Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
25 maja 2016/wieczór/
~~~~~~~
Jadłospis
cukrzyka
dbającego
o zdrowie, oraz osób odchudzających się.
Koniec
huuura!!!
Znów
cukier mi skoczył do 220 przed kolacją.
Domyślam
się, dlaczego.
2
godziny po obiedzie byłam głodna – pomyślałam, że zrobię sobie chrupkie razowe
pieczywo z masłem orzechowym.
Mam
masło Sante z kawałkami orzechów.
Zawsze
jak coś z nimi jadłam miałam taki jakby substytut cukierków czekoladowych. W
Internecie piszą, że mają niski/40/ IG niestety to chyba nie jest prawdą. Teraz
jeszcze wyczytałam, że mają 9 g na porcję 350 g cukru.
Dla
mnie to jest niepojęte, żeby przy takiej ilości chorych na cukrzycę na świecie,
żadna organizacja nie mogła wyliczyć IG dla większości potraw i produktów i
żeby to było wiarygodne.
Pitoli
się o lekach nowej generacji/bardzo drogich/, które uzdrowią światową cukrzycę.
Niestety nie robi się nic, by ludzie byli odpowiednio wyedukowani.
Niestety nie robi się nic, by ludzie byli odpowiednio wyedukowani.
Chory
na cukrzycę dostaje od diabetologa leki na wyczucie i kilka ulotek - to ma rozwiązać wszystkie
jego problemy.
Dietetyk
owszem można takowego znaleźć, ale prywatnie, bo NFZ nie podpisuje z
dietetykami umów na pracę w przychodniach – oczywiście, jeśli nie mieszka się
gdzieś na prowincji i ma się luźną kasę.
Nie ma
jeszcze żadnych gwarancji, że trafi się na osobę kompetentną.
Nie
jestem sorry ciołkiem, czy ograniczoną umysłowo osobą. Skończyłam 2 kierunki
studiów i wiele między innymi o żywieniu uczyłam się.
Niestety o cukrzycy jeszcze 3 lata temu, nie wiedziałam prawie nic. Mogłabym już po latach nieleczonego chorowania być lekko ograniczona umysłowo, na szczęście, cukrzyca u mnie zaczyna niszczyć inne obszary niż mózg.
Mam tego świadomość.
Tak sobie myślę, że może gdyby cukrzyca była chorobą zakaźną, wielcy tego świata zrobiliby więcej w profilaktyce cukrzycy.
Niestety o cukrzycy jeszcze 3 lata temu, nie wiedziałam prawie nic. Mogłabym już po latach nieleczonego chorowania być lekko ograniczona umysłowo, na szczęście, cukrzyca u mnie zaczyna niszczyć inne obszary niż mózg.
Mam tego świadomość.
Tak sobie myślę, że może gdyby cukrzyca była chorobą zakaźną, wielcy tego świata zrobiliby więcej w profilaktyce cukrzycy.
Teraz eliminuje
ona pośrednio pełno sprawność wielu ludzi, ale rozkręca rynek farmakologiczny.
Rynek, który wiadomo zrobi wszystko, żeby nie stracić potencjalnych klientów.
My zaś musimy kuć się po kilka razy dziennie i szpikować lekami, które też nie są obojętne dla naszego organizmu.
Dzisiaj byłam przerażona, bo pierwszy raz od 3 lat jak leczę cukrzycę i kuję się, z nakłutego palca po uciśnięciu, by zyskać 1 kroplę - krew mi trysnęła na twarz. Byłam cała w maleńkich kropelkach krwi.
Rynek, który wiadomo zrobi wszystko, żeby nie stracić potencjalnych klientów.
My zaś musimy kuć się po kilka razy dziennie i szpikować lekami, które też nie są obojętne dla naszego organizmu.
Dzisiaj byłam przerażona, bo pierwszy raz od 3 lat jak leczę cukrzycę i kuję się, z nakłutego palca po uciśnięciu, by zyskać 1 kroplę - krew mi trysnęła na twarz. Byłam cała w maleńkich kropelkach krwi.
Nie wiem,
czemu tak się stało?
Tak
sobie myślę, że może w sprawie Indeksu Glikiemicznego, My cukrzycy moglibyśmy
dzielić się takimi doświadczeniami np.;
Uwaga!!!
na masło orzechowe, bo nie tylko posiada w swoim składzie za wiele cukru, to
jeszcze -Tłuszcz roślinny utwardzony (trans, uwodorniony) –
ZAGROŻENIE!!! –
ZAGROŻENIE!!! –
Tłuszcz
roślinny utwardzony - cichy zabójca
„Po publikacji wielu postów z produktami
zawierającymi tłuszcz roślinny utwardzony, postanowiłem bardziej przybliżyć czytelnikom,
co to za cholerstwo i dlaczego jest tak przeze mnie piętnowane.
Kto
śledzi bloga w miarę regularnie, zauważył na pewno jak wiele produktów
spożywczych zawiera tłuszcze utwardzone.
Niestety
są używane w ciastkach, lodach, czekoladach, batonach, deserach mlecznych a
nawet sucharach i nie tylko”.
„Na
wstępnie zaznaczę, że piętnować będziemy tłuszcz roślinny utwardzony (trans,
uwodorniony a konkretnie izomery trans kwasów tłuszczowych) a nie zwykły
tłuszcz roślinny, który poniekąd jest zdrowy i potrzebny organizmowi. Od razu
zaznaczę też, że w przyrodzie występują naturalne izomery trans, które jednak
mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
Jednak w artykule skupię się jedynie na tych sztucznych izomerach - bardzo szkodliwych dla organizmu.
Jednak w artykule skupię się jedynie na tych sztucznych izomerach - bardzo szkodliwych dla organizmu.
Historia
utwardzania tłuszczów rozpoczęła się w latach 50, kiedy to odkryto związek
między spożywaniem tłuszczów zwierzęcych a cholesterolem i chorobami serca.
Spowodowało
to konieczność poszukiwania środka zastępczego, nieodstraszającego klientów.
Jako
rozwiązanie zastosowano znany od lat proces uwodornienia, w którym olej
roślinny wzbogaca się o cząsteczki wodoru i poddaje działaniu bardzo wysokiej
temperatury.
Dzięki
temperaturze cząsteczki oleju wiążą się z cząsteczkami wodoru i powstają
izomery trans kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze
utwardzone stały się hitem i umożliwiły rozwój branży fast food oraz junk food.
Są chętnie stosowane w restauracjach, gdzie można utrzymywać cały dzień rozgrzany tłuszcz nie powodując zadymienia kuchni.
Są chętnie stosowane w restauracjach, gdzie można utrzymywać cały dzień rozgrzany tłuszcz nie powodując zadymienia kuchni.
Co ważniejsze
są tańsze niż masło oraz ma długi okres przechowywania. Wobec tych zalet,
właściciele barów mogą kupować hurtowe ilości, smażyć wielokrotnie na tym samym
tłuszczu oraz przechowywać na zapleczu nie obawiając się zepsucia.
Ponadto tłuszcze utwardzone wpłynęły znacznie na poprawę walorów smakowych chipsów i krakersów.
Ponadto tłuszcze utwardzone wpłynęły znacznie na poprawę walorów smakowych chipsów i krakersów.
Powyższe
zalety dla producentów są dla konsumentów wadami.
Po
badaniach na zwierzętach oraz ludziach, naukowcy doszli do zatrważających
wniosków.
Stwierdzono, że tłuszcze roślinne utwardzone a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych:
Stwierdzono, że tłuszcze roślinne utwardzone a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych:
- znacznie
zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy
tworzą
w tętnicach trwałe złogi, co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i
zawałów serca,
- drastycznie
zwiększają zachorowania na raka jelita grubego
powodują
problemy z cholesterolem zwiększając ilość złego (LDL) a zmniejszając ilość
dobrego cholesterolu (HDL)
powodują
chorobliwą otyłość (widoczne w USA, ale dochodzi do Europy i Polski)
Niestety,
produkty zawierające tłuszcze utwardzone zalały półki sklepowe.
Jako
że hobbystycznie bawię się w detektywa spożywczego przy okazji chronię rodzinę
przed produktami zawierającymi różne szkodliwe dodatki.
Niestety
znaczna część społeczeństwa nie jest uświadomiona o zagrożeniach lub zwyczajnie
je bagatelizuje.
Takie
właśnie osoby są motorem napędowym pchania do produktów spożywczych coraz to
większej ilości potencjalnych zabójców, jak właśnie tłuszcze trans.
Na
koniec garść porad, jak uniknąć zabójczych tłuszczów trans:
unikajmy
produktów wysoko przetworzonych (krakersów, ciasteczek, chipsów, dań gotowych,
batoników i bóg jeden wie, czego jeszcze)
zakupy
róbmy na spokojnie byśmy mogli przeczytać etykietę zanim wrzucimy produkt do
koszyka
zamiast
szybkiej przekąski zjedzmy owoc lub napijmy się wody
jak
ognia unikajmy fast i junk food
zastąpmy
smażenie, (podczas którego również są uwalniane izomery trans) - pieczeniem,
gotowaniem, grillowaniem lub przygotowywaniem na parze
Regulacje
prawne:
Niestety
w Polskim ustawodawstwie nie ma przymusu informowania o ilości tłuszczów
utwardzonych w produkcie. Ale cóż się dziwić, skoro w niby prozdrowotnych USA
obowiązek taki wprowadzono dopiero w 2007 r.
Zobowiązanie
do umieszczania zawartości tłuszczów trans w produkcie nie było łatwe z powodu
oporu producentów obawiających się utraty zysków
(kosztem
zdrowia ludzi - to już tak na marginesie).
Na
chwilę obecną w Polsce istnieje tylko przymus wyszczególnienia w składzie produktu,
że zawiera on tłuszcz roślinny utwardzony (albo uwodorniony) lub częściowo
utwardzony.
Akty
prawne regulujące znakowanie żywności:
Rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych oraz
akty zmieniające.
Rozporządzenie
Ministra Zdrowia w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą oraz akty
zmieniające.
Mimo
to możemy w Polsce spotkać produkty mające tabelę z wartościami odżywczymi (w
tym ilością tłuszczów trans). Spowodowane jest to ustawodawstwem USA czy
Kanady, gdzie producenci, ale też kraje eksportujące do nich, zobowiązane są do
umieszczenia takiej informacji na opakowaniu.
Na
czele krajów walczących ze szkodliwymi tłuszczami i trans jest Dania,
która
w 2003 r. wprowadziła zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych, w
których stężenie tłuszczów trans jest wyższe od naturalnego.
Następnie
w 2005 r. Kanada wydała zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów
trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5%.
Na
chwile obecną, nie ma innych aż tak ostrych regulacji prawnych wymierzonych w
tłuszcze trans, ale trwają prace w USA, Wielkiej Brytanii i Unii Europejskiej.”
To
tylko fragmenty spod tego adresu.
Spróbujmy
sobie pomóc wyszukując takie choćby teksty.
Mam
świadomość, że część ich może być niewiarygodna, – ale jeśli spróbujemy w jakiejś
grupie to konfrontować/porównywać/, może unikniemy dalszego pogarszania
własnego zdrowia przez jedzenie śmieci..
Cukier już mi spadł do 150, ale mogłam tego uniknąć, gdybym wiedziała co się stanie, po zjedzeniu 2 łyżeczek masła orzechowego.
Cukier już mi spadł do 150, ale mogłam tego uniknąć, gdybym wiedziała co się stanie, po zjedzeniu 2 łyżeczek masła orzechowego.
Bardzo ciekawy blog. Również choruję na cukrzycę leczoną insuliną. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję - to miłe, trzeba to jakoś ogarnąć :) Życzę zdrowia i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI am regular visitor, how are you everybody? This
OdpowiedzUsuńpiece of writing posted at this site is really pleasant.