Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
I nie współczuję Cypryjczykom
– oni też się mną nie przejmują.
Jest takie stare
Polskie powiedzenie
„Chytry dwa razy traci”
UŚMIECHAM SIĘ
Obiadek mam gotowy;
Marynowana ryba z
makaronem ryżowym po tajsku
Proporcje - dla 1 osoby
Sposób przyrządzenia tej potrawy jest niezwykle prosty i
nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać
należy jedynie o tym, aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej
konsystencji i dosyć gruba.
Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz ja mam miecznika.
Składniki:
150 g miecznika lub innej białej, zwartej ryby,
1/10 paczki makaronu ryżowego tasiemki,
1 cebula dymka/bez szczypiorku/, pokrojone w kostkę,
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany lub wyciśniety,
1/4 papryki czerwonej czuszki, bez pestek, pociętej w paski,
zielona część dymki, pociętej w ukośne kawałki/do posypania,
Moja modyfikacja/pół dużej świeżej śliwki, odrobina winogrona
3 grona, 1 suszona śliwka, odrobina palonych płatków migdałów orzechów włoskich
– razem łyżka stołowa/
szczypiorek do przybrania
Marynata do ryby:
sok z ½ małej limonki
1 łyżka borówek w dżemie
1 łyżka sosu sojowego jasnego tajskiego
2 łyżki sosu chili
2 łyżki oleju/może być paprykowy/
masło klarowane
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty.
Rybę pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, zalać marynatą i wstawić
do lodówki na 2 godziny.
Zalać makaron wrzątkiem i pozostawić na 5-8 minut.
Migdały i orzechy podpalić na patelni delikatnie,
cebulę zeszklić w niewielkiej ilości masła klarowanego, dodać
paprykę.
Następnie dołożyć rybę wraz z marynatą i resztę składników -
smażyć, delikatnie mieszając przez 3-4 minuty aż danie będzie gotowe.
Dodać odcedzony makaron, posypać dymką i ostrożnie wymieszać.
Przybrać szczypiorkiem i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam