sobota, 16 marca 2013

Smacznego - coś nowego

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°°*”˜
Dzisiaj na kolację serwuję;
Chińska zupa z naleśnikami.
nowa aranżacja na niedzielę 
ze smakowitym boczkiem.
Składniki 
garść grzybów mun
1 l rosołu domowego albo z kostki
udko kurczaka,
odrobina boczku
Ostra przyprawa do kurczaka
olej
mały słoiczek pasków bambusa
2–3 cm imbiru
sos sojowy/płaska łyżeczka/
pieprz cytrynowy
2 naleśniki z odrobiną ostrej przyprawy
i boczku drobniutko posiekanego
pęczek dymki ze szczypiorem
czarna oliwka hiszpańska
ociupina czerwonej papryki,
pół marchewki.
Etapy przygotowania
Przepisy na naleśniki normalny
Grzyby zalewamy na 15 min wrzątkiem, gotujemy w tej samej wodzie 10 min; po ostudzeniu kroimy w cienkie paski. Rosół gotujemy.
 ˜”*°°*”˜
Kurczaka kroimy w długie i bardzo cienkie paseczki, oprószamy odrobiną przyprawy, szybko obsmażamy na oleju i wrzucamy do rosołu. Dokładamy pokrojone grzyby i osączony bambus, paprykę, marchewkę, gotujemy, aż kurczak będzie miękki. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
˜”*°°*”˜ 
Naleśniki zwijamy, kroimy w cienkie paski, przez moment podsmażamy pokrojone - rozkładamy do miseczek. Zalewamy zupą i posypujemy sporą ilością dymki posiekanej ze szczypiorem – jedną oliwkę kroimy w talarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga