Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób,
zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
2 stycznia 2022
„non omnis moriar”- Horacy
❤❤❤
Pieczarki portobello,
rosną jak szalone, 4 są już
wielkie a jedną już zjadłam, jutro będę myślała, co z nich zrobić.
Piękna nazwa i wyjątkowy smak - tak opisać można
grzyby portobello, które zdobywają coraz więcej miłośników.
A czym właściwie są portobello, często spotykane pod nazwą pieczarki portobello?
❤❤❤
Pieczarka portobello
jest nieco większa i bardziej mięsista.
W przeciwieństwie do bielutkiej pieczarki ma mocno „pobrudzony”,
czyli znacznie ciemniejszy kapelusz. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w
kuchni, zachwalają zdolność grzybka do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak
od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki, czyli znane wszystkim
pieczarki.
Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone,
w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki,
jeśli nie tysiące.
Doceniają je również smakosze nad
Wisłą i nie tylko.
Wielu dopiero po ich kupieniu
odkrywa, co kryje się pod tą piękną, po włosku brzmiącą nazwą.
Są nisko kaloryczne 100 g=28 kcal.
Na początek 4 przepisy, oczywiście do mojego smaku je
zmodyfikuję.
Portobello
nadziewane czosnkowym masłem
ziołowym.
Składniki dla 1 osoby:
– 4 kapeluszy portobello
– 3 łyżki bułki tartej/lub
gotowa panierka/.
– 1/8 szklanki masła
– 4 małe ząbki czosnku,
drobno rozdrobnione
– 2 łyżeczki suszonego
oregano + płatki papryki
– szczypiorek, drobno posiekany
– 1/4 szklanki świeżej
pietruszki, drobno posiekanej
– gruba sól i świeży mielony
pieprz
– garść grappe i 1 pomidor lub 2 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. W
rondelku wymieszać masło, czosnek, ogonki pieczarek posiekane i oregano, paprykę
podgrzewać na małym ogniu. Posmarować kapelusze portobello odrobiną
roztopionego masła i ułożyć na blasze do pieczenia. Podpiec. Wymieszać bułkę
tartą, pietruszkę, szczypiorek, sól i pieprz i polać masłem czosnkowym. Każdy
kapelusz nadziać masłem czosnkowo-ziołowym, ogonkami, na wierzchu położyć
połówki pomidora.
Grillować lub piec w
piekarniku do uzyskania złotego koloru, około 5 min.
Wyjąć z piekarnika,
udekorować świeżą pietruszką i podawać.
Portobello nadziewane z jajkiem
Składniki dla 1 osoby:
– 2 duże kapelusze
portobello,
2 łyżki masła,
– 4 kulki mrożonego szpinaku/u
mnie jarmużu,
- 1 kiwi
– 2 małe jaja
- 2 ząbki czosnku
– 1/8 szklanki rozdrobnionego
sera gouda lub innego
– 1/2 szklanki
rozdrobnionego gotowanego bekonu, lub innego mięska
– sól i pieprz, opcjonalnie.
Przygotowanie:
Ułożyć kapelusze portobello
na blaszce do pieczenia posmarowane masłem.
Włożyć do każdego połówkę
reszty masła z rozdrobnionym czosnkiem. Położyć jarmuż, ostrożnie wbić jajko na
środek każdego kapelusza, posypać serem i boczkiem. Na bokach ułożyć kosteczki
kiwi. Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 min. W razie potrzeby posypać
solą i pieprzem.
Portobello z sałatką Caprese
– 2 duże kapelusze
portobello
– 2 średnie pomidory,
posiekane (2 małe filiżanki)
– świeży ser mozzarella
– ¼ szklanki posiekanej
świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– glazura balsamiczna
(opcjonalnie)
– sól i świeży mielony
czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub
piekarnik. Skropić kapelusze portobello oliwą z oliwek, doprawić solą i
pieprzem do smaku. Grillować grzyby ok. 4-5 min. z każdej strony. Wymieszać
pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek. Skropić oliwą z oliwek i ponownie
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wypełnić kapelusze portobello.
Można posmarować glazurą balsamiczną i natychmiast podawać.
Siekane kotlety drobiowe z pieczarkami.
Składnikifilet z kurczaka
cebula 1 szt.
pieczarki 3 szt.
żółty ser 7 dag
lubczyk świeży lub mrożony,
(jak kto lubi)
jajko kurze 1 szt.
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
mąka pszenna 3 łyżki,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy
papierowymi ręczniczkami, kroimy z cebulą w kostkę. Pieczarki wymyte ścieramy
razem z żółtym serem na wiórki przez duże oczka. Lubczyk drobno kroimy.
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy jajka i przyprawy z
mąką.
❤❤❤
Do wszystkich przepisów dodałabym pieczone ziemniaczki w panierce i coś z warzyw bondiuela .
Tu dorzucę fotografie moich
aranżacji.
Pieczarki portobello,
mają sporo wartości odżywczych (cynk, potas, miedź, selen, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E oraz witaminy z grupy B), jednak nie są one dobrze przyswajalne ze względu na ich ciężkostrawność. Jak inne grzyby są jednak bardzo aromatyczne i czasami warto po nie sięgnąć.
Dzisiejszy obiadek.
a jutro spróbujęskładniki : ja dzielę to przez 6. co się da podzielić
1kg ugotowanych ziemniaków
350 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
3 łyżki maki pszennej
masło
duża szczypta tymianku
sól,pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam