Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
Ściąganie, pobieranie udostępnianie zdjęć i
treści – możliwe jest tylko za moją/autora/ pisemną zgodą.
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Uwielbiam budzić
zmysły, aromatem, smakiem, elegancją.
Myślę, że gdybym była
młodsza – otworzyłabym maleńką knajpkę na Montmartre, gdzie każdego dnia byłoby
inne menu, do tego muzyka i rozkosz odkrywania nowego smaku.
Jedzenie jest jak
kwitnięcie kwiatów na górzystej łące.
Powinno oczarowywać
wyglądem, smakiem i aromatem, wprawiać w radosny nastrój, szemrać strumieniem. Pozwalać
na wyzwolenie najlepszych fluidów, które spowodują, że każdy, kto doświadczy
rozkoszy kosztowania stanie się szlachetniejszy, mądrzejszy lepszy, wrażliwszy.
Ludzie powinni nauczyć
się jeść szlachetnie, tylko wtedy, gdy są głodni i gdy mają czas na jedzenie i
gdy sami lub ktoś zechce przygotować posiłek, który stanie się swojego rodzaju
dziełem.
Przecież nie po to
jemy, by przeżyć, ale żyjemy po to by doświadczać, różnych pięknych rzeczy w
tym kosztowania pyszności, po to, by oddawać się zjawiskom, które nas
pociągają, które doświadczają nas pozostawiając w nas wrażliwość i umiejętność
zachwytu.
Paulo Coelho, w Jedenaście
minut powiedział;
„Człowiek może
wytrzymać tydzień bez picia, dwa tygodnie bez jedzenia, całe lata bez dachu nad
głową, ale nie może znieść samotności.
To najgorsza udręka,
najcięższa tortura.”
Postanowiłam, zatem
samotność wykorzystać do tworzenia pysznego jedzenia, nie tylko dla siebie i
Szabaja, ale i dla innych, by samotność była twórcza i łatwiejsza.
„Człowiek nie żyje, aby
jadł, ale je, aby żył.”
Sokrates mylił się, bo
nie nauczył go nikt w jedzeniu odnajdywać takich skarbów jak przyjemność
kosztowania smaków, podziwiania wyglądu, zachwytu nad formą i treścią nikt nie
nauczył go, że jedzenie może być też SZTUKĄ nie mniej wartościową niż
malarstwo, rzeźbiarstwo czy poezja.
Jeśli jemy, byle, co i
byle gdzie i z byle, kim, to jedzenie jest tylko paliwem energetycznym i to
jest smutne, bo taki człowiek sądzę, że świadomie rezygnuje z bardzo wielu uroczych
doznań.
Tankuje w jakimś
nieciekawym miejscu i pędzi zarabiać kasę na kolejne tankowanie. Tak żyć można
od tankowania do tankowania, tylko, jaki smak ma takie życie, czy ma smak?
Anthelme
Brillat-Savarin - „Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś.”/Ja powiem
od siebie pokaż mi, co jesz…/
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Śniadanie galaretka z
groszku i jajek, okraszona kiwi i winogronem – same witaminy.
Niby proza, każdy to zna,
ale jak można celebrować wygląd zapach, estetykę. Na obiad zaplanowałam
Niebanalny mielony z hiszpańskim
wnętrzem.
Sałatka z ogórka i kiwi z orzechem włoskim,
ziemniaczki.
Znamy go już od czterech tysiącleci, ale skąd do nas
przybył?
Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, a jego dzikie
odmiany rosną na południowych stokach Himalajów.
Uprawiany był już ponad 4000 lat temu. Jak daleko
sięga jego historia można prześledzić w starych nazwach tej rośliny w języku
aryjskim, greckim, arabskim, ormiańskim.
Nasze polskie słowo wywodzi się właśnie z języka
aryjskiego.
W starożytnej Grecji uważano, że ogórki potęgują
inteligencję i łagodzą namiętność, dlatego Arystoteles zalecał je zbyt
temperamentnym damom.
W cesarstwie rzymskim traktowano je, jako wyśmienite
orzeźwiające przekąski, a z powodu wielkiej miłości do tej rośliny, jaką
zapałał Tyberiusz, ogórki nauczono się uprawiać również poza sezonem, aby
cesarz mógł cieszyć się nimi codziennie.
Ogórki były też poniekąd „darem” Europy dla nowo
odkrytego świata.
To dzięki Kolumbowi, który przywiózł je do Ameryki i
zasadził na wyspach Haiti w 1494 roku, pojawiły się po raz pierwszy na tym
kontynencie.
Do Polski trafiły drogą przez Bizancjum i Rosję w IX
wieku i zrobiły wielką karierę obok ziemniaków, kapusty czy buraków.
Ogórek zawiera stosunkowo duże ilości enzymu
askorbinazy, który niszczy witaminę C. teoretycznie jest, więc niekorzystne
łączenie ogórków z innymi warzywami. Ta teoria jest bardzo popularna, ale co
najmniej mocno przesadzona. Prawda jest taka, że askorbinaza naturalnie
towarzyszy witaminie C i we wszystkich roślinach występują razem. Na
potencjalne straty witaminy C wpływa na przykład sposób przygotowania sałatki,
to czy ogórki zdążyły puścić sok. Działanie askorbinazy zostaje też
zneutralizowane w kwaśnym środowisku. Jeśli więc do surówki dodamy np. soku z
cytryny i działanie askorbinazy zanika.
Dlaczego ogórek jest gorzki?
Jeśli zapytacie babcię, dlaczego ogórki czasem
bywają gorzkie usłyszycie zapewne porady żeby zawsze obierać je od jasnego
końca, co w magiczny sposób ma zapobiegać goryczy, albo odcinać ogórkom
końcówki i głaskać je palcem, jakoby wyciskając gorzki sok. To jednak tylko
ludowe przesądy.
Za gorycz ogórków odpowiadają kukurbitacyny.
Zatem, jeśli uprawiamy ogórki, musimy o nie dbać, a
w szczególności regularnie podlewać, w okresach suszy. Jeśli ogórek kupiliśmy w
sklepie musimy liczyć na szczęście. Jeśli jest gorzki, nic nie poradzimy.
Możemy go obierać od jasnego albo ciemnego końca, możemy go głaskać, a nawet
możemy mu zaśpiewać piosenkę, jeśli jednak jest gorzki to taki pozostanie.”
Fragmenty ze strony; http://ekaloria.pl/ogorek-swiezy-kiszony-a-czasem-gorzki/
O kiwi już pisałam, ale przypomnę, bo warto.
Kiwi
- jeden z najbardziej pożywnych owoców na świecie.
Chiński agrest
Odkryta została w połowie XIX wieku w środkowych
Chinach, ale sławę i znaczenie zdobyła dopiero po przewiezieniu do Nowej
Zelandii, gdzie aktinidię zaczęto uprawiać na większą skalę.
Pierwsze plantacje powstały tam jeszcze przed II
wojną światową. Zakładanie ich nie jest proste, ponieważ rośliny rozmnażane z
nasion zaczynają owocować dopiero po 9–10 latach. Znacznie szybciej, po 2–3
latach, owocują rośliny wyrastające ze zdrewniałych sadzonek ciętych z krzewu
wydającego owoce. Poza tym aktinidia jest rośliną dwupienną, owoce wydają tylko
osobniki żeńskie, więc do ich zawiązania niezbędny jest pyłek wytwarzany przez
osobniki męskie. Dlatego obok kilku okazów żeńskich powinien rosnąć
przynajmniej jeden męski. Owoce z zamorskiej krainy dotarły do Europy w latach
pięćdziesiątych XX w. Początkowo nazywano je agrestem chińskim, jednak większe
zainteresowanie wzbudziły dopiero, gdy plantatorzy z Nowej Zelandii nazwali je
kiwi. Drobne włoski pokrywające owoce przypominają puszek ptaka kiwi.
Co zawiera owoc kiwi?
Witaminę C
Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na
witaminę C .
Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy C
(oraz innych antyoksydantów) w organizmie zwiększa
ryzyko rozwoju astmy.
Witaminę K
Kiwi zawiera witaminę K, która odgrywa zasadniczą
rolę w metaboliźmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością
kości i zwiększonym ryzykiem złamań.
Potas
Niedobór potasu prowadzi do zmęczenia i osłabienia a
nawet skurczu mięśni. Kiwi jest idealnym źródłem potasu.
Witaminę E
Jedzenie kiwi może być bardzo dobre dla naszej cery.
Kiwi bogate jest w witaminę E, która chroni przed zmarszczkami.
Miedź
Miedź niezbędna jest do tworzenia się krwinek
czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łącznej.
Kwas foliowy
Kwas foliowy jest czynnikiem anty anemicznym,
pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek.
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie
komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.
Magnez
Niedobór magnezu powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej
oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca.
Wapń
Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które zawierają
wapń.
Błonnik
Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach
takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego.
Owoc kiwi działa zapobiegawczo i pomaga przy
następujących schorzeniach:
Nowotwory
Wykazano, że kiwi dzięki zawartości glutationu
zapobiega mutacji genów, których mutacja mogłaby zainicjować proces raka.
Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które w formie
dojrzałej są zielone dzięki chlorofilowi. Niektóre badania sugerują, że
chlorofilina, pochodna chlorofilu, jest inhibitorem kancerogenezy wątroby.
Depresja,
szczególnie dziś, gdy zima nas dobija kiwi może być
dla nas ratunkiem.
Ostatnie badania wykazały, że inozytol, alkohol
cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji.
Inozytol odgrywa ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i
neuroprzekaźniki.
Kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny,
która ma działanie antydepresyjne.
Zwyrodnienie plamki żółtej
Kiwi zawiera mnóstwo karotenoidów (beta karoteny,
luteiny i ksantofile), związki fenolowe (flawonoidy i antocyjany) i
przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E.
Nadwaga
Kiwi jest niskokalorycznym a zarazem najbogatszym w
składniki odżywcze owocem.
Do tej samej grupy (najwięcej składników odżywczych
najmniej kalorii) należą również cytryny.
Mało znane fakty na temat kiwi:
Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.
Zawiera tyle potasu, co banan.
Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem
dla skóry.
Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w
Omaga 3 kwasy tłuszczowe.
Kolacyjka, deser dla cukrzyka
bananowo - truskawkowy,
ze śmietaną, bez cukru, choć z bezami dla Szabaja, bo lubi, winogronem i
amerykańskimi jagodami Acai ponoć idealnymi na odchudzanie, migdałem w płatkach
i orzechem włoskim oraz chlebkiem orkiszowym, który ze wszystkim smakuje
bajecznie.
Odrobina gorzkiej
czekolady do dekoracji.
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
OdpowiedzUsuńLook advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?
Also visit my webpage smaczne jedzenie