środa, 27 lutego 2013

Cynamonowy buziaczek dla autka

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu; 
˜”*°°*”˜
Tak myślałam, że autko w cieple wyśpi się i samo zreperuje. Tak też się stało, jednak jest to sygnał, że ma już swoje lata i za wiele od niego nie powinnam wymagać.
Buziaczki dla autka. Za parę dni jadę na przegląd to zobaczą co mu dolega.
Cieszę się bardzo, bo może jeszcze troszeczkę mi posłuży.
Kotlet mielony z indyka z pieczarkami i majerankiem.
Mielone mięsko z indyka 0,5 kg,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
6 pieczarek, pokroić drobniutko.
1 płaska łyżka masełka,
Pieprz i majeranek.
Wyrobić wszystko i usmażyć kotlety bez obtaczania w bułce.
Kapusta pekińska duszona w czerwonym winie
Składniki;
1 kapusta pekińska,
4 liście kapusty włoskiej
1 czerwona papryka słodka
1 marchew,
1 duża cebula,
2 spore suszone borowiki,
Gruby plaster selera,
1 jabłko,
Pół cytryny,
2 malutkie jajeczka mrożonego szpinaku
2 śliwki,
Ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy,
¼ kostki masła,
Kostka rosołowa wołowa,
Łyżeczka ziarenek smaku,
 Majeranek 2 płaskie łyżki,
20 żurawin podsuszonych.
Pół szklanki wina czerwonego,
 u mnie był to prezent od Mikołaja tanie wino francuskie Beauvillon.
Pieprz,
Koperek na talerzu dodajemy i cynamon odrobinę.
Przygotowanie;
W sporym garnku, żeby kapustka miała swobodę roztopić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć na wolnym ogniu do zeszklenia.
Dodać poszatkowane obie kapusty, jabłko, borowika, pokrojoną paprykę w drobną kostkę i szpinak, wcisnąć pół cytryny. 
Wszystko dusimy tylko na masełku na bardzo małym ogniu, u mnie płytka na ½ przed 1 a mam 3 biegi/6 ustawień/.
Na drugiej płytce z selera, marchwi starte na dużych oczkach, majeranku ziela angielskiego liścia laurowego, kostki rosołowej i ziarnek smaku gotujemy rosół zalewając wodą, tylko tak, by przykryć zawartość. 
Po zagotowaniu rosół zlewamy do kapusty – przełączając płytkę na kilka minut na ostrzejsze duszenie 1 ½. Pilnujemy mieszając, po kilku minutkach, znów zmniejszamy grzanie do ½.
Marchew i resztę zawartości trzymamy na koniec duszenia, dodając tu żurawinę i śliwki.
Łączymy wszystko z kapustką i wlewamy pół szklanki wina.
Płytkę wyłączamy i pozwalamy kapustce w spokoju przenocować na chłodzącej się płytce – chyba, że ktoś ma bardzo gorąco w domu – to dopiero po całkowitym wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
Kapustka, nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale smakuje marzenie. 
Polecam!!! Jest to mój autorski przepis, do mielonych rewelacja.
Nie robię żadnych zasmażek, nie dodaję więcej tłuszczu oprócz masła – chodzi o to by była dietetyczna.
WALCE ZIEMNIACZANE.
Ziemniaki przekrojone na pół tak, żeby stały - wkładamy do garnka wyłożonego masłem (ok. 1,5-2cm masła) zalewamy niedużą ilością stopionego masła, dodajemy sól, pieprz ziarnisty, rozmaryn i tymianek. 
Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (można je później jeszcze delikatnie obsmażyć dla zrumienienia).
˜”*°°*”˜
Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi czyli coś dla cukrzyków.
W ciągu jednego pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie.
To prawdziwa katastrofa.
Choć ludziom wydaje się dziś, że mogą się wyleczyć, połykając chemię w pigułkach, prawda jest taka, że coraz częściej cukrzyca jest chorobą wynikającą ze stylu życia.
Podstawą profilaktyki jest dieta niskoglikemiczna, czyli oparta na produktach, które nie zamieniają się zbyt szybko w glukozę i nie wywołują gwałtownego wyrzutu insuliny.
Również zwiększone spożycie cynamonu może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
Ferrari wśród przeciwutleniaczy
 Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach biologicznych) na bardzo wysokim poziomie 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w przypadku owocu granatu!).
Był doceniany lub wręcz ubóstwiany przez większość wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny aromat, który znacząco zwiększa przyjemność jego spożywania.
Cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny i zwiększanie ich wrażliwości na ten hormon, co skutkuje obniżeniem glikemii (stężenia cukru we krwi).
W rezultacie organizm musi wytwarzać mniej insuliny, by uzyskać ten sam efekt.
Odciąża to trzustkę, stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne.
Cynamon zawiera od 0,5 do 1% silnych olejków eterycznych, słynących ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, bardzo skutecznych w hamowaniu rozwoju bakterii i drożdży, w tym Candida albicans.
W trzech głównych olejkach cynamonu zawarte są następujące związki czynne: aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamylowy.
Aldehyd cynamonowy był badany pod kątem swojej zdolności blokowania wydzielania czynników zapalnych przez błony komórkowe.
Gdyby zalet cynamonu było jeszcze mało - dodam, że już sam jego zapach silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć.
Zrób przysługę bliskim
Śmiało dosypuj zatem cynamonu do różnych potraw.
O ile w Europie i Ameryce Północnej zwykle stosuje się cynamon do dań słodkich (ciasteczek, szarlotek, kompotów, lodów, deserów czekoladowych), w Afryce Północnej i Azji jest wprost odwrotnie - doprawia się nim głównie potrawy słone, zwłaszcza z czerwonego lub drobiowego mięsa (na przykład przepyszne marokańskie pastille).
Sproszkowany cynamon źle znosi zbyt długą obróbkę cieplną, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania. Odwrotnie rzecz się ma z laskami cynamonu, które lepiej znoszą wysokie temperatury.
Przyprawiając dania cynamonem, wyświadczysz przysługę swoim gościom, ponieważ doskonale stymuluje on ślinianki i błonę śluzową żołądka. Będzie im także przyjemniej po posiłku, ponieważ cynamon ułatwia trawienie i eliminowanie gazów, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit.
Cynamon należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Cynamon w proszku nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy, laski cynamonu przez około rok. Jeśli cynamon stracił słodki zapach, trzeba go już niestety wyrzucić.
Jaki cynamon wybrać?
Cynamon przed zmieleniem ma postać lasek zwiniętych w rulon jak bibułki papierosowe. Są to właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowca, drzewa rosnącego w azjatyckich tropikach.
Najcenniejsze cynamonowce pochodzą z Cejlonu oraz Chin i nieco się od siebie różnią.
Cynamon cejloński ma kolor ochry, a laski składają się z bardzo cienkich warstw. Natomiast cynamon z Chin ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a laski są grubsze. Ten ostatni jest również mniej słodki, ma gorzkawy posmak.
Podstawowa różnica między obiema odmianami polega jednak na zawartości kumaryny.
Znacznie więcej tego składnika rozrzedzającego krew zawiera cynamon chiński, nazywany także kasją, dlatego należy go stosować z umiarem w porównaniu z prawdziwym cynamonem cejlońskim.
Pół łyżeczki cynamonu dziennie wystarczy, by wyciągnąć z niego wszystkie wymienione wyżej dobrodziejstwa.
Encyklopedia Britannica - informuje, że cynamon był swego czasu cenniejszy od złota.
Wiadomo, że Mojżesz zalecał stosowanie cynamonu w produkcji świętych olejów i że sam król Salomon używał go jako składnik swoich cennych wonności.
Cynamon był ponadto najważniejszym z drogocennych cukrów dla holenderskich kupców Kompanii Wschodnioindyjskiej (tych, którzy się na nim znali), niemniej jego porównanie do złota przytaczane przez - Encyklopedię Britannica, która zresztą nie podaje swoich źródeł, wydaje mi się jednak wątpliwe.
˜”*°°*”˜
Dzisiejsza kolacyjka, twarożek na kolorowo.
W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem.
Co nie oznacza, że mamy zrezygnować z jego dobroczynnych wartości.
1.Zapalenie stawów. Zrób pastę z miodu i wody w proporcjach 1:2. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj. Wmasuj przyrządzoną pastę w swędzące miejsca na ciele. W większości przypadków ból ustępuje do pół godziny.
2.Wypadanie włosów. Zrób pastę z jednej łyżeczki miodu, jednej łyżeczki cynamonu i ciepłej oliwy z oliwek (oliwy na tyle, aby uzyskać konsystencję maseczki). Nałóż maseczkę na skórę głowy i włosy przed myciem. Trzymaj przez 15 minut. Po tym czasie zmyj maseczkę ciepłą wodą.
 3.Ból zęba. Zrób pastę z jednej łyżeczki cynamonu i 5 łyżeczek miodu. Przyłóż do bolącego zęba. Ból powinien ustąpić po 15-20 minutach.
4. Redukcja cholesterolu. 2 łyżki miodu, 3 łyżki cynamonu, 470ml herbaty. Wymieszaj. Po wypiciu tej mieszanki wartość cholesterolu w organizmie spada nawet do 10% w ciągu dwóch godzin.
5. Przeziębienie. Ci, którzy łatwo łapią infekcje i chodzą przeziębieni i osłabieni mam lek w postaci miodu i cynamonu. Jedz przez 3 dni łyżkę ciepławego (nie gorącego!) miodu z 1/4 łyżeczki cynamonu. Powinno pomóc na kaszel, katar, odetka zatoki.
6. Problemy z żołądkiem. Jeśli dręczą Cię bóle żołądka, częste gazy czy wzdęcia miód z cynamonem może Ci pomóc. Dodaj na łyżkę miodu szczyptę cynamonu i zjedz. Poczuj ulgę. W razie potrzeby zjedz kolejną łyżkę miodu z cynamonem.
7. System immunologiczny. Dzienna dawka miodu i cynamonu wzmacnia system immunologiczny i chroni organizm przed atakami bakteryjnymi i wirusowymi. Naukowcy dowodzą, że miód dzięki zawartości żelaza i wielu witamin wzmacnia białe krwinki.
8. Długie życie. Starożytne kultury wykorzystywały herbatę z miodu i cynamonu wierząc, że to przedłuży im życie. Jak zrobić tą herbatę? 3 szklanki wody, 4 łyżki miodu i 1 łyżka cynamonu. Zagotuj. Piij 1/4 szklanki 3 razy dziennie. Podobno przedłuża życie. Widoczne skutki to piękna, świeża i gładka skóra.
9. Spadek wagi. Pij codziennie rano na pusty żołądek szklankę ciepłej wody wymieszanej z miodem i cynamonem. Jeśli będziesz to robić regularnie, zauważysz spadek wagi, a 'nowy' tłuszcz nie będzie się osadzał w organizmie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga