Gdy odlatują motyle
Wszelkie
podobieństwa do osób,
zdarzeń, miejsc,
które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Rozdział 153
˜˜”*°•◕❤◕•°*”˜˜
14 października.
Postanowiłam zrobić sobie kaczusię, bo tej u BURAKA praktycznie
nie jadłam.
Moją kaczuchę nadzieję; wołowinką mieloną, wątróbką kurzą,
śliwką dużą – świeżą czerwoną, śliwkami suszonymi, jabłkiem, figą, jagodami
goji, żurawiną, pietruszką/pęczek/, migdałami płatkami, papryką czerwoną. Przyprawy –
pieprz cytrynowy, lubczyk, majeranek, czubryca czerwona. Do tego jeszcze 1/8
kostki masła. Kaczusia marnuje się w Porto, miodzie, marynacie do drobiu,
majeranku. Pod koniec dodam jeszcze pieprz cytrynowy, czosnek i odrobinę masła
orzechowego/łyżkę stołową/ z drobinkami orzechów.
W nocy na tanim prądzie upiekę kaczuszkę.
Już siedzi w piekarniku.
Jutro zrobię jeszcze do niej szlachetną kapustkę.
Kochane po 3 godzinach pieczenia kaczucha jest po prostu przepyszna a nadzienie mniam ambrozja.
Kochane po 3 godzinach pieczenia kaczucha jest po prostu przepyszna a nadzienie mniam ambrozja.
~~~~~~~
Żeby jednak nie było, że BURAK mnie tak wkurzył, że nie cierpię
wszystkich buraków, zrobiłam sobie kiszonkę z buraków z czosnkiem i żurawiną z
sokiem z granatów i jagodami goji.
~~~~~~~
Swoją zaś drogą wpłynął on na moją decyzję polityczną, miałam
nie głosować ale pójdę zagłosować przeciw PISowi. Nawet wiem na kogo zagłosuję.
Poza tym postanowiłam też napisać o właściwościach buraka
ćwikłowego.
~~~~~~~
SOK Z BURAKÓW POPRAWIA
SŁYSZENIE,
ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.
Jest dobrym źródłem fosforu.
Sok z buraków eliminuje toksyny w organizmie.
Zawartość buraków jest idealnym rozwiązaniem dla zapobiegania
chorobom serca.
Jedzenie jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, lub zapobiegania
anemii i białaczki.
Burak ma właściwości odmładzające.
Te właściwości ma dzięki kwasowi foliowemu, który przyczynia się
do tworzenia nowych komórek.
Innym ważnym elementem w burakach dla efektów odmłodzania – jest
kwarc, jest bardzo ważny dla zdrowia kości, naczyń krwionośnych i skóry.
Pomimo wszystkich swoich zalet, trzeba wiedzieć, że buraki nie
są za bardzo dobre dla tych o słabych żołądkach i skłonnościach do rozstrojów.
~~~~~~~
Burak jest przydatny dla osób cierpiących na zatrzymanie płynów,
i dla ludzi, którzy cierpią z powodu otyłości.
Burak nie tylko oczyszcza nerki, ale także krew, zmniejsza
kwasowości naszego organizmu i pomaga oczyścić wątrobę. Burak wbrew pozorom
stymuluje mózg i usuwa toksyny, które mogą gromadzić się w naszym organizmie, wpływa
na utrzymanie dobrego stanu zdrowia psychicznego.
~~~~~~~
Buraki umożliwiają przyswajanie trudno przyswajalnych witamin.
Gotowane buraki, np. bulion z buraków – jest dobrym środkiem
przeczyszczającym i moczopędnym.
Sok z surowych buraków pomaga w nadciśnieniu tętniczym.
Buraki są przydatne w chorobach wątroby.
Buraczki przyczyniają się do wzmocnienia ścian naczyń
włosowatych.
Substancje zawarte w ich korzeniach, mają właściwości rozszerzające
naczynia krwionośne, protivoskleroticheskoe/ środki bakteriobójcze, i stymulowanie trawienia/ i efekt kojący.
Promują one uwolnienia nadmiaru płynów z organizmu i są
niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca.
~~~~~~~
Buraczki zaleca się w zapobieganiu i leczeniu, miażdżycy i
innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Marchew zawiera dużo pektyn burak też, dzięki temu posiada dobre
właściwości ochronne przed działaniem metali ciężkich i promieniotwórczych,
pektyny wpływają również na obniżenie cholesterolu i zmniejszenie rozwoju
szkodliwych bakterii w jelitach.
~~~~~~~
Sok pomaga przy utracie sił po chorobie. Zaleca się pić świeży
sok z buraków co najmniej trzy razy dziennie przed posiłkami.
~~~~~~~
Zrobiłam kiszonkę z plastrów buraków, żurawiny, owoców goji i
czosnku.
Stoi w 2 słoikach za 3 dni będzie gotowa do picia. Po wypiciu
soku buraczki miażdżę w mikserze i po krótkim zagotowaniu będzie super dodatkiem do kaczuszki, lub można jeść jako surówkę np. z chrzanem lub kapustką
pekińską.
~~~~~~~
Gotowane buraki, w przeciwieństwie do wielu innych warzyw,
zachowują główne właściwości zdrowotne i lecznicze.
Fakt, że sole mineralne są bardzo wrażliwe na ciepło i część ich
traci właściwości. W burakach substancje zwane betainy, są metilipovannye czyli
pochodne aminokwasów.
~~~~~~~
Betainy buraka – regulują metabolizm tłuszczów i zapobiegają
otyłości (zwłaszcza stłuszczenie wątroby).
Burak ma dobre właściwości czyszczące, należy zacząć pić sok z
buraków stopniowo, zaczynając od kieliszka – może sok w krótkim czasie
spowodować reakcję oczyszczania, lub nudności.
~~~~~~~
Doświadczenie pokazuje, że po raz pierwszy lepiej jest pić mieszanki,
a następnie stopniowo zwiększać ilość soku buraczanego. Zazwyczaj wystarczy od
1 do 1,5 szklanki soku (burak), 2 razy dziennie.
W cukrzycy, pić świeży sok z 1 / 4 szklanki 4 razy dziennie.
SOK Z BURAKÓW W
CHOROBACH WĄTROBY
Burak zawiera dużo pektyn. Jak wiesz, chronią one organizm przed
szkodliwym działaniem pierwiastków promieniotwórczych i metali ciężkich.
Pektyny uniemożliwiają rozwój w jelitach szkodliwych mikroorganizmów,
uczestniczą w obniżaniu cholesterolu.
Sok z buraków jest bogaty w związki azotu, przede wszystkim
białka.
Nie wiele warzyw można porównać z buraczkami w związku z zawartością
aminokwasów. Substancja ta ma właściwości protivoskleroticheskimi, zapobiega
stłuszczenie wątroby i dróg żółciowych.
Polecam jedzenie na
czczo codziennie 100, 150 g świeżych surowych buraków i pić 0,5 szklanki 3 razy
dziennie na 20 minut przed jedzeniem mieszanką soku z buraka, marchew, ogórek
(1:1:1). Sok z buraka zawiera dużo
żelaza, więc jest najbardziej cennym ze wszystkich soków warzywnych w celu
poprawy własności krwi i powstawanie czerwonych krwinek.
Sok z buraków jest bogaty w jod, mangan, miedź i cynk.
~~~~~~~
Ostatnie trzy elementy wpływają na procesy hematopoezy i funkcje
metaboliczne w gonadach.
Cynk wspomaga działanie insuliny, zwiększa ostrość widzenia,
aktywnie wspomaga organizm w przypadku zawału mięśnia sercowego.
Potas zawarty w burakach pomaga w leczeniu nadciśnienia
tętniczego, układu krążenia, miażdżycy.
Aby
uzyskać sok buraczany najlepiej jest użyć czerwonych odmian, bez białych smug. W
celach terapeutycznych, buraki są stosowane od niepamiętnych czasów.
Tak
więc, nadciśnienie tętnicze, skurcz naczyń krwionośnych, a także jako łagodny
środek przeczyszczający i uspokajający Polecam picia soku z buraków zmieszany z
żurawiną (2:1) lub miodu (1:1).
Medycyna ludowa zaleca sok z buraków w raku 0,5 szklanki 3,4
razy dziennie na pusty żołądek. Własności przeciwnowotworowe soku buraków wciąż
są słabo poznane, ale niektóre badania na zwierzętach dają pozytywne efekty.
~~~~~~~
Sok buraczany również ma działanie przeciwzapalne i dobry wpływ na
gojenia się ran. W postaci płynów jest używany na czyraki i wrzody. Jest to dobre narzędzie w nerwowym
przeciążeniu, stresujących warunkach, bezsenności.
Sok z buraków poprawia pamięć, zwłaszcza w rozwoju miażdżycy. /źródło:warzywa.ntroi.info/
Sorry za te teksty o burakach ale były one chyba tłumaczone z angielskiego i nie za bardzo mogłam zmieniać, bo nie jestem medykiem i nie chciałam, żeby to były farmazony.
Sorry za te teksty o burakach ale były one chyba tłumaczone z angielskiego i nie za bardzo mogłam zmieniać, bo nie jestem medykiem i nie chciałam, żeby to były farmazony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam