sobota, 9 marca 2013

Współczesny hedonizm seksualny a zupa cytrynowa

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°°*”˜
Codziennie robimy ćwiczenia
10 przykazań gimnastyki w łóżku według lekarzy tybetańskich
˜”*°°*”˜
Dzisiaj na obiadek serwuję;
Zupa cytrynowa -
pochodzi z Grecji Abholemono soupa.
Jest wyśmienita i na ciepło, i na zimno – zwłaszcza upalnym latem.
Póki co nie cieszy się jeszcze wielką popularnością, ale być może niedługo ulegnie to zmianie.
Moja zupa cytrynowa, jest zainspirowana ekskluzywnymi zupami francuskimi, moją wyobraźnią smakową i nastrojem wczorajszego świątecznego dnia.
Przepis na tę zupę naprawdę warto wypróbować, ponieważ zaskakuje niespotykanym smakiem i nutką dekadencji – czyli hedonistycznego erotyzmu. Polecam przeczytać też;
Może przy tej okazji warto wspomnieć Przerwę –Tetmajera, bo zupę tę ja bym potraktowała jak afrodyzjak.
Lubię, kiedy kobieta…

Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu,
kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu,
gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie
i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie.
Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi,
gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi,
gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem
i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem.
I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania
przyznać,
że czuje rozkosz, że moc pożądania
zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia,
gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia.
Lubię to – i tę chwilę lubię, gdy koło mnie
wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie,
a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata
w nieskończone przestrzenie nieziemskiego świata.”
˜”*°°*”˜
Zupa cytrynowa
Do jej zrobienia dla 2 osób
Będzie potrzebne:
1,5 litra wywaru warzywnego/suszone warzywa,
/wybieram marchewki bo nie mogę za dużo/,
połowa kostki bulionu cielęcego,
sok z 1 cytryny (do smaku starta z niej skórka),
śmietana 30% dwie łyżki,
1 żółtko
Jedną łodyżkę selera naciowego - kroję drobno,
pieprz cytrynowy,
odrobina miodu na koniuszku noża,
płaska łyżeczka od lodów curry,
szczypta chili,
szczypta cynamonu,
szczypta kurkumy,
 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki wytrawnego białego wina –
Portugalskiego Loios, mającego wyczuwalną nutkę cytrusową.
fasolka żółta szparagowa z puszki
/namoczyć przed włożeniem do zupy z 5 min we wrzątku, chodzi o wywabienie konserwantów/
świeża natka pietruszki lub koperku a nawet można szczypiorkiem udekorować.
ok. 100 g makaronu ryżowego lub ryżu,
Uwaga:
Warzywa z zupy można zblendować na gładką masę ale ja wolę mieć je w zupie w całości.
W odlanej zupce rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupki ciągle grzejącej się na płytce, chwilę mieszamy.
Śmietanę mieszamy z jednym żółtkiem w wychłodzonej winem zupie - łączymy i przelewamy to do gorącej zupy w garnku. 
Już nie powinno się jej gotować.
Fasolkę wkładamy po śmietanie na końcu.
Ryż czy makaron ryżowy do zupy gotujemy osobno, więc warto to zrobić wcześniej.
Ja zupkę gotuję wieczorem a przed podaniem w południe przygrzewam tylko. Chodzi o to, by nasiąknęła selerkiem naciowym i przyprawami.
Samosas /sambusaj/ z ciasta francuskiego  
Król indyjskiej przekąski przy wszystkich okazjach.
Ciasto francuskie wzięłam, do niego, by połączyć francuską kuchnię z indyjską, grecką i polską a tak naprawdę nie chciało mi się robić ciasta.
Podam przepis na oryginalne ciasto jakby komuś się chciało zrobić.
Na ciasto:
1 ½ szklanki uniwersalnych mąki pszennej lub durum aata można używać również)
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
½ seedów Ajwain (opcjonalnie)
trochę ponad 2/3 szklanki wody
Składniki do nadziania
Suszona skórka mandarynek/do napełniania/
Zielone chilli/do napełniania/
Imbir 1/2 łyżeczki/do napełniania/
Czosnek 1/2 łyżeczki/do napełniania/
Kolendra  1 łyżeczka/do napełniania/
Sok z cytryny z ćwiartki cytryny/do napełniania/
Kurkuma w proszku 1/2 łyżeczki/do napełniania/
Garam masala 1/2 łyżeczki/do napełniania/
1/2 łyżeczki nasiona kolendry cru /do napełniania/
Red chilli w proszku szczypta /do napełniania/
Płatki migdałów, orzech włoski /do napełniania/
1 oliwka czarna, jedna zielona,
2 plastry kiełbasy krakowskiej
drobno pokrojonej
Ciasto francuskie
Olej do pieczenia
˜”*°°*”˜

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga