Bajka
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe!!! Hi, hi
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Zdjęcia moich potraw
znajdziesz tu;
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Romantyczna rolada w pomarańczowo-buraczanym śnie
Karczek wieprzowy nadziany jajkiem masłem i
szpinakiem.
Obsmażamy, dolewamy wody i prużymy na wolnym ogniu.
Dosypujemy na koniec skórkę pomarańczową, oczyszczoną z białego i posiekaną
drobno i Sos myśliwski Knorr.
Można samemu zrobić z suszonych grzybów ale ja
zrobiłam gotowy.
Z wydrążonej wymytej sparzonej i zagotowanej przez
15 min skórki połowy pomarańczy robimy gwiazdkę i podsuszamy lekko.
Wewnątrz gwiazdki wkładamy buraczka ugotowanego i
startego na tarce w paski, podsmażonego na masełku z sokiem z połówki cytryny i
utartą odrobiną skórki cytrynowej i popieprzonego - roladę pokrojoną w plastry
na wirzchu.
Makaron wstążki z resztą buraczka podgrzewamy i układamy
w gniazdko, dodając dekorację z truskawki popieprzoną kolorowym pieprzem
Moje potrawy są bez dodatku cukru, czasami jak tu
daję kroplę miodu do podkreślenia smaku sosu.
Sos jest
naprawdę rewelacyjny.
˜”*°•◕❤◕•°*”˜
Czy wiesz, że buraki to najzdrowsze warzywa w
Polsce?
„Buraki zawierają kwas foliowy, który wzmacnia serce
i mózg, uspokaja ducha, poprawia krążenie, dużo jest w nich potasu ważnego dla
prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Potas plus magnez i sód sprawią, że buraki doskonale
odkwaszają organizm, czyli działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa
jest warunkiem zdrowia.
Pozytywny wpływ jedzenia buraków na działanie
organizmu zawdzięczamy także obecności antocyjanów, które to substancje są
bardzo silnymi przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za
uszkodzenia DNA i rozwój raka.
Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym
jedzenie ich pozytywnie wpływa na wszystko, od układu krwionośnego, przez
nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki,
leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres.
Wątroba wraz z nerkami detoksykuje organizm z
wszelkiego rodzaju toksyn /zanieczyszczeń/.
Buraki z kolei oczyszczają wątrobę, schładzają ją,
bo ona ma tendencje do przegrzewania się i usprawniają jej pracę. Czyszczą
narząd, który czyści nas, co podnosi jego rangę dla naszego zdrowia.
Burak w parze z majerankiem, wpływa na prawidłowy
przepływ żółci.
Stan wątroby i dróg żółciowych ma także wpływ na
psychikę. Osoby z przegrzaną wątrobą wpadają w złość z siłą nieadekwatną do
bodźca /zdarzenia lub są wiecznie złe/. Powiedzenie „żółć go zalewa” jest tego
odzwierciedleniem. Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ
żółci, a tym samym uspokajają i leczą nerwowość.
Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz
jest cudownym lekiem na wątrobę.
Kolejną wspaniałą dla zdrowia zaletą spożywania
buraczków jest to, że oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów
(wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi tworzą się poprzez np. siedzący
tryb życia, którego skutkiem jest słaba perystaltyka jelit, co może prowadzić
do powstania zaparć, otyłości, a nawet nowotworów jelita grubego.
Jelita potrzebują ruchu wspierającego ich naturalną
perystaltykę.
Buraki wspierają zatem oczyszczanie jelit, a tym
samym działają odchudzająco i antyrakowo.”źródło http://www.piecsmakow.com.pl/burak-cenne-warzywo-przez-caly-rok.html
A w jakiej kondycji są jelita, widać na twarzy – im
więcej zanieczyszczeń na skórze, zmarszczek i odbarwień, tym więcej
nieusuniętych złogów. Wniosek - buraczki działają na cerę jak salon odnowy.
Zachęcam gorąco do spożywania buraków na wszelkie sposoby.
Usuwają z organizmu toksyny, pobudzają krążenie,
poprawiają przemianę materii, leczą anginę, anemię, zaparcia, depresję i
nadciśnienie, zatrzymują proces starzenia.
Pora na buraki! Poza tym są pyszne i nadają się nie
tylko do barszczu. Buraki zawierają też 2 rzadkie metale: cez i rubid – przez
co działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych;
- duże ilości kwasu foliowego – szczególnie potrzebnego
osobom anemicznym (z anemią, ale także z każdą przedłużającą się/wyniszczającą
chorobą) oraz kobietom w ciąży.
Należy jednak pamiętać, że gotowanie zmniejsza jego
ilość niemal o połowę;
potas – pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
oraz wiele innych, bezcennych minerałów.
Aby sprawdzić szczelność (zdrowie) jelit należy
zjeść rano na czczo lub między posiłkami około 100g buraków (ugotowanych lub surowych). Jeśli
buraki zabarwią mocz powinniśmy zadbać o nasze jelita, jeśli nie – nie mamy się
czym martwić.
„W celach
leczniczych wyciśnięty, świeżo sok z buraka należy pić powoli, małymi łykami od
1/4 do 1/2 szklanki przez 2-3 tygodnie.
Sok buraczkowy dobrze jest rozcieńczyć wodą lub sokiem z marchwi, ponieważ
powoduje pieczenie w gardle. W chorobie nowotworowej zielarz zaleca pić 1 do 2
szklanek soku dziennie przed jedzeniem przez 1-2 miesiące.” źródło: Zbigniew Przybylak, "Słynne kuracje antyrakowe"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam