Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miecijsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
~~~~~~~
11 lipca 2021
❤❤❤
Pamiętam dni kiedy
siedziałam godzinami na Greckiej plaży.
Każdego dnia rano szłam
wzdłuż brzegu i patrzyłam na kamienie przesuwane przez fale i mieniące się
różnymi barwami tęczy.
Do dziś część ich mam
ułożonych w ogromnym słoju z muszelkami.
Mój zięć Tasoss śmiał się
ze mnie, że będę płaciła za nadbagaż w samolocie przy powrocie.
Sam też zbierał kamienie
szczególnie na Chalkidiki, tam plaża była kamienista i można było znaleźć
prawdziwe okazy otoczaków.
Mnie zaś szczególnie
interesowały kamienie jako relikt pamiętający dawne czasy.
Tu kiedyś byli
wyrafinowani smakosze życia, wytworni dandysi zatopieni w dawnych dziejach,
wciąż pamiętający jednak intensywność życia sprzed wieków.
Myślałam sobie, może Zeus
chodził po tych kamieniach. A może Afrodyta podnosiła je i zachwycała się ich
kształtem i barwą.
Może ktoś płakał, bo
stracił kogoś bliskiego a łzy padały na nie i one błyszczały jeszcze piękniej. Kamienie
zawsze tam były i zawsze będą – my odejdziemy a one zostaną i będą współuczestniczyć
w kolejnej historii.
Ech, koniec tej
romantycznej filozofii – wróćmy do aktualnego życia.
❤❤❤
Jednym z najprostszych
sposobów promowania zdrowej równowagi mikrobiologicznej, jest codzienne
przyjmowanie żywych dodatków bakteryjnych i regularne spożywanie tradycyjnie
fermentowanej żywności.
Pięć fermentowanych produktów spożywczych, które mogą zmniejszyć wzdęcia i poprawić pracę jelit - to:
❤❤❤ kapusta
kiszona
❤❤❤ Kimchi
❤❤❤ Kefir
❤❤❤ Kombucha
❤❤❤ Jogurt żywy
Kapusta kiszona KIMCHI
Tradycyjne danie kuchni
koreańskiej, pełniące rolę przystawki lub składnika służącego do
przygotowywania innych potraw. Kimchi to koreański odpowiednik naszych
kiszonek.
Jednak cechuje się
wyrazistszym i pikantniejszym posmakiem.
Pikantność uzyskuję się
dzięki zawartości ostrej papryki, tartego imbiru i czosnku.
Kimchi to jedna z tych potraw, która powinna częściej gościć w naszej diecie i na naszych stołach.
Proces fermentacji
zapewnia dobroczynne właściwości dla żołądka, jelit i całego przewodu
pokarmowego. Potrawa jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witaminy C i
błonnika.
Stąd też w Korei przygotowuje się olbrzymie zapasy kimchi na zimę, kiedy trzeba wzmocnić swoją odporność poprzez stosowanie
❤❤❤
½ kg kapusty pekińskiej
15g mąki ryżowej
150g wody
40g chilli koreańskiego
30g stewii
100g sosu sojowego
1 główka czosnku
200g obranej cebuli
200g rzodkiewek -
pokrojonych w plastry
300g marchewki
-pokrojonej w zapałki
100g dymki, lekko
posiekanej
Papryka, żółta, czerwona,
pomarańczowa pokrojona w zapałki
Seler naciowy świeży
listki, odrobina i tyle samo lubczyku. Teraz mnie naszło, że żórawina dobrze
zrobi Kimchi, muszę dorzucić.
❤❤❤
Wykonanie jest na tych
filmach.
Dzisiaj spróbowałam moich kiszonek i są rewelacyjne. Na obiadek miałam kapustę kiszoną KIMCHI, małego ogóreczka małosolnego 3 małe odsmażone ziemniaczki młode z 6 tycimi ciemnymi pieczarkami – pycha. Najcudowniejszy jest ten ostry marokański smak, który pozostaje w ustach po jedzeniu.
Przymierzam się do
zrobienia nalewki z malin.
To
najlepsza domowa nalewka, którą można wykonać w bardzo prosty sposób.
Wystarczy dla niej tylko duży słoik, w którym będzie można przechowywać maliny.
To
idealny trunek dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi
alkoholami, gdyż zawsze się udaje.
❤❤❤
W
niektórych przepisach najpierw zasypuje się maliny cukrem i czeka się aż trochę
sfermentują, jednak nie jest to konieczne.
Dzięki
zalaniu ich od razu spirytusem nie tracą one swoich cennych właściwości.
Jeśli zastanawiasz się, ile cukru do nalewki z malin należy dodać, by nie była ona przesadnie słodka i mdląca, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją, gdyż powstaje z niego nalewka o bardzo zrównoważonym smaku.
Cukru nie dodaje się zbyt wiele/u mnie eksperymentalnie /stewia/, by nie zakłócić słodkości owoców.
To dobry przepis na nalewkę z malin dla wszystkich początkujących osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam