Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
Zdjęcia moich potraw
znajdziesz tu;
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Tak myślałam, że autko
w cieple wyśpi się i samo zreperuje. Tak też się stało, jednak jest to sygnał,
że ma już swoje lata i za wiele od niego nie powinnam wymagać.
Buziaczki dla autka. Za
parę dni jadę na przegląd to zobaczą co mu dolega.
Cieszę się bardzo, bo
może jeszcze troszeczkę mi posłuży.
Kotlet mielony z indyka z pieczarkami i
majerankiem.
Mielone mięsko z indyka
0,5 kg,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
6 pieczarek, pokroić
drobniutko.
1 płaska łyżka masełka,
Pieprz i majeranek.
Wyrobić wszystko i
usmażyć kotlety bez obtaczania w bułce.
Kapusta pekińska duszona w czerwonym winie
Składniki;
1 kapusta pekińska,
4 liście kapusty włoskiej
1 czerwona papryka
słodka
1 marchew,
1 duża cebula,
2 spore suszone
borowiki,
Gruby plaster selera,
1 jabłko,
Pół cytryny,
2 malutkie jajeczka
mrożonego szpinaku
2 śliwki,
Ziele angielskie,
jałowiec, liść laurowy,
¼ kostki masła,
Kostka rosołowa wołowa,
Łyżeczka ziarenek
smaku,
Majeranek 2 płaskie łyżki,
20 żurawin
podsuszonych.
Pół szklanki wina
czerwonego,
u mnie był to prezent od Mikołaja tanie wino
francuskie Beauvillon.
Pieprz,
Koperek na talerzu
dodajemy i cynamon odrobinę.
Przygotowanie;
W sporym garnku, żeby
kapustka miała swobodę roztopić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć na
wolnym ogniu do zeszklenia.
Dodać poszatkowane obie
kapusty, jabłko, borowika, pokrojoną paprykę w drobną kostkę i szpinak, wcisnąć
pół cytryny.
Wszystko dusimy tylko na masełku na bardzo małym ogniu, u mnie płytka na ½ przed 1 a mam 3 biegi/6 ustawień/.
Wszystko dusimy tylko na masełku na bardzo małym ogniu, u mnie płytka na ½ przed 1 a mam 3 biegi/6 ustawień/.
Na drugiej płytce z
selera, marchwi starte na dużych oczkach, majeranku ziela angielskiego liścia
laurowego, kostki rosołowej i ziarnek smaku gotujemy rosół zalewając wodą,
tylko tak, by przykryć zawartość.
Po zagotowaniu rosół zlewamy do kapusty – przełączając płytkę na kilka minut na ostrzejsze duszenie 1 ½. Pilnujemy mieszając, po kilku minutkach, znów zmniejszamy grzanie do ½.
Po zagotowaniu rosół zlewamy do kapusty – przełączając płytkę na kilka minut na ostrzejsze duszenie 1 ½. Pilnujemy mieszając, po kilku minutkach, znów zmniejszamy grzanie do ½.
Marchew i resztę
zawartości trzymamy na koniec duszenia, dodając tu żurawinę i śliwki.
Łączymy wszystko z
kapustką i wlewamy pół szklanki wina.
Płytkę wyłączamy i
pozwalamy kapustce w spokoju przenocować na chłodzącej się płytce – chyba, że
ktoś ma bardzo gorąco w domu – to dopiero po całkowitym wystygnięciu wstawiamy
do lodówki.
Kapustka, nie tylko
rewelacyjnie wygląda, ale smakuje marzenie.
Polecam!!! Jest to mój
autorski przepis, do mielonych rewelacja.
Nie robię żadnych
zasmażek, nie dodaję więcej tłuszczu oprócz masła – chodzi o to by była
dietetyczna.
WALCE ZIEMNIACZANE.
Ziemniaki przekrojone na pół tak, żeby stały - wkładamy do garnka wyłożonego masłem (ok. 1,5-2cm masła) zalewamy
niedużą ilością stopionego masła, dodajemy sól, pieprz ziarnisty, rozmaryn i
tymianek.
Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (można je później
jeszcze delikatnie obsmażyć dla zrumienienia).
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi czyli coś dla cukrzyków.
W ciągu jednego
pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie.
To prawdziwa
katastrofa.
Choć ludziom wydaje się
dziś, że mogą się wyleczyć, połykając chemię w pigułkach, prawda jest taka, że
coraz częściej cukrzyca jest chorobą wynikającą ze stylu życia.
Podstawą profilaktyki
jest dieta niskoglikemiczna, czyli oparta na produktach, które nie zamieniają
się zbyt szybko w glukozę i nie wywołują gwałtownego wyrzutu insuliny.
Również zwiększone
spożycie cynamonu może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ
przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
Ferrari wśród
przeciwutleniaczy
Cynamon to jedna z
roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC
(Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach
biologicznych) na bardzo wysokim poziomie 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w
przypadku owocu granatu!).
Był doceniany lub wręcz
ubóstwiany przez większość wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i
słodki smak oraz subtelny aromat, który znacząco zwiększa przyjemność jego
spożywania.
Cynamon pomaga
ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny i
zwiększanie ich wrażliwości na ten hormon, co skutkuje obniżeniem glikemii
(stężenia cukru we krwi).
W rezultacie organizm
musi wytwarzać mniej insuliny, by uzyskać ten sam efekt.
Odciąża to trzustkę,
stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne.
Cynamon zawiera od 0,5
do 1% silnych olejków eterycznych, słynących ze swoich właściwości
przeciwdrobnoustrojowych, bardzo skutecznych w hamowaniu rozwoju bakterii i
drożdży, w tym Candida albicans.
W trzech głównych
olejkach cynamonu zawarte są następujące związki czynne: aldehyd cynamonowy,
octan cynamylu i alkohol cynamylowy.
Aldehyd cynamonowy był
badany pod kątem swojej zdolności blokowania wydzielania czynników zapalnych
przez błony komórkowe.
Gdyby zalet cynamonu
było jeszcze mało - dodam, że już sam jego zapach silnie stymuluje obszary
mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć.
Zrób przysługę bliskim
Śmiało dosypuj zatem
cynamonu do różnych potraw.
O ile w Europie i
Ameryce Północnej zwykle stosuje się cynamon do dań słodkich (ciasteczek,
szarlotek, kompotów, lodów, deserów czekoladowych), w Afryce Północnej i Azji
jest wprost odwrotnie - doprawia się nim głównie potrawy słone, zwłaszcza z
czerwonego lub drobiowego mięsa (na przykład przepyszne marokańskie pastille).
Sproszkowany cynamon
źle znosi zbyt długą obróbkę cieplną, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec
gotowania. Odwrotnie rzecz się ma z laskami cynamonu, które lepiej znoszą
wysokie temperatury.
Przyprawiając dania
cynamonem, wyświadczysz przysługę swoim gościom, ponieważ doskonale stymuluje
on ślinianki i błonę śluzową żołądka. Będzie im także przyjemniej po posiłku,
ponieważ cynamon ułatwia trawienie i eliminowanie gazów, a także łagodzi
skurcze żołądka i jelit.
Cynamon należy
przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, by
ograniczyć jego utlenianie. Cynamon w proszku nadaje się do spożycia przez 6
miesięcy, laski cynamonu przez około rok. Jeśli cynamon stracił słodki zapach,
trzeba go już niestety wyrzucić.
Jaki cynamon wybrać?
Cynamon przed
zmieleniem ma postać lasek zwiniętych w rulon jak bibułki papierosowe. Są to
właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowca, drzewa rosnącego w azjatyckich
tropikach.
Najcenniejsze cynamonowce
pochodzą z Cejlonu oraz Chin i nieco się od siebie różnią.
Cynamon cejloński ma
kolor ochry, a laski składają się z bardzo cienkich warstw. Natomiast cynamon z
Chin ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a laski są grubsze. Ten ostatni jest
również mniej słodki, ma gorzkawy posmak.
Podstawowa różnica
między obiema odmianami polega jednak na zawartości kumaryny.
Znacznie więcej tego
składnika rozrzedzającego krew zawiera cynamon chiński, nazywany także kasją,
dlatego należy go stosować z umiarem w porównaniu z prawdziwym cynamonem
cejlońskim.
Pół łyżeczki cynamonu
dziennie wystarczy, by wyciągnąć z niego wszystkie wymienione wyżej
dobrodziejstwa.
Encyklopedia Britannica
- informuje, że cynamon był swego czasu cenniejszy od złota.
Wiadomo, że Mojżesz
zalecał stosowanie cynamonu w produkcji świętych olejów i że sam król Salomon
używał go jako składnik swoich cennych wonności.
Cynamon był ponadto
najważniejszym z drogocennych cukrów dla holenderskich kupców Kompanii
Wschodnioindyjskiej (tych, którzy się na nim znali), niemniej jego porównanie
do złota przytaczane przez - Encyklopedię Britannica, która zresztą nie podaje
swoich źródeł, wydaje mi się jednak wątpliwe.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Dzisiejsza kolacyjka, twarożek na kolorowo.
W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem.
Dzisiejsza kolacyjka, twarożek na kolorowo.
W myśl zasady, ze wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem.
Co nie oznacza, że mamy
zrezygnować z jego dobroczynnych wartości.
1.Zapalenie stawów. Zrób pastę z miodu i
wody w proporcjach 1:2. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj. Wmasuj
przyrządzoną pastę w swędzące miejsca na ciele. W większości przypadków ból
ustępuje do pół godziny.
2.Wypadanie włosów. Zrób pastę z jednej
łyżeczki miodu, jednej łyżeczki cynamonu i ciepłej oliwy z oliwek (oliwy na
tyle, aby uzyskać konsystencję maseczki). Nałóż maseczkę na skórę głowy i włosy
przed myciem. Trzymaj przez 15 minut. Po tym czasie zmyj maseczkę ciepłą wodą.
3.Ból zęba. Zrób pastę z jednej
łyżeczki cynamonu i 5 łyżeczek miodu. Przyłóż do bolącego zęba. Ból powinien
ustąpić po 15-20 minutach.
4. Redukcja
cholesterolu.
2 łyżki miodu, 3 łyżki cynamonu, 470ml herbaty. Wymieszaj. Po wypiciu tej
mieszanki wartość cholesterolu w organizmie spada nawet do 10% w ciągu dwóch
godzin.
5. Przeziębienie. Ci, którzy łatwo łapią
infekcje i chodzą przeziębieni i osłabieni mam lek w postaci miodu i cynamonu.
Jedz przez 3 dni łyżkę ciepławego (nie gorącego!) miodu z 1/4 łyżeczki
cynamonu. Powinno pomóc na kaszel, katar, odetka zatoki.
6. Problemy z
żołądkiem. Jeśli
dręczą Cię bóle żołądka, częste gazy czy wzdęcia miód z cynamonem może Ci
pomóc. Dodaj na łyżkę miodu szczyptę cynamonu i zjedz. Poczuj ulgę. W razie
potrzeby zjedz kolejną łyżkę miodu z cynamonem.
7. System
immunologiczny.
Dzienna dawka miodu i cynamonu wzmacnia system immunologiczny i chroni organizm
przed atakami bakteryjnymi i wirusowymi. Naukowcy dowodzą, że miód dzięki
zawartości żelaza i wielu witamin wzmacnia białe krwinki.
8. Długie życie. Starożytne kultury
wykorzystywały herbatę z miodu i cynamonu wierząc, że to przedłuży im życie.
Jak zrobić tą herbatę? 3 szklanki wody, 4 łyżki miodu i 1 łyżka cynamonu.
Zagotuj. Piij 1/4 szklanki 3 razy dziennie. Podobno przedłuża życie. Widoczne
skutki to piękna, świeża i gładka skóra.
9. Spadek wagi. Pij codziennie rano
na pusty żołądek szklankę ciepłej wody wymieszanej z miodem i cynamonem. Jeśli
będziesz to robić regularnie, zauważysz spadek wagi, a 'nowy' tłuszcz nie
będzie się osadzał w organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam