piątek, 13 listopada 2020

Nie teraz – to kiedy?

Bajsza

Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie za zgodą autora

„non omnis moriar”- Horacy

~~~~~~~~~~~~~~

13 listopada 2020 r

Czasami myślę, ze fajnie było, pojechać w jakieś ciekawe miejsca. Zobaczyć coś nowego, porozmawiać z kimś miłym. 

Teraz zostało tylko cieszyć się tym, co możemy sami sobie zrobić we własnym mieszkaniu. 

Proponuję wyzwanie.

Kurczak nadziewany kiszoną kapustą – przepis autorski;

Nadzienie; czosnek, papryka suszona – 2 łyżki stołowe, czerwona cebula, pietruszka, jabłko, mięso mielone/z kurczaka, indyka, kaczki, – co kto ma; Roleski - Marynata azjatycka gotowa, 200g, żurawina suszona, śliwka suszona, dobra kapusta kiszona, pekińska, liść włoskiej, marchewka, pieczarki, cały kurczak(około 1,6 kg)

Kilka wiórków masła

Przyprawy do kurczaka(vegeta – lub suszone warzywa, majeranek, pieprz, mielona papryka ostra lub zioła Harissa nie za dużo są b ostre)

Folia do pieczenia

………………..

1.  Wykonanie: kapustę kiszoną namoczyć najlepiej na całą noc/spróbować czy jest b. kwaśna jak nie, to można tylko na 2 godziny/ z suszoną papryką, /ładnie się zabarwi na czerwono/ odcedzić, pociąć nożem, przełożyć do patelni, podlać odrobiną bulionu, dodać łyżkę ziół tajskich, masło łyżkę(odłożyć 1 łyżkę masła).

2.  Pieczarki oczyścić, posiekać w paski, podsmażyć na 1 łyżce masła + mięsko mielone, wyjąć dodać do kapusty + jabłko poszatkowane ze skórką, /najlepiej mocno czerwone/.

3.  Cebulę obrać, pociąć w piórka, zeszklić na tłuszczu po smażeniu pieczarek i mięsa, dodać do kapusty + żurawinę suszoną - /garstkę/, śliwkę suszoną 5 szt., posiekane kapustę pekińską i liść włoskiej, marchewkę lub suszone warzywa. Całość kapustę, pieczarki, cebulę itd. dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, nadzienie mieszać, doprawić pieprzem i szczyptą ziół Harissa. Na koniec + świeżej pietruszki.

4.  Kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć.

Marynata azjatycka gotowa + (majeranek rozetrzeć), natrzeć kurczaka, natrzeć nią też wewnątrz odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, lub w chłodne miejsce.

5.  Następnie kurczaka nadziać połową farszu, spiąć drewnianym patyczkiem, resztę farszu też przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kurczaka ułożyć wiórki masła, przykryć papierem. Piec w temp. 180 stopni około ½ godziny, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kurczaka do miękkości/pół godziny na pół kg mięsa – łącznie ok 1,2 do 2 godzin/. Na 20 minut przed końcem pieczenia odchylić folię, niech kurczak się mocno zrumieni, polewać kurczaka wytopionym tłuszczem podczas pieczenia, można smarować odrobiną miodu.

6.  Włączyć dopiero teraz termoobieg. Kurczaka podawać z pozostałym farszem, dowolnym pieczywem, ziemniaczkami lub kluskami kładzionymi.

Pycha po prostu i bardzo zdrowe jedzenie.

Widzę rękę w geście. Stop!!!, nie teraz i znowu robi mi się smutno. 

Nie teraz – to kiedy? 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga