Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
24 stycznia 2022
„non omnis moriar”- Horacy
❤❤❤
Znowu sianie kolejnych
roślin.
19 stycznia 2022
Wysiałam;
1A Burak liściowy RHUDBARD
CHARD smak szparaga
2A Bakłażan VIOLETTA LUNGA
gruszka miłości
3A Brokuł LIMBA wczesny
4A Cebula ROSSA LUNGA DI
FIRENZE nasiona włoskie
5A KAPUSTA STOŻKOWA SUPER
WCZESNA EXPRES
6A Kapusta włoska VERTUS
7A Kalarepa czerwona /
fioletowa
8A Szpinak warzywny ASTA F1
9A SELER listkowy JEMNY
10A Kapusta czerwona stożkowa KALIBO
11A Cebula RED BARON
czerwona
12A Rabarbar
13A Sałata królowa majowych.
Dzisiaj
czyli 24 stycznia
posadziłam cebulę na szczypiorek.
Pistacje
orzechy szczęścia???
No
właśnie
skoro brakuje nam go zbyt często, to może pistacje mogą być substytutem
szczęścia.
Były
przecież w moim życiu momenty, które mnie uszczęśliwiały.
Najcudowniejszym
momentem było urodzenie córeczki i później ten czas, który dawałyśmy sobie
uszczęśliwiając się nawzajem.
To
było wiele chwil cudownych radosnych, pouczających i satysfakcjonujących.
Czas
nowych doświadczeń.
Wtedy
do końca nie zdawałam sobie z tego sprawy jak ważne i cudowne były te chwile.
Gryzę
sobie te pistacje, kupiłam ich kilogram, choć są drogie i próbuję się
uszczęśliwić.
W
każdą niedzielę dzwoni do mnie kolega, zamieniamy kilka zdań.
Poznanie
go i wspólnie spędzany czas też dostarczał mi chwil szczęścia.
Trzeba
przyznać, że naprawdę bardzo się starał, żebym czuła się szczęśliwa.
Często
rozmawiając pytał mnie o różne rzeczy w tym także o moje marzenia i starał się
je spełniać.
To
był jedyny mężczyzna, którego interesowało to, co mówiłam, umiał słuchać i
wyciągać z tych rozmów wnioski. Przy tym był otwarty, opowiadał wiele o sobie.
Później
się wszystko poknociło, chciał ode mnie coś, czego wtedy nie mogłam mu dać,
poczuł się odtrącony i odsunął się na wiele lat.
Okazuje
się jednak, że do dzisiaj pamięta też te cudowne chwile i dzwoni, żeby, choć
chwilkę powspominać.
Później
byli w moim życiu na krótko i dłużej różni mężczyźni/oczywiście w tym okresie
po rozwodzie/, ale żaden z nich tak naprawdę, nie chciał mnie uszczęśliwić.
Szukali
u mnie krótkich przelotnych rozkoszy, czasami nawet gotowi, byli, finansowo
mocno w te chwile inwestować, ale nie mieli pojęcia, że nie to w życiu się tak
naprawdę liczy.
Znajomości
wypalały się, bo to ja nie czułam potrzeby dawać od siebie czegokolwiek, gdy była
to po prostu płytka znajomość niczego niewnosząca do mojego życia.
Wiem,
że chodzę tu zakosami, ale wiadomo, o co chodzi. Z czasem te powierzchowne
przelotne związki stają się delikatnie mówiąc nieapetyczne.
Jeśli
ludzi, nie łączy nic oprócz fizyczności, ta fizyczność staje się po prostu
kiepska i trudno ją akceptować.
O
matko a miało być o pistacjach.
Pistacje, nazywane zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie,
które odznaczają się zawartością wielu wartości odżywczych.Przede wszystkim, jako
jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę. Ponadto ze
wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu.
Tak twierdzą naukowcy z
Teksasu. Wystarczy tylko spożywać 60-70 gramów pistacji każdego dnia. Te
zielone orzechy swoje antynowotworowe właściwości zawdzięczają
gamma-tokoferolowi - pochodnej witaminy E, która chroni przed rozwojem
niektórych nowotworów.
Regularne spożywanie garści
pistacji poprawi funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - przekonują
naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii (USA).
Pistacje są orzechami
wyjątkowo bogatymi wartości odżywcze oraz składniki mineralne. W tych jadalnych
nasionach drzewa Pistacja vera znajdują zdrowe tłuszcze, a także białko,
błonnik i przeciwutleniacze. Jedna garść pistacji (30 g) zaspokaja aż 20%
naszego dziennego zapotrzebowania na miedź i 29% GDA w niezwykle cenną dla
naszego organizmu witaminę B6. B6 odpowiada między innymi za regulację poziomu
cukru i bierze udział w procesie tworzenia hemoglobiny.
Ta ostatnia wpływa na
funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także ma silne
działanie antyoksydacyjne.
Ciekawostką jest fakt, że w
garści pistacji znajduje się więcej potasu niż w połowie dużego banana.
Nie zawierają glutenu.
Kalorie (wartość
energetyczna): 562 kcal / 2352 kJ;
białko: 20,27 g; tłuszcz
ogółem: 45,39 g;
nasycone: 5,556 g;
jednonienasycone: 23,820 g;
wielonienasycone: 13,744 g;
omega-3: 0,250 g;
kwas alfa-linolenowy (ALA),
18:3: 0,250 g;
kwasy tłuszczowe omega-6:
13,2 g;
węglowodany: 27,51 g;
błonnik pokarmowy: 10,3 g.
WITAMINY W PISTACJACH
wit. A: 415 I.U;
wit. E: 2,3 mg;
wit. K1: 70 µg;
wit. C: 5,6 mg;
wit. B1: 0,87 mg;
wit. B2: 0,16 mg;
wit. B3 (PP): 1,30 mg;
wit. B5: 0,52 mg;
wit. B6: 1,70 mg;
wit. B9 (kwas foliowy): 51
µg.
MINERAŁY W PISTACJACH
wapń: 105 mg;
żelazo: 3,92 mg;
magnez: 121 mg;
fosfor: 490 mg;
potas: 1025 mg;
sód: 1 mg;
cynk: 2,2 mg;
miedź: 1,3 mg;
mangan: 1,2 mg;
selen: 7 µg;
fluor: 3,4 µg;
fitosterole: 214 mg.
Liczne badania wykazały, że
i pistacje mogą chronić serce, obniżając poziom cholesterolu, masę ciała i
wysokie ciśnienie krwi.
Co więcej, badanie z 2010 roku opublikowane w czasopiśmie American College of Nutrition wykazało, że spożywanie 240 kalorii w pistacjach przez 3 miesiące zmniejszyło też wskaźniki masy ciała (BMI) i trójglicerydów u pacjentów.
Pistacje zawierają również
aminokwasy (luteinę i zeaksantynę), które odgrywają ważną rolę w zdrowiu oczu i
mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) i zaćmy.
Przeciwutleniacze zawarte w orzechach pistacjowych chronią oczy przed
uszkodzeniem komórek, utrzymując ostrość wzroku w miarę upływu lat.
Wysoka zawartość błonnika w
orzechach pistacjowych może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka
jelita grubego. Badania dotyczące roli pistacji w zapobieganiu potencjalnemu
rakowi okrężnicy wykazały ich pozytywne działanie. Po przebadaniu ponad 800
pacjentów z rakiem okrężnicy stwierdzono m.in., że „diety o wyższym spożyciu
orzechów mogą wiązać się ze znacznie zmniejszoną częstością nawrotów raka i
śmierci u pacjentów z rakiem okrężnicy w stadium III”. [2]
Ze względu na to, że
pistacje mają niski indeks glikemiczny, nie powodują gwałtownego skoku poziomu
cukru we krwi. Jak wynika z badań, jedzenie pistacji jest korzystne dla osób
chorych na cukrzycę. Pistacje pomagają nie tylko kontrolować poziom cukru we krwi, ale również
obniżają ciśnienie krwi i zminimalizują ryzyko otyłości.
Pistacje są dobrym źródłem
aminokwasów. W porównaniu z innymi orzechami pistacje mają wyższy stosunek
niezbędnych aminokwasów i najwyższy procent aminokwasów rozgałęzionych. Jak
wynika z badań, ten typ aminokwasów zmniejsza uczucie zmęczenia po treningu, a
także z przyspiesza regenerację tkanki mięśniowej.
Pistacje to orzechy, które
wyróżniają się wysoką zawartością białka. W 30 g orzechów znajduje się ponad 6
g tego składnika i najwyższa (spośród wszystkich rodzajów orzechów) proporcją
niezbędnych aminokwasów, budulca białka. Z tego powodu po pistacje powinny
sięgać osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Pistacje zawierają również
wiele cennego błonnika, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu
trawiennego oraz jelit. Błonnik pobudza jelita do działania i w ten sposób
zapobiega zaparciom. Badania z 2012 roku wykazały ponadto, że spożywanie
pistacji może również wpłynąć na zwiększenie poziomu pożytecznych bakterii w
jelitach [3].
Jeśli mnie nie USZCZĘŚLIWIĄ,
to może przynajmniej podratują moje zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam