Bajsza
Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń,
miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi
Materiał chroniony prawem autorskim -
wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie za zgodą autora
„non omnis moriar”- Horacy
~~~~~~~~~~~~~~
13 stycznia 2021 r
❤❤❤
Czarna melancholia
❤❤❤
Gotuję gołąbki, przepis autorski;
Składniki;
Ryż czarny 100 g.
Namoczyć na kilka godzin i wodę odlać.
Dobrze wypłukać ryż na sicie.
Gotować w nowej wodzie.
/Ryż. Na świecie można spotkać aż 25 różnych odmian.
Występuje w klimatach gorących i ciepłych.
Ryż spożywczy, wykorzystywany w kuchniach na
całym świecie. Co ciekawe jest on
podstawą wyżywienia nawet 1/3 ludności Ziemi.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że ryż nie zawiera
arszeniku, musimy jego ziarna moczyć przez całą noc - przy użyciu wody w
stosunku 5 : 1 (pięć części wody na jedną część ryżu). Wtedy poziom toksyn
spada aż o 80 procent.
Przed gotowaniem musimy też umyć i wypłukać
ziarna ryżu aż usuniemy zmętnienie w wodzie./
Mięsko;- Goodvalley siekane z szynki, wieprzowej z hodowli bez użycia
antybiotyków 400g.
2 pieczarki białe, posiekane.
1 duża cebula posiekana.
Łyżka stołowa papryki suszonej w
płatkach – daje ciekawe połączenie w mięsku
1 spory borowik suszony
skruszony.
2 śliwki suszone
10 żurawin
Listki świeżego selera naciowego pocięte drobno.
pieprz,
Szczypta marokańskich ziół Harissa/ pochodzą z krajów arabskich.
Występują między innymi w kuchni libijskiej oraz
tunezyjskiej.
Przyprawa charakteryzuje się pięknym czerwonym
kolorem oraz dużą ostrością.
Głównymi składnikami mieszanki jest chilli, mięta
oraz czosnek. W kuchni Harrisa używana jest przede wszystkim do mięs pieczonych
oraz grillowanych. Dzięki niej potrawy podawane z grilla mają niepowtarzalny
pikantny smak.
Zimą niesamowicie rozgrzewają, – ale szczypta, to tyle ile mieści się między 2 damskimi palcami - lepiej mniej niż za dużo, jego ostrość jakby dojrzewa w nas dopiero w kilka sekund po zjedzeniu/.
½ łyżeczki suszonego lubczyku,
½ łyżeczki majeranku,
2 spore ząbki czosnku.
2 łyżki płaskie oleju.
Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Liście kapusty włoskiej; Wyciąć głąb ze środka
kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do
dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu.
Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować
przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z
liści.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć
kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały).
Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu.
Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki, przykryć i wstawić do
piekarnika na około 45 - 60 minut ja wstawiam do piekarnika 190 st., aż kapusta
będzie miękka. Młoda kapusta oraz kapusta biała mogą się ugotować/zmięknąć
znacznie szybkiej niż np. kapusta włoska – pamiętaj o tym/.
❤❤❤
Spróbowałam - gołąbki są przepyszne.
Jeszcze sosik zrobię jak ostygną.
Też inny niż zwykle.
Chimichurri to zielony, pikantny sos wywodzący
się z Urugwaju i Argentyny.
Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek pokrój w kostkę lub wyciśnij, posiekaj szalotkę na cienkie kawałki. Utrzyj składniki tłuczkiem w moździerzu i dodaj sok z limonki, (aby zyskać wyraźniejszy smak, możesz dodać też skórkę).
Blenduję, żeby było prościej.
Dolewaj oliwy z oliwek, aż mieszanka zyska lepką
konsystencję.
Dopraw do smaku ziołami Harrisa smak Maroka,
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
oregano.
Moja tajemnica dodaję też kilka strąków
ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, bo ją uwielbiam i
Skórkę zielonych jabłuszek
…………………….
Chimichurri (wym. czimiczuri) to słynny sos do
steków przygotowany na bazie natki pietruszki, czosnku i chili. Ten pikantny i
świeży w smaku sos idealnie pasuje do grillowanych mięs i moich gołąbków.
Chimichurri jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj
go także ty!
❤❤❤
Mark Twain.
Czytam też książkę o Agnieszce Osieckiej
„Nikomu nie żal pięknych kobiet”.
❤❤❤
À propos, czarnej melancholii, ktoś kiedyś pisał wiersze dla mnie.
Oto jeden z nich.
„Słowa i miejsca
Imć, 14 stycznia 2005 1:48
Są miejsca takie w niebieskiej przestrzeni,
których nie spotkasz na Ziemi.
Jest miejsce takie w zbłąkanej mej duszy,
pustkę którego wypełnić muszę...
Jest takie słowo–wytrych,
które wśród wielu słów dobrych i złych
potrafi otworzyć drzwi raju –
i sprawi bym w styczniu czuł się jak w maju.
Czy mając miejsca i słowa
można świat stworzyć od nowa?
by strach i zwątpienie odeszły,
a melancholii powiedzieć - czas przeszły!”
*******
Szczery zdawał mi się szczególnie ten czterowiersz
„Jest takie słowo–wytrych, które wśród wielu słów
dobrych i złych potrafi otworzyć drzwi raju – i sprawi bym w styczniu czuł się
jak w maju.”
Przyszła wtedy zła wróżka i sprawiła, że już pod koniec
stycznia tego samego roku wiersz okazał się tanim chwytem dla naiwnych.
Kiepską przynętą, na którą na szczęście nikt się
nie nabrał.
Czy to nie była „CZARNA melancholia” - tylko te wiersze wciąż kurzą się w szufladzie już 15 lat?
Polecam - kolejna melancholia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam