piątek, 31 lipca 2020

Jedenasty dzień diety/ROLADA/

Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie za zgodą autora
„non omnis moriar”- Horacy
~~~~~~~~~~~~~~
31 lipca 2020 r
          ❤             
Jedenasty dzień diety/ROLADA/
Cukier rano 142 mg/dl - Lantus 8 j.m
Ciśnienie rano 138/75/69 ¼ tabl. Nebileninu.
 
Tradycyjnie ¼ witaminy C 1500 lewoskr. do popicia + na zmianę magnez i multiwitamina, co 3 dzień cynk, który ponoć zapewnia odporność i nie pozwala mnożyć się wirusom.
Zaczęłam ćwiczyć.
Oglądałam film, w którym chłopak, ćwiczy 8 godzin dziennie dążąc do idealnego ciała.
Fakt, że jest za chudy, ale wolałabym być tak chuda jak on niż taka jak jestem. Nie żebym była jakiś potwór, schudłam już prawie 4 kilogramy.
W sumie każdy kilogram ponad 50 kg obciąża stawy serce wątrobę i inne narządy.
Trzeba popracować nad tym, żeby zbliżyć się do ideału.
Byłam tak obolała po tych ćwiczeniach, że nie mogłam nawet pisać.
Była taka chwila, że myślałam, iż dopadł mnie koronaświrus, bo nawet płuca mnie bolały.
Jutro na dietę zaplanowałam pyszności.
Roladę z włoskiej kapusty
z różnymi boskimi cudami natury w środku.
To będzie mój autorski przepis, nikt inny go nie opisał.
Teraz blanszuję liście z ¼ kapusty włoskiej w całości, muszą trochę pobyć w wolno gotującej się wodzie, żeby stały się elastyczne.
Składniki:
UWAGA!!! –
To będzie istne szaleństwo
1.Spora garstka czarnego ryżu.
Ryż musi moczyć się przez noc, po czym ugotować.
Pół paczki mięsa wołowego/może być wieprzowe/ mielonego,
6 cienkich pokrojonych w kostkę
plasterków kiełbasy z dzika
/są suszone jak kabanosy, ale smak jest boski/
3 pomidorki koktajlowe
2 pokrojone liście z normalnego selera/są bardziej aromatyczne/
2 brązowe podsmażone
z cebulką pieczarki/kosteczka/
Wszystko w zasadzie kroimy w kosteczkę
i wyrabiamy jak kotlet mielony z ugotowanym ryżem.
Łyżeczka masła klarowanego do podsmażenia cebulki  pieczarkami
2 ząbki czosnku.
Zioła; tajskie, odrobina Harisa,
pieprz młodkowany z kolendrą.
…………………………….
  Mój tajny SKŁADNIK:
To jest
2 litrowy słój ukiszonych warzyw w zeszłym roku w Dźwirzynie,
które przywiozłam do domu i
dołożyłam do nich eksperymentalnie małą główkę czerwonej kapusty, gdy warzywa już były ukiszone.
Czyli warzywa ukiszone w czerwonej kapuście.
Stały w słoju na chłodnej posadzce póki kapustka się nie ukisiła otwarte ¾ słoja i zalewa musiała przykrywać warzywa, zaś do tej pory w szczelnie zamkniętym na klamrę z gumką 2 litrowym słoju.
Są pyszne a kolor jest kompletnie odjazdowy.. 

/Kiszone warzywa są opisane w poście z Dźwirzyna/
To nie mieszamy z mięsem,
będzie tworzyło kolorową warstwę dodajemy do tego drobno pokrojone;
6 żurawin suszonych,
6 wiśni świeżych, bez pestek,
3 śliwki kalifornijskie suszone,
Pomidorki koktajlowe na wierzch foremek.
Liście włoskiej kapusty układamy na tzw. zakładkę w wąskiej blasze/kupiłam jednorazówki/, brzegi troszkę na zapas, by je na koniec podwinąć.
 Na 1 warstwę liści kładziemy farsz, na to kolejny liść, i czerwoną warstwę warzyw, znów liść kapusty
Powtarzamy czynności, licie kapusty cały czas na zakładkę.
Gdy foremka się wypełni, podlewamy połową szklanki białego wina, przykrywamy warstwą liści kapusty włoskiej i folią do pieczenia.
Wkładamy na pół godziny na 170 stopni C do piekarnika, pod blaszką układamy większą blachę z wodą.
Po pół godzinie sprawdzamy czy liście kapustki są miękkie, jeśli tak wyjmujemy, jeśli NIE podnosimy tem. do 180 stopni C i jeszcze z 10 min., trzymamy w piekarniku. 
Jak się upiecze i ostygnie zrobię zdjęcie.
Dla mnie jest to porcja na 2 dni 
O matko nie wytrzymałam i spróbowałam, to jest po prostu pyszne
Zrobię jeszcze sosik na obiadek. 
Sos wiśniowy do mięs.
Składniki;
100 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek,
sok spod rolady
1 liść laurowy,
½  łyżeczka cynamonu,
2 ząbki czosnku,
100 ml wytrawnego czerwonego wina,

pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga