niedziela, 24 lutego 2013

Buraku....

Bajka
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°°*”˜
Zdjęcia moich potraw znajdziesz tu; 
˜”*°°*”˜
Romantyczna rolada w pomarańczowo-buraczanym śnie
Karczek wieprzowy nadziany jajkiem masłem i szpinakiem.
Obsmażamy, dolewamy wody i prużymy na wolnym ogniu. Dosypujemy na koniec skórkę pomarańczową, oczyszczoną z białego i posiekaną drobno i Sos myśliwski Knorr.
Można samemu zrobić z suszonych grzybów ale ja zrobiłam gotowy.
Z wydrążonej wymytej sparzonej i zagotowanej przez 15 min skórki połowy pomarańczy robimy gwiazdkę i podsuszamy lekko.
Wewnątrz gwiazdki wkładamy buraczka ugotowanego i startego na tarce w paski, podsmażonego na masełku z sokiem z połówki cytryny i utartą odrobiną skórki cytrynowej i popieprzonego - roladę pokrojoną w plastry na wirzchu.
Makaron wstążki z resztą buraczka podgrzewamy i układamy w gniazdko, dodając dekorację z truskawki popieprzoną kolorowym pieprzem
Moje potrawy są bez dodatku cukru, czasami jak tu daję kroplę miodu do podkreślenia smaku sosu.
 Sos jest naprawdę rewelacyjny.
˜”*°°*”˜
Czy wiesz, że buraki to najzdrowsze warzywa w Polsce?
„Buraki zawierają kwas foliowy, który wzmacnia serce i mózg, uspokaja ducha, poprawia krążenie, dużo jest w nich potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Potas plus magnez i sód sprawią, że buraki doskonale odkwaszają organizm, czyli działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zdrowia.
Pozytywny wpływ jedzenia buraków na działanie organizmu zawdzięczamy także obecności antocyjanów, które to substancje są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA i rozwój raka.
Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie ich pozytywnie wpływa na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres.
Wątroba wraz z nerkami detoksykuje organizm z wszelkiego rodzaju toksyn /zanieczyszczeń/.
Buraki z kolei oczyszczają wątrobę, schładzają ją, bo ona ma tendencje do przegrzewania się i usprawniają jej pracę. Czyszczą narząd, który czyści nas, co podnosi jego rangę dla naszego zdrowia.
Burak w parze z majerankiem, wpływa na prawidłowy przepływ żółci.
Stan wątroby i dróg żółciowych ma także wpływ na psychikę. Osoby z przegrzaną wątrobą wpadają w złość z siłą nieadekwatną do bodźca /zdarzenia lub są wiecznie złe/. Powiedzenie „żółć go zalewa” jest tego odzwierciedleniem. Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ żółci, a tym samym uspokajają i leczą nerwowość.
Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem na wątrobę.
Kolejną wspaniałą dla zdrowia zaletą spożywania buraczków jest to, że oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów (wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi tworzą się poprzez np. siedzący tryb życia, którego skutkiem jest słaba perystaltyka jelit, co może prowadzić do powstania zaparć, otyłości, a nawet nowotworów jelita grubego.
Jelita potrzebują ruchu wspierającego ich naturalną perystaltykę.
Buraki wspierają zatem oczyszczanie jelit, a tym samym działają odchudzająco i antyrakowo.”źródło http://www.piecsmakow.com.pl/burak-cenne-warzywo-przez-caly-rok.html
A w jakiej kondycji są jelita, widać na twarzy – im więcej zanieczyszczeń na skórze, zmarszczek i odbarwień, tym więcej nieusuniętych złogów. Wniosek - buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Zachęcam gorąco do spożywania buraków na wszelkie sposoby.
Usuwają z organizmu toksyny, pobudzają krążenie, poprawiają przemianę materii, leczą anginę, anemię, zaparcia, depresję i nadciśnienie, zatrzymują proces starzenia.
Pora na buraki! Poza tym są pyszne i nadają się nie tylko do barszczu. Buraki zawierają też 2 rzadkie metale: cez i rubid – przez co działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych;
- duże ilości kwasu foliowego – szczególnie potrzebnego osobom anemicznym (z anemią, ale także z każdą przedłużającą się/wyniszczającą chorobą) oraz kobietom w ciąży.
Należy jednak pamiętać, że gotowanie zmniejsza jego ilość niemal o połowę;
potas – pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
oraz wiele innych, bezcennych minerałów.
Aby sprawdzić szczelność (zdrowie) jelit należy zjeść rano na czczo lub między posiłkami około 100g  buraków (ugotowanych lub surowych). Jeśli buraki zabarwią mocz powinniśmy zadbać o nasze jelita, jeśli nie – nie mamy się czym martwić.
 „W celach leczniczych wyciśnięty, świeżo sok z buraka należy pić powoli, małymi łykami od 1/4 do 1/2  szklanki przez 2-3 tygodnie. Sok buraczkowy dobrze jest rozcieńczyć wodą lub sokiem z marchwi, ponieważ powoduje pieczenie w gardle. W chorobie nowotworowej zielarz zaleca pić 1 do 2 szklanek soku dziennie przed jedzeniem przez 1-2 miesiące.” źródło: Zbigniew Przybylak, "Słynne kuracje antyrakowe"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga