niedziela, 2 stycznia 2022

Moje grzyby portobello w daniach

Bajsza

Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi

Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści - jest zabronione – objęte prawem autorskim.

2 stycznia 2022

 „non omnis moriar”- Horacy

 Pieczarki portobello,

rosną jak szalone, 4 są już wielkie a jedną już zjadłam, jutro będę myślała, co z nich zrobić.

Piękna nazwa i wyjątkowy smak - tak opisać można grzyby portobello, które zdobywają coraz więcej miłośników.


A czym właściwie są portobello, często spotykane pod nazwą pieczarki portobello?

Pieczarka portobello 

jest nieco większa i bardziej mięsista.

W przeciwieństwie do bielutkiej pieczarki ma mocno „pobrudzony”, czyli znacznie ciemniejszy kapelusz. Smakosze, którzy wykorzystują portobello w kuchni, zachwalają zdolność grzybka do pochłaniania aromatów i ciekawszy smak od tego, którym pochwalić się mogą jego bielsze kuzynki, czyli znane wszystkim pieczarki.

Grzyby portobello można jeść faszerowane z migdałami, pieczone, duszone, w sosie, w winie czy na sałacie. Sposobów na grzyby portobello są już setki, jeśli nie tysiące.

Doceniają je również smakosze nad Wisłą i nie tylko.

Wielu dopiero po ich kupieniu odkrywa, co kryje się pod tą piękną, po włosku brzmiącą nazwą.

Są nisko kaloryczne 100 g=28 kcal.

Na początek 4 przepisy, oczywiście do mojego smaku je zmodyfikuję.

 Portobello

nadziewane czosnkowym masłem ziołowym.

Zamówiłam 3 warkocze czosnku, więc trzeba go używać.

Składniki dla 1 osoby:

– 4 kapeluszy portobello

– 3 łyżki bułki tartej/lub gotowa panierka/.

– 1/8 szklanki masła

– 4 małe ząbki czosnku, drobno rozdrobnione

– 2 łyżeczki suszonego oregano + płatki papryki

– szczypiorek, drobno posiekany 

– 1/4 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

– gruba sól i świeży mielony pieprz

– garść grappe i 1 pomidor lub 2 pomidorki koktajlowe

 Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik. W rondelku wymieszać masło, czosnek, ogonki pieczarek posiekane i oregano, paprykę podgrzewać na małym ogniu. Posmarować kapelusze portobello odrobiną roztopionego masła i ułożyć na blasze do pieczenia. Podpiec. Wymieszać bułkę tartą, pietruszkę, szczypiorek, sól i pieprz i polać masłem czosnkowym. Każdy kapelusz nadziać masłem czosnkowo-ziołowym, ogonkami, na wierzchu położyć połówki pomidora.

Grillować lub piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru, około 5 min.

Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką i podawać.

 Portobello nadziewane z jajkiem

Składniki dla 1 osoby:

– 2 duże kapelusze portobello,

2 łyżki masła,

– 4 kulki mrożonego szpinaku/u mnie jarmużu,

- 1 kiwi

– 2 małe jaja

- 2 ząbki czosnku

– 1/8 szklanki rozdrobnionego sera gouda lub innego

– 1/2 szklanki rozdrobnionego gotowanego bekonu, lub innego mięska

– sól i pieprz, opcjonalnie.

 Przygotowanie:

Ułożyć kapelusze portobello na blaszce do pieczenia posmarowane masłem.

Włożyć do każdego połówkę reszty masła z rozdrobnionym czosnkiem. Położyć jarmuż, ostrożnie wbić jajko na środek każdego kapelusza, posypać serem i boczkiem. Na bokach ułożyć kosteczki kiwi. Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 min. W razie potrzeby posypać solą i pieprzem.

 Portobello z sałatką Caprese

Składniki dla 1 osoby:

– 2 duże kapelusze portobello

– 2 średnie pomidory, posiekane (2 małe filiżanki)

– świeży ser mozzarella

– ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii

– 2 ząbki czosnku, mielone

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– glazura balsamiczna (opcjonalnie)

– sól i świeży mielony czarny pieprz

 Przygotowanie:

Rozgrzać grill lub piekarnik. Skropić kapelusze portobello oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Grillować grzyby ok. 4-5 min. z każdej strony. Wymieszać pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek. Skropić oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wypełnić kapelusze portobello. Można posmarować glazurą balsamiczną i natychmiast podawać.

 Siekane kotlety drobiowe z pieczarkami.

                                                       Składniki

filet z kurczaka

cebula 1 szt.

pieczarki 3 szt.

żółty ser 7 dag

lubczyk świeży lub mrożony, (jak kto lubi)

jajko kurze 1 szt.

sól do smaku,

pieprz czarny do smaku,

mąka pszenna 3 łyżki,

olej do smażenia.

 Przygotowanie

Filety myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy z cebulą w kostkę. Pieczarki wymyte ścieramy razem z żółtym serem na wiórki przez duże oczka. Lubczyk drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy jajka i przyprawy z mąką.

Do wszystkich przepisów dodałabym pieczone ziemniaczki w panierce i coś z warzyw bondiuela . 

Tu dorzucę fotografie moich aranżacji.

 Pieczarki portobello,

mają sporo wartości odżywczych (cynk, potas, miedź, selen, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E oraz witaminy z grupy B), jednak nie są one dobrze przyswajalne ze względu na ich ciężkostrawność. Jak inne grzyby są jednak bardzo aromatyczne i czasami warto po nie sięgnąć.

Dzisiejszy obiadek.

a jutro spróbuję

składniki : ja dzielę to przez 6. co się da podzielić

1kg ugotowanych ziemniaków

350 g pieczarek

1 cebula

1 jajko

3 łyżki maki pszennej

masło

duża szczypta tymianku

sól,pieprz do smaku






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga