Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
Ściąganie, pobieranie udostępnianie zdjęć i
treści – możliwe jest tylko za moją/autora/ pisemną zgodą.
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Wielkanoc po francusku
Żurek, biała kiełbasa,
babki drożdżowe i obowiązkowo jajka to tradycyjne wielkanocne potrawy w Polsce.
A jak wyglądają
rodzinne stoły we Francji w tym czasie?
We Francji „Pâques”,
czyli święto Wielkanocy nie cieszy się tak dużą popularnością jak Boże
Narodzenie.
Istnieje jednak kilka
tradycji, które Francuzi zachowali do dziś.
Wielkanoc we Francji
przede wszystkim, kojarzona jest z czekoladą i z przeróżnymi wyrobami
czekoladowymi w formie jajek, zajączków, dzwoneczków i baranków.
Najbardziej
charakterystyczne są jajka - „œuf de Pâques”,
w przeciwieństwie do
naszych pisanek, we Francji są one wykonane z czekolady.
Wedle zwyczaju, w
Niedzielę Wielkanocną rodzice ukrywają w ogrodzie czekoladowe jajka, które
potem dzieci mają odszukać.
Francuskie rodziny
obdarowują się czekoladkami własnego wyrobu lub kupionych u cukiernika.
W niektórych regionach
Francji niektóre tradycje są utrzymywane do dziś. W Alzacji na przykład, na
Wielkanoc piecze się specjalne ciasta w kształcie baranka nazywane „Lammala”
spożywane na świąteczne śniadanie.
Najważniejsza
świąteczna potrawa obiadowa Francuzów to „Gigot d’agneau” , czyli pieczony
udziec jagnięcy.
A ja ani nie dostałam
czekoladek, ani nie rozmawiałam z zajączkiem.
Siedziałam sama w domu
z Szabajkiem, jako całą moją obecną rodziną.
Zrobiliśmy sobie
kurczaka a’ la Szabajowy sen.
Fantastyczny całkowicie
nasz przepis wymyślony w smutku i samotności i rekompensujący wszystko, co
kojarzy się ze Świętami w takiej aranżacji.
Był przepyszny, ale
dziś przepisu nie zdradzę.
Może kiedyś komuś
nadzwyczajnemu go wyjawię a może zabiorę, go z sobą na łąki pełne motyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam