Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu http://www.garnek.pl/bajsza/a
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Codziennie robimy
ćwiczenia
10 przykazań gimnastyki
w łóżku według lekarzy tybetańskich
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Wbrew pozorom według
mnie a jestem specjalistą od ćwiczeń te 10 ćwiczeń jest niesamowicie ważne z
kilku powodów.
W poprzednim poście
napisałam o ich fizjologicznym znaczeniu, co jak sądzę jest nie do pogardzenia,
ale ja widzę tu jeszcze wiele innych dobrych stron w skupieniu się na
ćwiczeniach.
- Tego typu
ćwiczenia na początku powodują maksymalne skupienie uwagi, na ułożeniu dłoni
kolejności ćwiczeń i ich znaczeniu również, bo warto sobie, to
przypomnieć, gdy już opanujemy kolejność.
- Powodują wyciszenie organizmu od
rana i zaopatrzenie w „dobrą” energię na cały dzień.
- Mogą motywować do stosowania
diety i zrzucenia zbędnych kilogramów.
- Nastawiają nas optymistycznie do
otaczającego świata, bo mamy chwilę na to by zrobić coś tylko dla siebie.
- Późniejsze efekty zapewne
spowodują przyjaźniejszy stosunek do własnych niedociągnięć i dadzą nam
siłę by się doskonalić, również w innych dziedzinach.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
O tym nie pisali mnisi
tybetańscy, bo nie wszystkie, problemy, które nas dotyczą były im tak bliskie.
Pomyślmy teraz o
diecie.
Ja sobie podjęłam takie
zobowiązanie, że jem mięso tylko, co 2 dzień w zamian za to zjadam więcej
warzyw i owoców.
Idzie wiosna i będą
coraz tańsze.
Sprawdziłam w Internecie
2 diety.
- Dla grupy
krwi ArhD+, bo taką mam.
- Dietę dla
bliźniąt, bo i taka istnieje.
Wyciągnęłam wnioski z
przeciwwskazań, które w obu tych dietach były.
Wiem, że z pewnych
rzeczy przynajmniej na początku nie uda mi się zrezygnować
Gotowane mięsko, co 2
dzień, ale będę wybierała tylko chude.
Rezygnuję ze smażenia
większości potraw.
Może czasem, ale to na
prawdę rzadko.
Zmniejszam obiadowy
talerz innych produktów na rzecz warzyw i owoców.
Dokładniej zapoznaję się
z witaminami i ich obecnością w warzywach i owocach.
Najważniejszych 12
witamin i ich niektóre źródła występowania!
Tę tabelkę znalazłam w necie.
Jest dość ważne, byśmy
urozmaicali jedzenie również pod względem witaminowym, tym bardziej, że można
je jeść w formie naturalnej.
Ja oprócz 3 tabletek na
cukrzycę nie jadam żadnych leków od 30 lat.
Cukrzycę mam
dziedziczną i gdyby nie hektolitry kawy i papierosów nie dopadłaby mnie.
Niestety zrezygnowałam
z papierosów za późno, kawę ograniczyłam do jednej dziennie.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Wyczytałam, że czosnek w połączeniu z wanadem – /pierwiastek z tablicy Mendelejewa/ może całkowicie uleczyć cukrzycę.
Niestety badania są w toku a ja póki, co zaczynam jeść warzywa owoce, ryby i grzyby gdzie wanad się znajduje i 1 ząbek czosnku dziennie.Przypominam też o cynamonie, morwie białej, którą można dorzucać do sałatek po troszku.
Dzisiaj na kolację jem sałatkę;
z mieszanki sałat,
3 gronek pokrojonych na
ćwiartki,
serka pleśniowego 1
łyżka płaska stołowa,
odrobiny zielonej papryki,
szczypty kiełków
rzodkiewki,
sos czosnkowy + ząbek
czosnku zgnieciony,
5 owoców aronii świeżych
Płaskiej łyżki
śmietany.
Tego typu sałatki mają
zaletę – trzeba je dobrze przezuć.
Osoby nieodchudzające
się mogą wrzucić do niej 2 orzechy włoskie posiekane.
Wbrew pozorom sałatka
jest smaczna i choć bliźniak, będzie tęsknił za kawałkiem mięsa niech pamięta w
dni nieparzyste mięsa nie jemy wcale. W parzyste o połowę mniej.
Szabaj się na mnie
chyba obraził, bo mimo, ze dostał kiełbasę do ziemniaczków, to też o połowę
mniej i z obrzydzeniem na razie patrzy na moje sałatki. Jemu też przyda się
schudnąć.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
W każdym poście
przypomnę działanie na organizm poszczególnych witamin - dziś;
WITAMINA A (retinol,
beta-karoten)
- wpływa na pracę
gruczołów i śluzówki, umożliwia rozróżnianie barw, metabolizm białek,
prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łzowych, łojowych i potowych, dobry wygląd
skóry, jest niezbędna jest do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka,
wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu
rozrodczego, skóry i płuc, wywiera wpływ na odporność organizmu i nazywana jest
„witaminą anty infekcyjną.”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Naturalne pokarmy
bogate w witaminę A - marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw,
papryka, pomidory, morele, masło, śmietana, ser, twaróg, mleko, jaja,
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Niedobór witaminy A
wpływa chorobotwórczo na wzrost oraz wzrok wywołując kurzą ślepotę, zanikanie
nabłonków, łuszczenie się i suchość skóry (zaczerwienione obszary, łuszczyca),
trądzik pospolity, łysienie plackowate, skłonności do biegunek, zahamowanie
wzrostu, zanikanie nabłonków; ponadto występuje zmniejszona odporność na
zakażenia, osłabione i wrażliwe dziąsła, suche spojówki oraz zmiany chorobowe
na rogówce, problemy z włosami i paznokciami, kruche i wolno rosnące paznokcie,
brak apetytu, złe samopoczucie, zły wygląd, brak odporności, problemy z
menstruacją i płodnością, podwyższony cholesterol, nowotwory układu oddechowego,
zaburzenia pracy nadnerczy,
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Jako Retinol i pochodne występuje w żółtku jaja, w
wątrobie, tranie z rybiej wątroby, mleku, maśle, margarynach.
Jako ß-karoten i
pochodne (prowitamina A): w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach
(marchewce, dyni, morelach, brzoskwiniach), ciemno zielonych częściach warzyw
(szpinak, brokuły, jarmuż, sałata).
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Ciekawostki:
* Witamina A (retinol)
znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego, a jako prowitamina A
(karoten) znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego.
* Komputerowcy (ludzie
pracujący przy komputerach długo) potrzebują więcej witaminy A ze względu na
większe obciążenie oczu.
* ß-karoten występuje
szczególnie w czerwonych i żółtych owocach oraz warzywach i jest odpowiedzialny
za nasycony żółty, pomarańczowy i czerwony barwnik tych roślin
* ß-karoten jest
efektywnym przeciwutleniaczem i nie jest zbytnio toksyczny w razie
przedawkowania (w przeciwieństwie do witaminy A).
* Zbyt duże dawki
witaminy A u kobiet w ciąży mogą wywołać przedwczesny poród, a także są
przyczyną powikłań.
* witamina A (jako
retinol i karoten) należy do witamin dość trwałych i podczas gotowania w sposób
prawidłowy nie ulega zniszczeniu.
* W bardzo wysokich
temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do dużych strat witaminy A,
a retinol ulega łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu.
* Produkty z dużą
zawartością ß-karotenu mogą dostarczać potrzebną dawkę witaminy A, bez ryzyka
spowodowania zmian nowotworowych.
* Witamina A jest
wrażliwa na światło.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam