Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób,
zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Ściąganie pobieranie, udostępnianie zdjęć i treści -
jest zabronione – objęte prawem autorskim.
22
grudnia 2021 nad ranem
„non omnis moriar”- Horacy
~~~~~~~~~~~~~~
Jednak piekę chlebek pszenno - żytni z makiem.
Właśnie wyrasta.
Przypomnę przepis, bo jest rewelacja.
Do przygotowania chleba
będziemy potrzebować:
600 g mąki pszennej (typ 450,
500 lub 550),
200 g mąki żytniej,
600 ml letniej wody,
2 opakowania drożdży suchych
(porcja jak na 1 kg mąki),
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru/stewia/wszystko mieszamy.
50 min w cieple pod przykryciem.
Znowu wyrabiamy dodając
Troszkę płatków papryki i 1 gałązka naci selera drobno pokrojonej do środka.
Znowu wyrasta 40 min, po tym
czasie wkładamy ciasto do naczynia.
Łyżka maku do posypania chlebka,
Naczynie żaroodporne:
średnica 26 cm, wysokość 9
cm
z pokrywką 13 cm
Już się piecze, będzie
dobrze wypieczony, bo taki lubię.
O rany jak pachnie,
uwielbiam zapach świeżego chleba.
❤❤❤
Kupiłam maszynę do chleba, ale chleb mi z niej nie smakuje, więc jakby ktoś chciał prawie nową, to mogę oddać.
Chodzi mi po głowie jakieś ciasto, ale chyba zrobię sobie lody na święta, muszę pomyśleć, jakie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam