Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu http://www.garnek.pl/bajsza/a
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Codziennie robimy
ćwiczenia
10 przykazań gimnastyki
w łóżku według lekarzy tybetańskich
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Dzisiaj na obiadek
serwuję;
Rybkę pieczoną pod
serkiem pleśniowym z cytrynowo żurawinową pieprzną nutą;
rybka filet/jaki, kto
lubi/,
żurawina konfitura +
suszone owoce,
serek pleśniowy
złocisty,
pieprz cytrynowy,
szpinak pod filet,
kilka płatków
krewetkowych/dekoracja/,
masło.
Wykonanie;
Filet mrożony umyty –
układam na kromce
chleba,
żeby się rozmroził
przez noc.
Posypuję pieprzem
cytrynowym ze wszystkich stron.
Z wierzchu smaruję
konfiturą żurawinową i jeszcze dokładam kilka suszonych żurawin. Od spodu kładę masełko i szpnak.
Kruszę ser pleśniowy na
samym wierzchu.
Całość podkładam masłem
sklarowanym i piekę w piekarniku.
Dookoła układam skórkę
z chleba, która z masełkiem powinna stworzyć pyszne grzanki.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Sałatka z różnych sałat
i owoców
+ kiełki rzodkiewki
szczypta,
3 gronka winogrona
czerwonego,
śliwka ciemna,
kiwi,
truskawka,
suszone owoce Goji,
żurawiny – namoczone w 2 łyżkach czerwonego wina,/o owocach goji napiszę innym
razem – warto stosować je w każdej diecie/
papryka zielona,
ogórek świeży,
kilka świeżych owoców
aronii
2 pomidorki koktajlowe
żółty i pomarańczowy
biały ser mozzarella
otoczony pieprzem cytrynowym
Papryczka czuszka
ćwierć bardzo drobno posiekana
Wykonanie;
Pokroić, podrobić
według uznania i wymieszać
Sos czosnkowy z zieloną
suszoną cebulką
z płaską łyżką śmietany
podajemy oddzielnie.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Te wymyślane dania, nie
znajdziecie w żadnej książce kucharskiej.
Pomysły na nie rodzą
się we mnie.
Jest we mnie coś, co
stanowi wyobraźnię smakową stąd ciągle nowe aranżacje.
Czasami oglądam
kulinarną grafikę w goglach i coś mnie zainspiruje.
Jestem jak malarz
potraw, cieszy mnie jak potrafię zmalować, coś pięknego i smacznego.
Uważam, że to jak jemy
bardzo wiele mówi o naszej wewnętrznej kulturze.
Dzisiaj; WITAMINY GRUPY B
WITAMINA B1 (tiamina,
aneuryna)- zwana jest "witaminą intelektu", jest potrzebna do
prawidłowej pracy układu nerwowego i pracy mięśni, działa korzystnie na system
nerwowy i właściwe spalanie węglowodanów i tłuszczów, pobudza wydzielanie
hormonów gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje
działanie uśmierzające ból, odgrywa ważną rolę w procesach oddychania
tkankowego, wspomaga proces wzrostu.
Naturalne źródła
pozyskiwania witaminy B1 to: ziarna zbóż, jajka, zielone warzywa, orzechy
arachidowe, drożdże, kasza gryczana, mleko, orzechy włoskie i laskowe, migdały,
kalafior, jajka, pomidory, ziemniaki, kapusta, agrest, porzeczki, śliwki,
jabłka, groch, fasola, otręby pszenicy, chleb z mąki razowej, płatki owsiane,
pełnoziarniste zboża, gryka, pestki słonecznika, suszone owoce.
Nadmiar witaminy B1
występuje rzadko i charakteryzuje się zawrotami głowy, nadwrażliwością,
drżeniami mięśni, zaburzeniami rytmu serca i reakcjami alergicznymi.
Niedobór witaminy B1
witaminy powoduje zaburzenia w przemianie tłuszczów i cholesterolu, wywołuje
bezsenność, złe samopoczucie, nerwowość i stany irytacji, depresje, brak
apetytu, podatność na zmęczenie, zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją,
chorobę beri-beri (zupełny brak witaminy B1 w organizmie), zaburzenia
oddychania tkankowego, układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego, paraliż
kończyn.
Dzienne zapotrzebowanie
wynosi 1-2 mg.
Ciekawostki:
* Mąka jest zwykle
wzbogacana w witaminę B1 w celu zrekompensowania strat powstałych w procesie
mielenia ziarna,
* Słabym źródłem
witaminy B1 u człowieka jest flora bakteryjna przewodu pokarmowego
* U zwierząt
przeżuwających nie występuje brak witaminy B1!
* Choroba beri-beri
występuje u ludzi odżywiających się jedynie białym ryżem.
* Osoby ciężko
pracujące fizycznie, sportowcy, kobiety ciężarne i karmiące, a także ludzie
palący papierosy, nadużywający alkohol i spożywający duże ilości cukru mają
wyższe zapotrzebowanie na witaminę B1
* Witamina B1 należy do
witamin najbardziej wrażliwych na działanie wysokiej temperatury i łatwo ulega
zniszczeniu podczas gotowania.
* Niedobór witaminy B1
występuje u ludzi pracujących umysłowo.
* Ludzie z niedoborem
tiaminy często padają ofiarą komarów i innych owadów, ponieważ tego przyczyną
jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze.
WITAMINA B2
(ryboflawina, laktoflawina) żółty barwnik występujący u ludzi i zwierząt -
reguluje poziom cukru i azotu, poprawia przemianę materii i gruczołów
wydzielających płyny żołądkowe, jest składnikiem koenzymu odpowiedzialnego za
utlenianie związków organicznych w komórkach, wpływa na syntezę kwasów
tłuszczowych z białek i węglowodanów, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie
wzroku, eliminuje z organizmu trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu,
zapobiega nowotworom przełyku, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym
funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego,
nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Działa korzystnie na stan komórek oraz
przemianę materii, odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych ciałek krwi i
samej krwi.
Naturalne źródło
witaminy B2 znajduje się w tłustym mleku i jego przetworach, a także takich
produktach jak: kiełki, zielony groszek i szczypiorek, migdały, ser, jajka,
kakao, twaróg (chudy), kukurydza, szpinak, kalafior, jabłka, groch, orzechy
włoskie, kasza gryczana, groch, otręby i zarodki i ziarna zbóż, pomidory, szczypior,
zielony groszek, drożdże, warzywa strączkowe, grzyby, zielone części warzyw,
pełnoziarniste pieczywo, soja, jogurt.
Nadmiar witaminy B2
powoduje nudności i wymioty.
Niedobór witaminy B2
powoduje pękanie i łuszczenie się skóry, podatność na zmarszczki i zajady,
stany zapalne błony śluzowej (też w jamie ustnej), nadwrażliwość na światło,
uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, bóle i pieczenie oczu (do powstania
katarakty włącznie), przetłuszczanie się włosów (łojotok), wypadanie włosów,
problemy w przyswajaniu żelaza, wadliwe działanie układu nerwowego i błon
śluzowych, brak koncentracji, zawroty głowy, bezsenność, niedokrwistość,
opóźnianie wzrostu, swędzenie w okolicy ujścia pochwy.
Dzienne zapotrzebowanie wynosi 1,0-2,0
mg, ale wzrasta w sytuacjach stresowych.
Ciekawostki:
* Połowa witaminy B2
ulega zniszczeniu podczas działania promieni słonecznych dlatego nie powinno
się sprzedawać mleka w przeźroczystych szklanych butelkach.
* Witamina B2 nie
rozkłada się w czasie gotowania, ale traci aktywność pod wpływem światła.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Witamina B5
JAK ODKRYTO WITAMINĘ B5
Pierwsze informacje na temat hipotetycznej substancji pobudzającej wzrost drożdży, którą nazwano Bios II datują się na rok 1901.
Pierwsze informacje na temat hipotetycznej substancji pobudzającej wzrost drożdży, którą nazwano Bios II datują się na rok 1901.
W roku 1933 Wiliams
wykazał, że czynnik ten jest szeroko rozpowszechniony i nazwał go kwasem
pantotenowym (z greckiego "wszechobecny"). W tym czasie Ringrose i
współpracownicy prowadząc doświadczenia na kurczętach wywołali u nich zapalenie
skóry podobne do pelagry (pelagra kurcząt) i stwierdzili (1930r), że zmiany te
łatwo ustępują po podaniu drożdży i wyciągu z wątroby.
Substancje tak
działające nazwali czynnikiem przesączalnym II. Wreszcie Jukes i
współpracownicy w 1939r. stwierdzili, że oba oznaczane czynniki tj. kwas
pantotenowy i czynnik przesączalny II są identyczne. W tym czasie Wiliams
wyodrębnił kwas pantotenowy, a Major określił jego wzór i budowę.
W 1940r. w kilku
laboratoriach Ameryki i Europy otrzymano kwas pantotenowy na drodze
syntetycznej.
WŁAŚCIWOŚCI
Witamina B5 (kwas
pantotenowy, pantenol) jest rozpuszczalna w wodzie oraz alkoholu. Rozkłada się
dopiero w temperaturze 100° C.
ŹRÓDŁA
Kwas pantotenowy obecny
jest zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, z czego
najlepszym jego źródłem jest pełnoziarnisty chleb i inne pełnoziarniste
produkty zbożowe oraz suszone owoce.
GDZIE WYSTĘPUJE
WITAMINA B5
Największe ilości kwasu
pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba, nerki, otręby pszenne, groch, soja.
Jest syntetyzowany przez rośliny oraz niektóre pleśnie i drobnoustroje. Około 80%
kwasu pantotenowego w produktach spożywczych znajduje się w postaci związanej.
Produkty szczególnie
bogate w witaminę B5 (kwas pantotenowy)
Art. 100g miligramy
wątróbka 7,70
otręby pszenne 2,85
pstrąg 1,85
pestki słonecznika 1,40
śledź, makrela 1,35
camembert, brie 1,10
orzechy włoskie 0,90
mąka pełnoziarnista 0,78
żółtko (z 1 jaja) 0,75
kraby 0,63
dziczyzna 0,57
mleko pełne 0,31
ROLA
Witamina B5 uczestniczy
w kontroli produkcji energii z przemiany tłuszczów.
Odgrywa rolę również
przy procesach budulcowych oraz detoksykacji organizmu.
Wspomaga metabolizm
tkanki nerwowej oraz produkcję niektórych neurotransmiterów (zwłaszcza tych
antystresowych i antydepresyjnych). Obniża nieznacznie podwyższone stężenie
cholesterolu i trójglicerydów. Uczestniczy w procesach odbudowy w skórze,
włosach i paznokciach.
NIEDOBÓR
- bóle różnych części
ciała: kończyn (uczucie pieczenia stóp, drętwienie palców u stóp, zaburzenia
czucia w stopach), jamy brzusznej, mięśni (raczej wywołane ich skurczami),
głowy,
- zaburzenia dermatologiczne:
owrzodzenia skóry, czyraki, odleżyny, łysienie i przedwczesne siwienie,
- wzrost poziomu
cholesterolu i trójglicerydów,
- skurcze i drżenie
mięśni, łatwa męczliwość,
- zaburzenia snu,
bezsenność
- wzmożone napięcie
nerwowe, drażliwość,
- nudności lub wymioty.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
WITAMINA B6 – WITALNOŚĆ
WŁAŚCIWOŚCI
Nazwą witamina B6
określa się w rzeczywistości grupę zawierającą 6 związków:
- pirydoksal, który
jest formą alkoholową,
- pirydoksynę, która
jest formą aldehydową,
- pirydoksaminę, która
jest formą aminową,
- estru fosforanowego
Witamina B6 jest
syntetyzowana częściowo przez florę jelitową. Ulega zniszczeniu podczas obróbki
termicznej i mrożenia produktów spożywczych. Do przemian metabolicznych
witaminy B6 konieczna jest obecność witaminy B2 i B3 (niacyny). Ulega redukcji
pod wpływem alkoholu, papierosów oraz doustnych środków antykoncepcyjnych.
ŹRÓDŁA
Produkty roślinne: produkty zbożowe,
warzywa (zielone: kapusta, groszek zielony, szpinak, fasolka szparagowa oraz
kalafior, marchew, ziemniaki i fasola), owoce (banany), nasiona roślin
strączkowych (soja), orzechy (ziemne, włoskie), pestki dyni.
Produkty zwierzęce: chude mięso, drób,
jajka, mleko, ryby.
Drożdże.
ROLA
Wpływ na konkretne procesy i funkcje
organizmu:
- działanie
przeciwdepresyjne,
- regulacja
funkcjonowania układu immunologicznego, szczególnie przebiegu reakcji
uczuleniowych,
- utrzymanie równowagi
hormonów płciowych (zmniejszenie objawów menopauzy),
zmniejszanie objawów zespołu napięcia
przedmiesiączkowego (depresję, oraz
menopauzy,
- poprawa procesów
koncentracji i uwagi poprzez usprawnianie wykorzystania energii z węglowodanów
w neuronach,
- spowalnia procesy
starzenia się poprzez kontrolę syntezy kwasów nukleinowych,
- zmniejsza ryzyko
chorób sercowo-naczyniowych zmniejszając stężenie homocyteiny we krwi,
- zapobiega tworzeniu
się kamieni poprzez wzrost przemian kwasu moczowego,
- ma działanie
przeciwbólowe,
- łagodzi objawy
zespołu napięcia przedmiesiączkowego, gdzie wykorzystuje się jej działanie
przeciwdepresyjne, przeciwbólowe i hormonalne.
NIEDOBÓR
1. Zaburzenia
neurologiczne:
- drgawki podobne do
padaczkowych, które powstają poprzez zaburzenia w produkcji dopaminy,
serotoniny, GABA oraz akumulacji nieprawidłowych metabolitów tryptofanu,
- obwodowe neuropatie,
- depresja, apatia,
- pogorszenie pamięci i
koncentracji,
- bezsenność,
- parkinsonizm -
drżenie kończyn lub/i głowy,
- parestezje,
- dezorientacja,
nerwowość, drażliwość.
2. Zaburzenia
hematologiczne:
- niedokrwistość
niedobarwliwa mikrocytarna (mały, jasny erytrocyt),
- zaburzenia funkcji
płytek krwi i procesów krzepnięcia.
3. Zaburzenia
dermatologiczne:
- stany zapalne skóry
(rąk, stóp, wokół oczu i ust) i błon śluzowych,
- łojotok,
- łuszczenie się skóry.
4. Inne zaburzenia:
- prawdopodobnie
zwiększenie ryzyka powstawania niektórych nowotworów,
- zanik mięśni,
- nudności, nasilone
wymioty u ciężarnych,
- częste infekcje,
- kamica nerkowa,
- zmęczenie,
osłabienie,
- u dzieci – opóźnienie
rozwoju pschoruchowego, nieprawidłowości w budowie kości,
- miażdżyca (zwiększone
ryzyko udaru i choroby niedokrwiennej serca).
Do niedoboru witaminy
B6 często dochodzi u alkoholików, kobiet w ciąży i osób starszych.
MINIMALNE DZIENNE
ZAPOTRZEBOWANIE
Mężczyźni:
19-50 rok życia - 1.3
mg/d
powyżej 50 roku życia -
1.7 mg/d
Kobiety:
19-50 rok życia - 1.3
mg/d
powyżej 50 roku życia:
1.5 mg/d
Okres ciąży: 1.9 mg/d
Okres laktacji: 2.0
mg/d
TOKSYCZNOŚĆ
Pomimo tak
dobroczynnego działania nie należy przekraczać dopuszczalnych wartości
przyjmowania witaminy B6, gdyż jest ona neurotoksyczna.
Można doprowadzić do
zatrucia organizmu, które objawiać się będzie zaburzeniami neurologicznymi
(słabość mięśni, drętwienie kończyn, parestezje). Może dojść do neuropatii
obwodowej.
Aby uniknąć zatrucia
należy jeść w naturalnych produktach a nie przyjmować tabletki.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
WITAMINA B9
WWitaminą B9 nazywa się
niekiedy kwas foliowy, którego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa
"folium" oznaczającego "liść", ponieważ uzyskano go z liści
szpinaku.
Należy do grupy witamin
B, które rozpuszczają się w wodzie i są wchłaniane przez organizm w jelicie
cienkim. Wprawdzie jej niewielkie ilości są przechowywane m.in. w wątrobie, ale
nadmiar jest wydalany z moczem.
Witamina B9 ma wiele
postaci i właściwie termin ten oznacza całą grupę związków (ustalono, że może
istnieć teoretycznie ok.150 rozmaitych form
kwasu foliowego; w
przyrodzie jest ich nieco mniej, bo około 20 rodzajów).
Wiadomo również, że
witamina B9 to pochodna pteryny, a więc jeden ze związków pterynowych, których
najprostsze formy zostały po raz pierwszy odkryte w skrzydłach motyli (w
postaci pigmentów nadających piękne zabarwienie tym owadom).
ROLA
Witamina B9 jest bardzo
wrażliwa i najczęściej dostaje się do organizmu w postaci związanej z kwasem
glutaminowym lub jego solami.
Witamina B9 reguluje
wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, ale przede wszystkim wpływa
dodatnio na funkcjonowanie systemu nerwowego i mózgu.
Ma działanie
uspokajające i kojące - dzięki jej działaniu czujemy się psychicznie lepiej i
nie mamy problemów ze snem.
Natomiast noradrenalina
zapewnia nam aktywność w ciągu dnia, umożliwia również radzenie sobie ze
stresem, wprawiając nas przy tym w stan radosnego upojenia (warto tu wspomnieć,
że w walce ze stresem bierze również udział adrenalina pochodząca z kory
nadnercza). Witamina B9 decyduje więc - wspólnie z witaminą B12 i metioniną - o
naszym dobrym samopoczuciu.
Z tego właśnie powodu
uważa się ją za gwaranta dobrego humoru i optymizmu.
Bierze ona także udział
w zachowywaniu kodu genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek
oraz reguluje ich podział.
Poza tym witamina B9 ma
swój udział w funkcjonowaniu układu pokarmowego, gdyż uczestniczy w tworzeniu
soku żołądkowego oraz zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit.
Witamina B9 jest znana
również jako czynnik antyanemiczny, pobudzający procesy krwiotwórcze w
organizmie człowieka. Jest nosicielem węgla przy tworzeniu hemu, części
hemoglobiny zawierającej żelazo.
Tym samym staje się
niezbędna w produkcji czerwonych krwinek.
Razem z melaniną
odgrywa rolę aktywnego składnika płynu mózgowo - rdzeniowego. Witamina B9
znajduje zastosowanie w leczeniu niektórych form anemii.
Jak wykazują badania,
spożywanie witaminy B9 prawdopodobnie chroni organizm przed rozwojem
nowotworów, a szczególnie obniża ryzyko występowania raka macicy u kobiet.
Być może zapobiega ona
degeneracji komórek, a nawet cofa zmiany nowotworowe.
NIEDOBÓR I NADMIAR
Niedobór witaminy B9
występuje bardzo często.
Jest to sytuacja bardzo
niepożądana, gdyż hamuje wzrost i odbudowę komórek w organizmie.
Niska zawartość tej
witaminy w surowicy krwi i erytrocytach przyczynia się do powstania tzw. anemii
megaloblastycznej (makrocytowej), której początkowym objawem są (podobnie jak w
innym rodzaju anemii) uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją.
Objawami niedoboru tej
witaminy są także stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierna drażliwość,
bezsenność, brak poczucia radości życia, roztargnienie, problemy z pamięcią.
Występują zaburzenia w
trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunka,
zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała, stany zapalne języka oraz błony
śluzowej warg.
Brak witaminy B9 może
być powodem bólów głowy, a także kołatania serca.
U dorosłych obserwujemy
przedwczesną siwiznę, a u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu.
Witamina B9 nie jest
toksyczna dla ludzi.
ŹRÓDŁA
witaminy B9
Dobrymi źródłami
witaminy B9 są szczególnie świeże warzywa mające zielone liście, takie jak
sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, a także
pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki.
Wyjątkowo dużo witaminy
B9 zawierają drożdże piwne i wątroba. Znajduje się ona także w jajkach,
pszenicy oraz w soku pomarańczowym i owocach awokado.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Czy wiesz, że...
Aktywność witaminy B9
jest nierozłącznie związana z obecnością witaminy B12 w organizmie.
Najczęściej niedobór
witaminy B9 u osób w starszym wieku.
Ilość witaminy B9 w
organizmie obniżają drastycznie: nadużywanie alkoholu, stres, palenie, picie
dużej ilości kawy (zawierającej kofeinę), nadmierne spożywanie leków (takich
jak aspiryna, leki przeciwdrgawkowe), środki antykoncepcyjne oraz schorzenia
wątroby.
Witaminie B9 szkodzi
niewłaściwe przechowywanie produktów (zbyt długie i w zbyt wysokiej
temperaturze), a także długotrwałe gotowanie i wielokrotne odgrzewanie.
W czasie gotowania
witamina B9 przechodzi do roztworu, nie należy więc wylewać wywaru z gotowanych
produktów, ale użyć go podczas przygotowywania potraw.
Osoby, które lubią się
opalać lub chodzą do solarium, potrzebują więcej witaminy B9, gdyż promienie
słoneczne spalają jej cząsteczki.
Dużo witaminy B9
powinni spożywać ludzie nadpobudliwi oraz dzieci (szczególnie te nadmiernie
ruchliwe).
ROLA
reguluje wzrost i
funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o
dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u
płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w
zachowaniu kodu genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek,
reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy
w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i
jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli
powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie
rakiem macicy)
Skutki niedoboru zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w
organizmie, mała ilość czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemia megaloblastyczna
(makrocytowa), uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, stany niepokoju,
lęku, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z
pamięcią, zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych,
niedożywienie, biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała, stany zapalne
języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesna
siwizna, zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
ŹRÓDŁA W POŻYWIENIU
liściaste warzywa,
szczególnie zielonolistne (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi,
kalafiory, brukselka, a także pomidory, groch, fasola, soczewica, soja,
buraki), drożdże piwne, wątroba, jajka, pszenica, pomarańcze, awokado
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
WITAMINA B12 -
AKTYWNOŚĆ I OPTYMIZM
WŁAŚCIWOŚCI
Pod nazwą witamina B12
kryje się grupa związków zawierających kobalt. Obróbka żywności powoduje utratę
nawet do 30% zawartej w pokarmie witaminy B12.
Jako jedyna witamina z
grupy B może być magazynowana w niewielkiej ilości w naszym organizmie.
Bardzo ważne jest
zrozumienie w jaki sposób jest ona przyswajana przez organizm, ponieważ właśnie
na drodze jej wchłaniania dochodzi najczęściej do największych strat.
W żołądku witamina B12
związana z białkami żywności pod wpływem kwasu solnego i pepsyny dysocjuje do
postaci wolnej.
Wtedy następuje jej
wiązanie z białkami R (haptokorynami) wydzielanymi przez gruczoły ślinowe i
żołądkowe.
Następnie w jelicie
cienkim proteinazy trzustkowe częściowo degradują białka R, uwalniając witaminę
B12, która wiąże się z IF (czynnikiem Castle’a wydzielanym przez komórki
okładzinowe żołądka).
Dalej kompleks B12-IF
może się związać z receptorami w śluzowce jelita. Cały kompleks zostaje
wchłonięty do komórki jelita cienkiego (enterocyta) i dopiero w jej wnętrzu
dochodzi do oddzielenia się witaminy B12 i przedostaniu do krwiobiegu.
ŹRÓDŁA
Jedynie produkty
zwierzęce mogą być źródłem witaminy B12.
Znajduje się ona
szczególnie w wątrobie, nerkach i sercu, a także w mleku i produktach
mlecznych, chudym mięsie, rybach, drobiu, jajach.
Swojego czasu panował
pogląd, że znajduje się ona również w niektórych produktach roślinnych.
Niestety okazało się,
że jest to substancja o podobnej budowie chemicznej (analog strukturalny),
która jest nie tylko nieprzyswajalna przez ludzkie organizm, ale dodatkowo
łącząc się z czynnikiem IF blokuje do niego dostęp właściwej witaminie.
ROLA
- uczestniczy w metylacji
homocysteiny do metioniny, zmniejszając jej stężenie we krwi – działanie
prewencyjne przed chorobami sercowo-naczyniowymi,
- uczestniczy w
regeneracji kwasu 4-hydrofoliowego potrzebnego do syntezy różnych związków, w
tym DNA i RNA,
- bierze udział w syntezie
erytrocytów w szpiku kostnym,
- wpływa na
funkcjonowanie układu nerwowego: bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu
otoczki mielinowej neurocytów oraz w syntezie neuroprzekaźników,
- poprawia nastrój, ma
wpływ antydepresyjny,
- pomaga w koncentracji,
zapamiętywaniu i uczeniu się,
- zmniejsza się poziom
lipidów we krwi: cholesterolu całkowitego, LDL („złego cholesterolu”) oraz
triglicerydów.
NIEDOBÓR
1. Zaburzenia
hematologiczne:
- niedokrwistość
megaloblastyczna.
2. Zaburzenia
neurologiczne (wynikające z demielinizacji ośrodkowego układu nerwowego i
nerwów obwodowych):
- zaburzenia czucia
kończyn,
- parestezje: mrowienie
i drętwienie kończyn,
- zaburzenia
motoryczne, dezorientacja
- zaburzenia
koncentracji, zapamiętywania,
- utrata pamięci, demencja,
- zaburzenia widzenia,
- bezsenność,
- zaburzenia nastroju,
drażliwość, niepokój,
- stany depresyjne.
3. Inne:
- opóźnienie wzrostu,
- biegunki lub
zaparcia,
- bóle mięśniowe,
- zwiększone ryzyko
miażdżycy wieńcowej i chorób sercowo-naczyniowych,
- wypadanie włosów,
- problemy
dermatologiczne: trądzik, zapalenie skóry, wysypki.
Najbardziej
predysponowani (wśród zdrowych osób) na niedobory witaminy B 12 są weganie oraz
niemowlęta karmione piersią przez matki weganki.
Stany chorobowe
przebiegające z niedoborem witaminy B12:
- atroficzne zapalenie
śluzówki żołądka - niemożność strawienia kompleksów witaminy B12 z białkiem,
pochłanianie i konwersja witaminy B12 przez bakterie,
- niewydolność trzustki
- niemożność strawienia jej kompleksów z białkiem R w świetle jelita,
- niedokrwistość
złośliwa - brak czynnika IF, niemożność wchłonięcia witaminy,
- resekcja żołądka -
brak czynnika IF,
- nadmierny wzrost
flory jelitowej w jelicie cienkim - pochłanianie i konwersja witaminy B12 przez
bakterie jelitowe,
- infekcja pasożytem
Diphyllobothrium latum – pochłanianie witaminy przez pasożyta,
- choroba lub resekcja
końcowego odcinka jelita cienkiego - niemożność wchłonięcia witaminy.
MINIMALNE DZIENNE
ZAPOTRZEBOWANIE
Mężczyźni i kobiety -
2.4 mcg/d
Okres ciąży - 2.6 mcg/d
Okres laktacji - 2.8
mcg/d
Problemy z
przyswajaniem tej witaminy mogą mieć osoby w podeszłym wieku, u których przewód
pokarmowy jest w gorszej kondycji.
W przypadku którejś z
wymienionych wyżej chorób, w trakcie których dochodzi do niedoboru witaminy B12
ze względu na niemożność jej wchłonięcia (np. po resekcji żołądka) konieczna
jest jej suplementacja w postaci zastrzyków domięśniowych.
Witamina B12 może
uczulać, dlatego nie należy przyjmować więcej niż dopuszczalna dobowa dawka.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam