Gdy odlatują motyle
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie, pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści
– jest nie możliwe – objęte prawem autorskim.
http://bajszafotokul.blog.onet.pl/
mnie mój 2 blog
Rozdział 111
˜˜”*°•◕❤◕•°*”˜˜
4 lutego
Dalej na diecie;
50 cal truskawki
80 cal x 2 kromki chlebka orkiszowego
Ok. 80 cal masło
200 cal makrela wędzona
120 cal pomarańcza
50 cal jabłko ½
80 cal x 2 kromki chlebka orkiszowego
Ok. 80 cal masło
Tatar 100g – 119 cal, na kanapce ok 12x2 czyli 24 cal.
80 cal banan
50 cal jabłko ½
razem/894 cal/
~~~~~~~
Robię makeup, smaruję buzię jedynym kremem, który toleruje moja
twarz - oliwkowy Ziaji.
Nie piszą, że jest antyalergiczny, ale ja stosuję go od
lat - nie mam zmarszczek prawie wcale, jest łagodny i po prostu fajny a moja
wrażliwa i delikatna skóra twarzy nie reaguje alergicznie na niego tak jak na
inne kosmetyki.
Później podkład korygujący, czyli fluid w kremie patrzę na
twarz i jestem zadowolona.
Nie jest źle, więcej lubię się. Odrobina różu na policzki, biała
kredka nad rzęsami w kącikach lekko turkusowa.
Odrobina białego tuszu wzmacniającego i pogrubiającego rzęsy i w
końcu wodoodporny czarny tusz.
Wszystkiego po troszku tylko, żeby nadać wyrazu oczom.
Bardzo
delikatny prawie niewidoczny makijaż.
Zaledwie kilka razy w życiu wyszłam bez niego na ulicę.
Tak naprawdę, mężczyzna zupełnie nie zauważyłby go.
Pojadę do sklepu rowerem może po chlebek orkiszowy i po owoce.
Chlebek jest dość daleko w Carrefourze, ale ten chlebek jest
najlepszy, bo prawie nie ma glutenu.
Pojechałam, rowerkiem najpierw do Biedronki wypłacić stówkę, tam
kupiłam banany/bardzo ważne by jeść banany; ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych.
1. Wzmacniają serce
Regularne jedzenie bananów chroni układ krążenia. Owoce są
bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Prócz tego
zawierają niemal tyle samo pektyn, co jabłka. Dzięki temu mogą obniżać poziom
cholesterolu, zapobiegając miażdżycy.
2. Na dobranoc
Koktajl z banana i przegotowanej i zamrożonej wody -
ułatwia zasypianie./Najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest woda
strukturyzowana/dzięki Iguniu za przepis/. W przyrodzie występuje w warzywach, owocach, ich sokach a
także w roztopionym lodzie.
Wodę strukturyzowaną można kupić, ale najlepiej i najtaniej jest
przygotować ją w domu. Zwykłą wodę z kranu gotujemy w garnku najlepiej szklanym
i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy ją do zamrażarki na minimum 2-3
godziny. Po tym czasie wyjmujemy ją i czekamy aż się roztopi.
Taka woda ma właściwości wody strukturyzowanej. Składem nie
różni się od wody wewnątrz naszego organizmu. Woda strukturyzowana pomaga z
zachowaniu młodego wyglądu. Nawet jedna szklanka takiej wody wypita na czczo
poprawia wygląd i samopoczucie/. Taki
drink z bananem jest dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu z którego w
organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i
zapewnia zdrowy, mocny sen.
3. Superpamięć
Dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc
zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze
udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i
koncentrację.
4. Dla mięsożerców
Wzbogacenie menu w banany ułatwia odkwaszenie organizmu. Owoc
zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o
właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa,
ryb i jajek.
5. Na biegunkę
Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy
kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki.
Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit
przy chorobach przewodu pokarmowego.
6. Na wzmocnienie
Jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie odżywia organizm i
wspomaga jego regenerację. To nie tylko źródło energii, ale również
wielowitaminowa pigułka zalecana rekonwalescentom, a także osobom
niedożywionych, np. chorym na anoreksję.
7. Po ćwiczeniach
Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił.
Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i
E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku
fizycznego.
8. Przy zgadze i wrzodach
Banany to skuteczny środek na zgagę. Lekko niedojrzałe,
zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi,
która wyścieła błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed uszkodzeniami
wywołanymi przez soki trawienne.
Pomarańcze też
kupiłam i jabłka
i borówki amerykańskie.
Tym razem tatara, bo można go cieniutko rozsmarować na kanapce i z cebulką i
pieprzem daje fajny smak. Żółtka jajka nie dodaję, choć nie wiem, czy w porcji
tatara z biedronki już go tam nie dodali trzeba sprawdzić, bo wówczas
kaloryczność będzie inna.
Kupiłam też za 3.40 flądrę, 4
kawałki, więc na 2 obiadki będzie.
Jeszcze małego kurczaczka za 11 zł. To się równa 8 porcjom mięska niskokalorycznego.
~~~~~~~
Co wybierać, a czego unikać na diecie?
Dietetycy zachęcają, by codziennie jeść razowe pieczywo/ja
zachęcam do pieczywa prawie bezglutenowego z maki orkiszowej/, surowe warzywa i
owoce, ryby, chude mięso i maślankę.
To samo zdrowie. Mają mnóstwo substancji, które wzmacniają
organizm, wspomagają odchudzanie i pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki,
zapobiegając chorobom serca i nowotworom.
Ale uwaga!
~~~~~~~
Wiele produktów powszechnie uznawanych za zdrowe ma też swoje
„drugie dno”. W niektórych przypadkach mogą wywoływać lub nasilać dolegliwości.
Tutaj znajdziesz przykłady produktów, które czasami niekorzystnie
wpływają na nasze zdrowie, ponieważ każdemu z nas szkodzi co innego, zrób
własną listę żywności, którą źle tolerujesz i staraj się jej unikać, układając
codzienne menu.
Czego unikać na diecie -
Zielony groszek
Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do
pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne.
Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To
zaś sprzyja atakom dny moczanowej.
Pomidory
Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w
organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po pomidory powinni więc sięgać
nadciśnieniowcy.
Minusy: Mają solaninę, która może nasilać dolegliwości przy
reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Rzodkiewka
Plusy: Syci, a nie tuczy. Ma zaledwie kilka kalorii, sporo potasu
oraz błonnika. Jest więc dobrą przekąską dla dbających o linię.
Minusy: Długo zalega w żołądku, może wywoływać wzdęcia. Pogarsza
samopoczucie osób cierpiących na zgagę, kamicę żółciową i zapalenie trzustki.
Ryby
Plusy: Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
omega-3. Te zaś m.in. usprawniają pracę mózgu. Ryby warto więc włączyć do diety
uczniów.
Minusy: Po zjedzeniu ryb, zwłaszcza tych wędzonych, w organizmie
powstaje bardzo dużo kwasu moczowego, co może nasilać dolegliwości przy dnie moczanowej.
Herbata
Plusy: Jest bogatym źródłem fluoru i działa bakteriobójczo. Może
zapobiegać powstawaniu płytki nazębnej i chronić przed próchnicą.
Minusy: Zawiera polifenole – substancje utrudniające
przyswajanie żelaza pochodzącego z roślin. Powinny jej więc unikać osoby
cierpiące na niedokrwistość.
Wiśnie
Plusy: Mają dużo antocyjanów, które zwalczają szkodliwe wolne
rodniki, zapobiegając m.in. rozwojowi nowotworów.
Minusy: Surowe owoce podrażniają błonę śluzową żołądka, co
wywołuje wzdęcia i bóle brzucha przy nieżycie żołądka oraz chorobie wrzodowej.
Czerwone wino
Plusy: Wzbogaca dietę w żelazo i kwas foliowy, które zapobiegają
anemii, łagodzą objawy stresu i przemęczenia. Minusy: Zawiera kwas szczawiowy, który odkłada się w układzie
moczowym. Najlepiej unikać szczawiu przy kamicy szczawianowo-wapniowej
i fosforanowo- -wapniowej.
Pijane systematyczne w ilości przekraczającej dwa kieliszki
dziennie może wywołać uszkodzenie komórek wątroby i zwiększać ryzyko
powstawania kamieni żółciowych.
Maślanka
Plusy: Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy z grupy B
(przyspieszają metabolizm) oraz kwas mlekowy (wspomaga oczyszczanie organizmu).
Dlatego maślankę poleca się w dietach odchudzających.
Minusy: Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, może nasilać
dolegliwości przy wrzodach i nadkwasocie.
Ogórki
Plusy: Zawierają sporo potasu, wapnia i magnezu (działają
odkwaszająco). Wybieraj je, gdy jesz dużo mięsa, żółtych serów i pieczywa
(zakwaszających organizm).
Minusy: Są ciężkostrawne, mogą być źle tolerowane przez osoby
cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz zgagę.
Mięso
Plusy: Ma sporo pełnowartościowego białka niezbędnego do wzrostu
organizmu. Mięsa nie powinno zabraknąć w diecie dzieci.
Minusy: Po jedzeniu powstaje dużo mocznika i kreatyniny,
obciążają one nerki i nasilają objawy dny moczanowej.
Pieczywo razowe
Plusy: Ma dużo błonnika utrudniającego przyswajanie tłuszczów i
cholesterolu z posiłków. Powinny go wybierać osoby cierpiące na choroby serca i
nadciśnienie.
Minusy: Pobudza skurcze żołądka i podrażnia jego błonę śluzową.
Najlepiej unikać go przy nadkwasocie, wrzodach, kamicy żółciowej i chorobach
wątroby.
Seler
Plusy: Jest dobrym źródłem flawonoidów – substancji o
właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, rozkurczających i
moczopędnych. Dlatego po seler powinny sięgać osoby cierpiące na choroby układu
moczowego, np. kamicę nerkową.
Minusy: Zawarte w selerze kumaryny mogą wywoływać silne reakcje
alergiczne, np. pokrzywkę, zmiany skórne w okolicy ust, a nawet wstrząs
anafilaktyczny
Brokuły
Plusy: Mają dużo przeciwutleniaczy (witaminę C, beta-karoten,
luteinę) oraz sulforafan i izotiocyjany – substancje, które mogą chronić
organizm przed nowotworami żołądka, płuc, jelit i piersi.
Minusy: Zawierają
substancje, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Najlepiej unikać ich przy
chorobach tarczycy.
Oleje roślinne
Plusy: Zawarta w nich witamina E wspomaga układ odpornościowy,
wzmacnia serce i układ krążenia oraz opóźnia starzenie się organizmu.
Minusy: Oleje słonecznikowy, sojowy, kukurydziany mają dużo
kwasów omega-6, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i mogą nasilać
objawy astmy.
Miód
Plusy: Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne i
uodporniające. Warto po niego sięgać m.in. przy infekcjach górnych dróg
oddechowych, przeziębieniu i grypie.
Minusy: Ma sporo fruktozy i glukozy, które wywołują fermentację
w jelitach i mogą nasilać biegunki.
Banany
Plusy: Są lekkostrawne, dostarczają sporo potasu i węglowodanów,
które poprawiają nastrój, zwiększając ilość serotoniny – hormonu szczęścia w
mózgu.
Minusy: Mają sporo pektyn, które wiążą wodę w jelitach, co może
nasilać zaparcia.
Po przeanalizowaniu powyższego, dochodzę do prostego wniosku, że
jak się chce być zdrowym najlepiej nic nie jeść i jest szansa, że się schudnie.
Teraz coś dla rozrywki
„Prośba o wyspy szczęśliwe
A ty mnie na wyspy szczęśliwe zawieź,
wiatrem łagodnym włosy jak kwiaty rozwiej, zacałuj,
ty mnie ukołysz i uśpij, snem muzykalnym zasyp, otumań,
we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.
Pokaż mi wody ogromne i wody ciche,
rozmowy gwiazd na gałęziach pozwól mi słyszeć zielonych,
dużo motyli mi pokaż, serca motyli przybliż i przytul,
myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością.”
Konstanty Ildefons Gałczyński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam