sobota, 2 czerwca 2012

Jarmuż i moje sałaty

Bajsza

Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń i miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe!!! Hi, hi
http://bajszafotokul.blog.onet.pl/  mój blog ze zdjęciami
„Balansować na linie wysoko ponad spojrzeniem Twych oczu”
* *
Wartości odżywcze jarmużu.
Jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, B, C, E, K, PP. 
Zawiera też sporą ilość beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, białka, najwięcej ze wszystkich warzyw wapnia w łatwo przyswajalnej postaci, gdyż liście pozbawione są kwasu szczawiowego./To bardzo ważne dla osób mających skłonności do tworzenia kamieni szczawianowych. Można, zatem bez oporów łączyć go ze śmietaną, serami i ogólnie nabiałem, bo to zestawienie nie daje połączenia szczawianów wapnia/.

Jarmuż podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. 
Zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki, co jest niezwykle istotne dla naszego serca. 
Jarmuż zalicza się do warzyw lekko strawnych, zalecanych zwłaszcza osobom starszym i dzieciom. 
Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować jak kalafior oraz dodawać do różnych zup jarzynowych, za wyjątkiem kalafiorowej, ze względu na kolor.
Przed przyrządzeniem warto na krótko zmrozić, co zdecydowanie poprawia walory smakowe.
Kilka przepisów;
Jarmuż z chili, czosnkiem i imbirem 
Składniki: dwie garście jarmużu, 1-2 papryczki chili (małe, tajskie, lub inne faktycznie ostre), ok. 1 cm świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, sos sojowy, sok z limonki
Jarmuż umyć, osuszyć, odłożyć na bok. Rozgrzać na patelni (woku, jeśli ktoś posiada) olej lub łagodną oliwę, dorzucić drobno posiekany czosnek, imbir i chili. Chwilę przesmażyć, dodać jarmuż lekko porwany, sałat i kapustowatych, jeśli to nie konieczne nie powinniśmy traktować nożem, ze względu na łączenie się metalu z sokiem, – dlatego lepiej porwać. 
Smażyć kilka minut, aż lekko zmięknie, ale zachowa strukturę. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. 
Można udekorować fioletową bazylią (dla kontrastu kolorystycznego ;).
Podawać np. do ryby, makaronu czy mięsa.
Zupa selerowo - jarmużowa
Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa.
Składniki:
Jeden mały seler/korzeń i nać/
parę liści jarmużu
2 marchewki
skrzydło z indyka, lub kawałek kurczaka
duża cebula,
Papryczka chili/świeża lub ze słoika/
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie, 
majeranek
sól, pieprz
śmietana (opcjonalnie)
grzanki (opcjonanie)
zioła prowansalskie do grzanek
Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka, ziele angielskie i liście laurowe. 
Liście jarmużu włożyłam na ½ godz. Do zamrażalnika.
Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi i małe słupeczki selera. 
Do gotującej zupy dorzuciłam drobno porwane liście jarmużu.
Jeśli ktoś lubi można zupkę ugotować z kaszą gryczaną dodając 2 pokrojone w kostkę ziemniaki i też będzie pyszna.
Młoda kapustka z jarmużem i innymi sałatami.
Składniki:
1 kapusta młoda
pęczek koperku
łyżka smalcu,
kwaskowe jabłko, 
jarmuż 7 młodych listków, sałaty różne gatunki 
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz czarny.
Odrobina wędzonego boczku, pokrojona w kostkę i podsmażona.
łyżka mąki  
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i poszatkować. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Co pozwala kapuście również zachować ładny kolor. Przełożyć do garnka na podtopiony smalec chwilę podsmażyć mieszając. Dalej mieszając podlać wodą i dusić, aż młoda kapusta będzie miękka. 
Dodać boczek i listki jarmużu z zamrażarki/ok 30 min/poszarpane i umyte liście sałat/, dusić jeszcze kilka minut nie za długo, żeby jarmuż i sałaty nie straciły witamin.
Potem dodać posiekany koperek i doprawić do smaku przyprawami - musi być słodko-kwaśna. Kiedy smak jest już zadowalający, zrobić zasmażkę z mąki i jeszcze chwilę poddusić.
Kapustka, ma swój niepowtarzalny odrobinę egzotyczny i ekskluzywny smak. 
Ja dziś podaję do duszonego karczku i ziemniaczków.
Pycha!!! 
Wszystkie rodzaje salat w filmie są z mojego ogródka, a Szabaj zagrał nieświadomie rolę w filmie/czyli został wkręcony/ - hi, hi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga