Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
4 stycznia 2022
„non omnis moriar”- Horacy
❤❤❤
Powiem jeszcze o pieczarkach portobello, ale
najpierw pochwalę się, że wysiałam już rzodkiewki, papryczkę i pomidorki
krzaczaste doniczkowe.
Rzodkiewka już wschodzi, jak nie wyrosną rzodkiewki, to będę miała kiełki do kanapek.
Mam dzisiaj smutny dzień, bo Aga wyprowadza się na Peloponez, czeka ich jutro długa podróż a ja jak zwykle w takich razach martwię się, żeby wszystko poszło ok. Jak ostatnio z nią rozmawiałam i podzieliłam się obawami, ona
Pieczarka portobello
Została ona odkryta we
Francji na przełomie XVI i XVII wieku. Początkowo uznawana za rarytas,
porównywalna była nawet z truflami i dostępna jedynie dla zamożnych mieszkańców
Warto włączyć pieczarki do
codziennej diety, a większość osób może bez przeszkód spożywać pieczarki nawet
na surowo.
Pieczarki wykorzystuje się najczęściej,
jako składnik zup, sosów, farszów, zapiekanek, mieszanek warzyw smażonych na
patelni, a coraz częściej też sałatek. Pieczarki portobello o dużych, płaskich,
rozłożystych kapeluszach idealnie nadają się do nadziewania kaszami, warzywami
i mięsem.
Bezglutenowy burger
portobello
SKŁADNIKI:
2 olbrzymie pieczarki
portobello (lub 4 nieco mniejsze) - ok. 500g
400g mielonego mięsa
wołowego*
szczypta soli
pieprz (najlepiej świeżo
zmielony)
2 plastry szynki parmeńskiej
(lub jakiejś innej, długo dojrzewającej)
2 garści rukoli
1 kulka mozarelli
4 plastry pomidora
krążki czerwonej cebuli (ok.
1/3 średniej wielkości cebuli, ale ostateczna ilość zależy od Ciebie)
2 łyżki sosu czosnkowego**
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej
mielonej papryki
1/2 łyżeczki majeranku (albo
cząbru)
ew. odrobina tłuszczu do
smażenia np. smalcu (burgery zazwyczaj smaży się beztłuszczowo!)
W pieczarkach znajduje się błonnik w postaci beta-glukanów, które mają zdolność obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi i normowania poziomu glukozy. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (lepszym niż większość warzyw), szczególnie ryboflawiny (wit. B2), niacyny (wit. B3) i kwasu pantotenowego (wit. B5). Zawierają też kwas foliowy (wit. B9) i kobalaminę (wit. B12). Pieczarki dostarczają niewielkich ilości witaminy C i witaminy D. Cennymi związkami bioaktywnymi w pieczarkach są: lektyny, które działają przeciwnowotworowo, przeciwutleniacze (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna), tyrozynaza – białko chroniące DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, ergosterol hamujący rozwój komórek raka piersi, sprzężony kwas linolowy CLA i polisacharydy o właściwościach leczniczych.
Zawartość składników
odżywczych w 100 g świeżych pieczarek;
Energia 22 kcal
Woda 92,43 g
Białko 3,09 g
Tłuszcz 0,34 g
Węglowodany 3,28 g
Cukry 1,65 g
Błonnik 1 g
Popiół 0,85 g
Tiamina (B1) 0,081 mg (7%
zalecanego dziennego spożycia)
Ryboflawina (B2) 0,402 mg
(34%)
Niacyna (B3) 3,607 mg (24%)
Kwas pantotenowy (B5) 1,497
mg (30%)
Pirydoksyna (B6) 0,104 mg
(8%)
Kwas foliowy (B9) 17 µg (4%)
Kobalamina (B12) 0,04 µg
(2%)
Witamina C 2,1 mg (3%)
Witamina D 0,2 µg (1%)
Żelazo 0,5 mg (4%)
Magnez 9 mg (3%)
Fosfor 86 mg (12%)
Potas 318 mg (7%)
Sód 3 mg (0%)
Cynk 0,52 mg (5%)
Jak jeść grzyby, żeby nie
były ciężkostrawne?
Przede wszystkim należy
wiedzieć, z którymi potrawami można je łączyć, a które dodatkowo obciążą układ
pokarmowy.
Ważna jest również forma, w
jakiej spożywa się grzyby (sosy, zupy, marynaty, grzyby smażone, gotowane).
Nie należy łączyć grzybów z
alkoholem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam