poniedziałek, 4 marca 2013

Chudnij - już wiosna!!!

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu  http://www.garnek.pl/bajsza/a
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°°*”˜
Codziennie robimy ćwiczenia
10 przykazań gimnastyki w łóżku według lekarzy tybetańskich
˜”*°°*”˜
Wbrew pozorom według mnie a jestem specjalistą od ćwiczeń te 10 ćwiczeń jest niesamowicie ważne z kilku powodów.
W poprzednim poście napisałam o ich fizjologicznym znaczeniu, co jak sądzę jest nie do pogardzenia, ale ja widzę tu jeszcze wiele innych dobrych stron w skupieniu się na ćwiczeniach.
  1. Tego typu ćwiczenia na początku powodują maksymalne skupienie uwagi, na ułożeniu dłoni kolejności ćwiczeń i ich znaczeniu również, bo warto sobie, to przypomnieć, gdy już opanujemy kolejność.
  2. Powodują wyciszenie organizmu od rana i zaopatrzenie w „dobrą” energię na cały dzień.
  3. Mogą motywować do stosowania diety i zrzucenia zbędnych kilogramów.
  4. Nastawiają nas optymistycznie do otaczającego świata, bo mamy chwilę na to by zrobić coś tylko dla siebie.
  5. Późniejsze efekty zapewne spowodują przyjaźniejszy stosunek do własnych niedociągnięć i dadzą nam siłę by się doskonalić, również w innych dziedzinach.
˜”*°°*”˜
O tym nie pisali mnisi tybetańscy, bo nie wszystkie, problemy, które nas dotyczą były im tak bliskie.
Pomyślmy teraz o diecie.
Ja sobie podjęłam takie zobowiązanie, że jem mięso tylko, co 2 dzień w zamian za to zjadam więcej warzyw i owoców.
Idzie wiosna i będą coraz tańsze.
Sprawdziłam w Internecie 2 diety.
  1. Dla grupy krwi ArhD+, bo taką mam.
  2. Dietę dla bliźniąt, bo i taka istnieje.
Wyciągnęłam wnioski z przeciwwskazań, które w obu tych dietach były.
Wiem, że z pewnych rzeczy przynajmniej na początku nie uda mi się zrezygnować
Gotowane mięsko, co 2 dzień, ale będę wybierała tylko chude.
Rezygnuję ze smażenia większości potraw.
Może czasem, ale to na prawdę rzadko.
Zmniejszam obiadowy talerz innych produktów na rzecz warzyw i owoców.
Dokładniej zapoznaję się z witaminami i ich obecnością w warzywach i owocach.
Najważniejszych 12 witamin i ich niektóre źródła występowania!
Tę tabelkę znalazłam w necie.
Jest dość ważne, byśmy urozmaicali jedzenie również pod względem witaminowym, tym bardziej, że można je jeść w formie naturalnej.
Ja oprócz 3 tabletek na cukrzycę nie jadam żadnych leków od 30 lat.
Cukrzycę mam dziedziczną i gdyby nie hektolitry kawy i papierosów nie dopadłaby mnie.
Niestety zrezygnowałam z papierosów za późno, kawę ograniczyłam do jednej dziennie.
˜”*°°*”˜

Wyczytałam, że czosnek w połączeniu z wanadem – /pierwiastek z tablicy Mendelejewa/ może całkowicie uleczyć cukrzycę.

Niestety badania są w toku a ja póki, co zaczynam jeść warzywa owoce, ryby i grzyby gdzie wanad się znajduje i 1 ząbek czosnku dziennie.Przypominam też o cynamonie, morwie białej, którą można dorzucać do sałatek po troszku.

Dzisiaj na kolację jem sałatkę;

z mieszanki sałat,
3 gronek pokrojonych na ćwiartki,
serka pleśniowego 1 łyżka płaska stołowa,
odrobiny zielonej papryki,
szczypty kiełków rzodkiewki,
sos czosnkowy + ząbek czosnku zgnieciony,
5 owoców aronii świeżych
Płaskiej łyżki śmietany.
Tego typu sałatki mają zaletę – trzeba je dobrze przezuć.
Osoby nieodchudzające się mogą wrzucić do niej 2 orzechy włoskie posiekane.
Wbrew pozorom sałatka jest smaczna i choć bliźniak, będzie tęsknił za kawałkiem mięsa niech pamięta w dni nieparzyste mięsa nie jemy wcale. W parzyste o połowę mniej.
Szabaj się na mnie chyba obraził, bo mimo, ze dostał kiełbasę do ziemniaczków, to też o połowę mniej i z obrzydzeniem na razie patrzy na moje sałatki. Jemu też przyda się schudnąć.
˜”*°°*”˜
W każdym poście przypomnę działanie na organizm poszczególnych witamin - dziś;
WITAMINA A (retinol, beta-karoten)
- wpływa na pracę gruczołów i śluzówki, umożliwia rozróżnianie barw, metabolizm białek, prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łzowych, łojowych i potowych, dobry wygląd skóry, jest niezbędna jest do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc, wywiera wpływ na odporność organizmu i nazywana jest „witaminą anty infekcyjną.”
˜”*°°*”˜
Naturalne pokarmy bogate w witaminę A - marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, morele, masło, śmietana, ser, twaróg, mleko, jaja,
˜”*°°*”˜
Niedobór witaminy A wpływa chorobotwórczo na wzrost oraz wzrok wywołując kurzą ślepotę, zanikanie nabłonków, łuszczenie się i suchość skóry (zaczerwienione obszary, łuszczyca), trądzik pospolity, łysienie plackowate, skłonności do biegunek, zahamowanie wzrostu, zanikanie nabłonków; ponadto występuje zmniejszona odporność na zakażenia, osłabione i wrażliwe dziąsła, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, problemy z włosami i paznokciami, kruche i wolno rosnące paznokcie, brak apetytu, złe samopoczucie, zły wygląd, brak odporności, problemy z menstruacją i płodnością, podwyższony cholesterol, nowotwory układu oddechowego, zaburzenia pracy nadnerczy,
˜”*°°*”˜
Jako  Retinol i pochodne występuje w żółtku jaja, w wątrobie, tranie z rybiej wątroby, mleku, maśle, margarynach.
Jako ß-karoten i pochodne (prowitamina A): w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach (marchewce, dyni, morelach, brzoskwiniach), ciemno zielonych częściach warzyw (szpinak, brokuły, jarmuż, sałata).
˜”*°°*”˜
Ciekawostki:
* Witamina A (retinol) znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego, a jako prowitamina A (karoten) znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego.
* Komputerowcy (ludzie pracujący przy komputerach długo) potrzebują więcej witaminy A ze względu na większe obciążenie oczu.
* ß-karoten występuje szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach i jest odpowiedzialny za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin
* ß-karoten jest efektywnym przeciwutleniaczem i nie jest zbytnio toksyczny w razie przedawkowania (w przeciwieństwie do witaminy A).
* Zbyt duże dawki witaminy A u kobiet w ciąży mogą wywołać przedwczesny poród, a także są przyczyną powikłań. 
* witamina A (jako retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych i podczas gotowania w sposób prawidłowy  nie ulega zniszczeniu.
* W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A, a retinol ulega łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu.
* Produkty z dużą zawartością ß-karotenu mogą dostarczać potrzebną dawkę witaminy A, bez ryzyka spowodowania zmian nowotworowych.
* Witamina A jest wrażliwa na światło.
˜”*°°*”˜


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga