piątek, 29 września 2017

entrée tardive

Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
29 września 2017
~~~~~~~~~~~~~
Większość motyli w naszym klimacie, jeśli jeszcze przetrwała ten czas deszczów i chłodu przepoczwarza się i w tej formie czeka do wiosny przycupnięte gdzieś na strychach pod dachami, gdzie na tyle będzie ciepło by przetrwać zimę. 
Mój motyl już chyba nie potrafi tak całkiem bezwarunkowo kochać.
KOCHAĆ – a cóż to takiego? To ten brylant, na który da się zapracować?
Całe życie sądziłam, że jeśli nie bezinteresownie, czyli za nic ktoś nas pokocha – to może da się na tę miłość zapracować?
Może da się, ale to o wiele trudniejsze niż się zdaje.
Cóż to dla mnie zbyt skomplikowane.

Kupiłam sobie po latach szybkowar i……, ugotowałam w nim bigos.
Matko słodka, takiego bigosu dawno nie jadłam jest po prostu przepyszny.
Zastanawiam się czy to skutek kapusty, która czekała 2 miesiące na ugotowanie czy mój talent/swój przepis już podawałam w tym jest bardzo mało mięsa/.

Znów dzwonił J. i zapraszał mnie do siebie.
Może dam się skusić, ale muszę wcześniej ustalić pewne warunki.
Czekam też na bilet do Mediolanu.
Może uda się połączyć jedno z drugim.
Póki, co w trakcie tych oczekiwań postanowiłam wypróbować kilka sosów.
To, co tu podam to jest baza z Internetu.
Ja oczywiście zmodyfikuję to po swojemu.

Acha informacja dla cukrzyków – ostatnio kupiłam kilka słodyczy dla diabetyków w Intermarche.
Czasami tak bardzo chce mi się zjeść coś szalonego a to zaspakaja moje potrzeby.
Polecam szczególnie te wafelki i batonik mogą zastąpić czułości jak ktoś cierpi na deficyt..
 A teraz sosy.
Guacamole 
najlepsze krok po kroku
 czas: 10 minut liczba porcji: 1
Składniki:
1 awokado
1-2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
sól
opcjonalnie pomidor
Moje porady:
Istnieje wiele odmian guacamole, tak klasyczna to awokado, sok z limonki, sól i czosnek, ale można guacamole wzbogacać różnymi dodatkami. Może być guacamole z pomidorem, chili, kolendrę czy nawet ananasa. 
Znajdziesz wiele wariacji guacamole.
Awokado nie może być twarde i nie może być przejrzałe, może delikatnie uginać się pod palcem, ale delikatnie, w środku powinno być jasne bez ciemnych plam. 

Sos dyniowo serowy
350 g surowej dyni, u mnie zwyczajna
1 papryczka czereśniowa
1 szalotka
1 łyżka oleju
100 ml białego wytrawnego wina, użyłam Chardonay
50-100 ml śmietanki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
100 g sera cheddar

Sos z kurkami
Składniki:
– 200 g kurek
– 2 łyżki mąki
– 1/4 l wody
– sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
– 2 łyżki oleju
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. 
Lekko zrumienić. Dodać przyprawy, wlać zimną wodę i szybko rozmieszać (tak, aby nie powstały grudki), wrzucić kurki i zagotować. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.  

Sos tzatziki
Zakochałam się w nich będąc w Salonikach.
Pyszne robił mój pierwszy zięć. Spróbuję zrobić tak jak on to robił.
To zaś przepis znaleziony w Necie.
Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.
Dodaj wyciśnięte 3 ząbki czosnku.
Zetrzyj 15 - centymetrowy kawałek ogórka wężowego na grubych oczkach tarki i również dodaj do miseczki.
Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj.
Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. 
Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.  

Nieziemski sos kurkowy
Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. 
Ułatwisz sobie prace, jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły, (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
Z pora przytnij oba końce, a następnie przekrój go wzdłuż. Następnie posiekaj go drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu podsmaż pora.
Dorzuć kurki i zwiększ moc palnika. Aby puściły wodę dodaj odrobinę soli,/jeśli sól jest konieczna w moich przepisach używam tylko tej alpejskiej różowej/.
Gdy woda odparuje zalej grzyby śmietanką oraz dopraw solą z pieprzem i sokiem z cytryny.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę miodu, 2 łyżkami sosu sojowego i tymianek.
Gdy sos się zredukuje, jest gotowy do podania. 

Sos cytrusowy
Wrzuć do rondka masło i postaw na palniku włączonym na małą moc.
Kiedy masło prawie się rozpuści, zdejmij rondel z palnika.
Zetrzyj delikatnie wierzchnią warstwę skórki z pomarańczy oraz limonki przy pomocy tarki o najmniejszych oczkach.
Wyciśnij do rondelka sok z całej pomarańczy i połowy limonki. Dodaj jeszcze ocet winny, musztardę francuską, skórkę pomarańczy i limonki. Dopraw całość solą i cukrem/stevią/.
Miksuj wszystko przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka emulsja. 

Sos śliwkowy:
150 g śliwek węgierek
150 ml czerwonego wina
pół laski wanilii
mały kawałek kory cynamonu
doniczka rozmarynu/tu chyba źle przetłumaczono - rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat trzeba uważać z ilością jaką dodaje się do potraw/.
pieprz i sól
cukier/stevia/
masło.  
Panna cotta waniliowa z owocami lasu

Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat!
Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
zacznij gotować
SKŁADNIKI;
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka 3,2%
80-100 g cukru kryształu
3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
1 laska wanilii
niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek.   
PRZYGOTOWANIE;
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo małym ogniu. 
Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).

Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.
JAK PODAWAĆ;
Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.   
Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.

PROPOZYCJA PODANIA - Z SOSEM Z OWOCÓW LASU
Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do rondla/stevia dla niezorientowanych jest bardzo słodka i dodajemy jej połowę przy małych ilościach, przy większych 1/4 lub nawet mniej/. 
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. 
Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.

Konfitura z czerwonej cebuli
Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.   5 średnich czerwonych cebul
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru/stevia/.
1 łyżka octu balsamicznego
1 liść laurowy
olej rzepakowy
sól
pieprz
                                                            3-4 os.                            
                                                            30 min                            

Cebule kroimy w cienkie półplasterki. Smażymy je na oleju, na wolnym ogniu, około 15 minut. 
Cebule mają zmięknąć, nie przyrumienić się. Często je mieszajcie. W czasie smażenia dodajemy do niej cały ząbek czosnku, liść laurowy i ocet. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem i stevią. 
Oczywiście ja cukier zastępuję stevią, – jeśli uznaję, że odrobina słodyczy jest potrzebna. Dotyczy to wszystkich przepisów.
Na koniec wymyślam właśnie sos niebiesko fioletowy.
Przepis podam jak zrobię i ocenię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga