzi z
objawienia, a nie tylko z samego doświadczenia.
Współcześnie
nauka akademicka coraz częściej potwierdza osiągnięcia tego systemu, który
dokonał wielu ważnych odkryć na długo przed powstaniem cywilizacji Zachodu.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ajurweda
przypisuje ryżowi smak słodki, smak cierpki po strawieniu oraz działanie
chłodzące, redukujące czynnik biologiczny pit, nieznacznie podnoszące czynniki
wat i kaph, hamujące perystaltykę jelit, moczopędne, natłuszczające,
pobudzające seksualnie, wzmacniające.
Jest
łatwo strawny, pobudza łaknienie, dodaje sił, korzystnie wpływa na głos i
zdrowie.
Leczy
choroby skóry, cukrzycę, trąd.
Za
najbardziej wartościowe ze wszystkich zbóż ajurweda uważa ryż
czerwony.
Uprawiany
jest w różnych krajach azjatyckich, a także we Włoszech.
Poszczególne
odmiany różnią się wyglądem i walorami smakowymi.
Bogata
w składniki odżywcze pokrywa otaczająca zarodek jest łatwo strawna, dlatego
spożywa się ziarno niepolerowane. natomiast ryż brązowy, tak zwany
"naturalny", "pełnoziarnisty", uchodzi w Azji za ciężko
strawny z powodu jego otrębów.
Nie
dotyczy to pozostałych produktów z ziarna niepolerowanego.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ryż
czerwony wyróżnia się spośród innych odmian i zbóż wszechstronnym działaniem,
redukuje bowiem wszystkie trzy subtelne czynniki biologiczne: wat, pith i kaph,
które regulują wszelkie funkcje fizjologiczne.
U
człowieka zdrowego pozostają one w stanie równowagi. Oprócz uprzednio
wymienionych właściwości wspólnych całego gatunku, odmiana ta korzystnie działa
na serce, barwę skóry, wzrok.
Leczy
chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia.
Likwiduje
pieczenie, pobudza czynności trawienne i zwiększa produkcję tkanki rozrodczej
(nasienie, jajo).
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ponadto
sprzyja tworzeniu się odzi (witalności) mającej kluczowe znaczenie dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Jest
to subtelna substancja płynna o działaniu chłodzącym dająca siłę, która
powstaje ze wszystkich tkanek, ma swoją siedzibę w sercu i przenika całe ciało.
Od
niej zależy odporność organizmu, jak również długowieczność.
Decyduje
o budowie i stabilności mięśni, promiennym wyglądzie skóry, czystości głosu,
zdolności do skutecznego działania, czynnościach narządów czynnościowych
(narządów mowy: języka, krtani i ust, a także ręki, stopy, narządów płciowych,
odbytu), czynnościach narządów zmysłów (ucha, skóry, oka, języka, nosa) oraz
czynnościach psychicznych.
Zwiększona
ilość odzi dodaje sił, odżywia organizm, a także powoduje uczucie zadowolenia.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Z
upływem czasu wiedza o cennych właściwościach ryżu czerwonego została utracona.
Dopiero
w dwudziestym wieku słynący z długowieczności indyjscy jogi przypomnieli o nim
społeczeństwu, uznając go za ważny pokarm satwiczny, czyli taki, który sprzyja
zarówno zdrowiu, jak i rozwojowi duchowemu człowieka.
Zalecają
uwzględnienie tego produktu w postaci kaszy w codziennym jadłospisie.
Podobnego
zadania podjęła się następnie kierownik Międzynarodowej Akademii Ajurwedyjskiej
w Punie, dr S. Ranadem, publikując wegetariańską książkę kucharską, w której
opisała odmianę czerwoną.
Najbardziej
jednak wskazane jest spożywanie go jako składnika opracowanej przez jogich
ajurwedyjskiej diety satwicznej, która zapewnia zrównoważone odżywianie będące
istotnym czynnikiem warunkującym zdrowie.
Pokarmy
dobierane są indywidualnie do konstytucji, pory roku i choroby.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ziarna
wszystkich oraz nasion strączkowych powinny być sezonowane - przechowywane
przez jeden rok przed dopuszczeniem do obrotu. Podnosi to wartość odżywczą
produktów.
Dawniej
w Polsce był obowiązek leżakowania mąki.
Ryż
należy przechowywać w workach jutowych lub innych przewiewnych opakowaniach w
suchym miejscu - odmianę czerwoną w chłodnym, a mąkę bez dostępu światła.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Zboże
to spożywa się w postaci preparowanej, kaszy, płatków, skrobi, makaronu,
pieczywa przekąskowego, chrupek, syropu otrębowego, słodu, herbaty, mleka.
Z
mąki, także prażonej, można przyrządzać kaszę, kleik, naleśniki (dosę), warzywa
lub twaróg prasowany w cieście (pakorę), słodycze oraz stosować jako
zagęszczacz.
Unikać
naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie używać
kuchni elektrycznej ani mikrofalowej ze względu na ich szkodliwe
promieniowanie. Potraw gotowanych nie wolno odcedzać, aby zatrzymać cenne
składniki.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ryż
czerwony niepolerowany sezonowy odgrywa obecnie znaczącą rolę w żywieniu
człowieka ze względu na wagę, jaką przywiązuje się do zdrowego stylu życia.”
Opracował
Miłosz Woźniak – na stronie;
Bardzo mi miło, że spodobał Ci się mój przepis. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że wpadłaś do mnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń