Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń,
miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Materiał chroniony prawem autorskim -
wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie za zgodą autora
„non omnis moriar”- Horacy
~~~~~~~~~~~~~~
13 listopada 2020 r
❤❤❤
Czasami myślę, ze fajnie było, pojechać w jakieś ciekawe miejsca. Zobaczyć coś nowego, porozmawiać z kimś miłym.
Teraz zostało tylko cieszyć się tym, co możemy sami sobie zrobić we własnym mieszkaniu.
Proponuję wyzwanie.
Kurczak nadziewany kiszoną kapustą – przepis autorski;
Nadzienie; czosnek, papryka suszona – 2 łyżki
stołowe, czerwona cebula, pietruszka, jabłko, mięso mielone/z kurczaka, indyka,
kaczki, – co kto ma; Roleski - Marynata azjatycka gotowa, 200g, żurawina
suszona, śliwka suszona, dobra kapusta kiszona, pekińska, liść włoskiej,
marchewka, pieczarki, cały kurczak(około 1,6 kg)
Kilka wiórków masła
Przyprawy do kurczaka(vegeta – lub suszone
warzywa, majeranek, pieprz, mielona papryka ostra lub zioła Harissa nie za dużo
są b ostre)
Folia do pieczenia
………………..
1.
Wykonanie: kapustę kiszoną
namoczyć najlepiej na całą noc/spróbować czy jest b. kwaśna jak nie, to można
tylko na 2 godziny/ z suszoną papryką, /ładnie się zabarwi na czerwono/
odcedzić, pociąć nożem, przełożyć do patelni, podlać odrobiną bulionu, dodać
łyżkę ziół tajskich, masło łyżkę(odłożyć 1 łyżkę masła).
2.
Pieczarki oczyścić,
posiekać w paski, podsmażyć na 1 łyżce masła + mięsko mielone, wyjąć dodać do
kapusty + jabłko poszatkowane ze skórką, /najlepiej mocno czerwone/.
3.
Cebulę obrać, pociąć w
piórka, zeszklić na tłuszczu po smażeniu pieczarek i mięsa, dodać do kapusty + żurawinę
suszoną - /garstkę/, śliwkę suszoną 5 szt., posiekane kapustę pekińską i liść
włoskiej, marchewkę lub suszone warzywa. Całość kapustę, pieczarki, cebulę itd.
dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, nadzienie mieszać, doprawić
pieprzem i szczyptą ziół Harissa. Na koniec + świeżej pietruszki.
4.
Kurczaka oczyścić,
opłukać, osuszyć.
Marynata azjatycka gotowa + (majeranek
rozetrzeć), natrzeć kurczaka, natrzeć nią też wewnątrz odstawić na minimum 2
godziny do lodówki, lub w chłodne miejsce.
5.
Następnie kurczaka
nadziać połową farszu, spiąć drewnianym patyczkiem, resztę farszu też przełożyć
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kurczaka ułożyć wiórki
masła, przykryć papierem. Piec w temp. 180 stopni około ½ godziny, następnie
zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kurczaka do miękkości/pół godziny na pół
kg mięsa – łącznie ok 1,2 do 2 godzin/. Na 20 minut przed końcem pieczenia
odchylić folię, niech kurczak się mocno zrumieni, polewać kurczaka wytopionym
tłuszczem podczas pieczenia, można smarować odrobiną miodu.
6.
Włączyć dopiero teraz
termoobieg. Kurczaka podawać z pozostałym farszem, dowolnym pieczywem,
ziemniaczkami lub kluskami kładzionymi.
Pycha po prostu i bardzo zdrowe jedzenie.
❤❤❤
Widzę rękę w geście. Stop!!!, nie teraz i znowu robi mi się smutno.
Nie teraz – to kiedy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam