wtorek, 4 stycznia 2022

Zmartwione pieczarki i rzodkiewki dotrzymują mi towarzystwa

 Bajsza

Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi

Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści - jest zabronione – objęte prawem autorskim.

4 stycznia 2022

 „non omnis moriar”- Horacy

 Powiem jeszcze o pieczarkach portobello, ale najpierw pochwalę się, że wysiałam już rzodkiewki, papryczkę i pomidorki krzaczaste doniczkowe.

Rzodkiewka już wschodzi, jak nie wyrosną rzodkiewki, to będę miała kiełki do kanapek. 

Mam dzisiaj smutny dzień, bo Aga wyprowadza się na Peloponez, czeka ich jutro długa podróż a ja jak zwykle w takich razach martwię się, żeby wszystko poszło ok. Jak ostatnio z nią rozmawiałam i podzieliłam się obawami, ona zażartowała, że "mamy są od tego, żeby się martwić" więc wywiązuję się ze swojej roli jak należy i MARTWIĘ się namiętnie. Teraz jeszcze o grzybach

Pieczarka portobello

Została ona odkryta we Francji na przełomie XVI i XVII wieku. Początkowo uznawana za rarytas, porównywalna była nawet z truflami i dostępna jedynie dla zamożnych mieszkańców

Warto włączyć pieczarki do codziennej diety, a większość osób może bez przeszkód spożywać pieczarki nawet na surowo.

Pieczarki wykorzystuje się najczęściej, jako składnik zup, sosów, farszów, zapiekanek, mieszanek warzyw smażonych na patelni, a coraz częściej też sałatek. Pieczarki portobello o dużych, płaskich, rozłożystych kapeluszach idealnie nadają się do nadziewania kaszami, warzywami i mięsem.

Bezglutenowy burger portobello

SKŁADNIKI:

2 olbrzymie pieczarki portobello (lub 4 nieco mniejsze) - ok. 500g

400g mielonego mięsa wołowego*

szczypta soli

pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

2 plastry szynki parmeńskiej (lub jakiejś innej, długo dojrzewającej)

2 garści rukoli

1 kulka mozarelli

4 plastry pomidora

krążki czerwonej cebuli (ok. 1/3 średniej wielkości cebuli, ale ostateczna ilość zależy od Ciebie)

2 łyżki sosu czosnkowego**

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki majeranku (albo cząbru)

ew. odrobina tłuszczu do smażenia np. smalcu (burgery zazwyczaj smaży się beztłuszczowo!)

w bułce też może być 


W pieczarkach znajduje się błonnik w postaci beta-glukanów, które mają zdolność obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi i normowania poziomu glukozy. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (lepszym niż większość warzyw), szczególnie ryboflawiny (wit. B2), niacyny (wit. B3) i kwasu pantotenowego (wit. B5). Zawierają też kwas foliowy (wit. B9) i kobalaminę (wit. B12). Pieczarki dostarczają niewielkich ilości witaminy C i witaminy D. Cennymi związkami bioaktywnymi w pieczarkach są: lektyny, które działają przeciwnowotworowo, przeciwutleniacze (katechiny, kwas galusowy, kwas kawowy i rutyna), tyrozynaza – białko chroniące DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, ergosterol hamujący rozwój komórek raka piersi, sprzężony kwas linolowy CLA i polisacharydy o właściwościach leczniczych.

Zawartość składników odżywczych w 100 g świeżych pieczarek;

 

Energia 22 kcal

 

Woda 92,43 g

 

Białko 3,09 g

 

Tłuszcz 0,34 g

 

Węglowodany 3,28 g

 

Cukry 1,65 g

 

Błonnik 1 g

 

Popiół 0,85 g

 

Tiamina (B1) 0,081 mg (7% zalecanego dziennego spożycia)

 

Ryboflawina (B2) 0,402 mg (34%)

 

Niacyna (B3) 3,607 mg (24%)

 

Kwas pantotenowy (B5) 1,497 mg (30%)

 

Pirydoksyna (B6) 0,104 mg (8%)

 

Kwas foliowy (B9) 17 µg (4%)

 

Kobalamina (B12) 0,04 µg (2%)

 

Witamina C 2,1 mg (3%)

 

Witamina D 0,2 µg (1%)

 

Żelazo 0,5 mg (4%)

 

Magnez 9 mg (3%)

 

Fosfor 86 mg (12%)

 

Potas 318 mg (7%)

 

Sód 3 mg (0%)

 

Cynk 0,52 mg (5%)

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Przede wszystkim należy wiedzieć, z którymi potrawami można je łączyć, a które dodatkowo obciążą układ pokarmowy.

Ważna jest również forma, w jakiej spożywa się grzyby (sosy, zupy, marynaty, grzyby smażone, gotowane).

Nie należy łączyć grzybów z alkoholem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga