Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Codziennie robimy
ćwiczenia
10 przykazań gimnastyki
w łóżku według lekarzy tybetańskich
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Dzisiaj na obiadek
serwuję;
Zupa cytrynowa -
pochodzi z Grecji
Abholemono soupa.
Jest wyśmienita i na
ciepło, i na zimno – zwłaszcza upalnym latem.
Póki co nie cieszy się
jeszcze wielką popularnością, ale być może niedługo ulegnie to zmianie.
Moja zupa cytrynowa,
jest zainspirowana ekskluzywnymi zupami francuskimi, moją wyobraźnią smakową i
nastrojem wczorajszego świątecznego dnia.
Przepis na tę zupę
naprawdę warto wypróbować, ponieważ zaskakuje niespotykanym smakiem i nutką
dekadencji – czyli hedonistycznego erotyzmu. Polecam przeczytać też;
Może przy tej okazji
warto wspomnieć Przerwę –Tetmajera, bo zupę tę ja bym potraktowała jak
afrodyzjak.
„Lubię, kiedy
kobieta…
Lubię, kiedy kobieta
omdlewa w objęciu,
kiedy w lubieżnym zwisa
przez ramię przegięciu,
gdy jej oczy zachodzą
mgłą, twarz cała blednie
i wargi się wilgotne
rozchylą bezwiednie.
Lubię, kiedy ją rozkosz
i żądza oniemi,
gdy wpija się w ramiona
palcami drżącemi,
gdy krótkim, urywanym
oddycha oddechem
i oddaje się cała z
mdlejącym uśmiechem.
I lubię ten wstyd, co
się kobiecie zabrania
przyznać,
że czuje rozkosz, że
moc pożądania
zwalcza ją, a sycenie
żądzy oszalenia,
gdy szuka ust, a lęka
się słów i spojrzenia.
Lubię to – i tę chwilę
lubię, gdy koło mnie
wyczerpana, zmęczona
leży nieprzytomnie,
a myśl moja już od niej
wybiega skrzydlata
w nieskończone
przestrzenie nieziemskiego świata.”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Zupa cytrynowa
Do jej zrobienia dla 2
osób
Będzie potrzebne:
1,5 litra wywaru
warzywnego/suszone warzywa,
/wybieram marchewki bo
nie mogę za dużo/,
połowa kostki bulionu
cielęcego,
sok z 1 cytryny (do smaku
starta z niej skórka),
śmietana 30% dwie
łyżki,
1 żółtko
Jedną łodyżkę selera
naciowego - kroję drobno,
pieprz cytrynowy,
odrobina miodu na
koniuszku noża,
płaska łyżeczka od
lodów curry,
szczypta chili,
szczypta cynamonu,
szczypta kurkumy,
½ łyżki mąki
ziemniaczanej
pół szklanki wytrawnego
białego wina –
Portugalskiego Loios,
mającego wyczuwalną nutkę cytrusową.
fasolka żółta
szparagowa z puszki
/namoczyć przed
włożeniem do zupy z 5 min we wrzątku, chodzi o wywabienie konserwantów/
świeża natka pietruszki
lub koperku a nawet można szczypiorkiem udekorować.
ok. 100 g makaronu
ryżowego lub ryżu,
Uwaga:
Warzywa z zupy można
zblendować na gładką masę ale ja wolę mieć je w zupie w całości.
W odlanej zupce
rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupki ciągle grzejącej się na
płytce, chwilę mieszamy.
Śmietanę mieszamy z
jednym żółtkiem w wychłodzonej winem zupie - łączymy i przelewamy to do gorącej zupy w garnku.
Już nie powinno się jej gotować.
Już nie powinno się jej gotować.
Fasolkę wkładamy po
śmietanie na końcu.
Ryż czy makaron ryżowy
do zupy gotujemy osobno, więc warto to zrobić wcześniej.
Ja zupkę gotuję
wieczorem a przed podaniem w południe przygrzewam tylko. Chodzi o to, by
nasiąknęła selerkiem naciowym i przyprawami.
Ciasto francuskie
wzięłam, do niego, by połączyć francuską kuchnię z indyjską, grecką i polską a
tak naprawdę nie chciało mi się robić ciasta.
Podam przepis na
oryginalne ciasto jakby komuś się chciało zrobić.
Na ciasto:
1 ½ szklanki
uniwersalnych mąki pszennej lub durum aata można używać również)
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
½ seedów Ajwain
(opcjonalnie)
trochę ponad 2/3
szklanki wody
Składniki do nadziania
Suszona skórka
mandarynek/do napełniania/
Zielone chilli/do
napełniania/
Imbir 1/2 łyżeczki/do
napełniania/
Czosnek 1/2 łyżeczki/do
napełniania/
Kolendra 1 łyżeczka/do napełniania/
Sok z cytryny z
ćwiartki cytryny/do napełniania/
Kurkuma w proszku 1/2 łyżeczki/do napełniania/
Garam masala 1/2 łyżeczki/do napełniania/
1/2 łyżeczki nasiona
kolendry cru /do napełniania/
Red chilli w proszku szczypta /do napełniania/
Płatki migdałów, orzech
włoski /do napełniania/
1 oliwka czarna, jedna
zielona,
2 plastry kiełbasy
krakowskiej
drobno pokrojonej
Ciasto francuskie
Olej do pieczenia
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam