środa, 13 stycznia 2021

Czarna melancholia. Arszenik może być w gołąbkach.

Bajsza

Wszelkie podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie przypadkowe. Hi, hi

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie za zgodą autora

„non omnis moriar”- Horacy

~~~~~~~~~~~~~~  

13 stycznia 2021 r

Czarna melancholia

Gotuję gołąbki, przepis autorski;

Składniki;

Ryż czarny 100 g.

Namoczyć na kilka godzin i wodę odlać.

Dobrze wypłukać ryż na sicie.

Gotować w nowej wodzie.

/Ryż. Na świecie można spotkać aż 25 różnych odmian.

Występuje w klimatach gorących i ciepłych.

Ryż spożywczy, wykorzystywany w kuchniach na całym świecie. Co ciekawe jest on podstawą wyżywienia nawet 1/3 ludności Ziemi.

https://stylzycia.radiozet.pl/Kuchnia/Ten-sposob-gotowania-ryzu-jest-niebezpieczny-dla-zdrowia-Mozna-sie-zatruc-arszenikiem

Jeżeli chcemy mieć pewność, że ryż nie zawiera arszeniku, musimy jego ziarna moczyć przez całą noc - przy użyciu wody w stosunku 5 : 1 (pięć części wody na jedną część ryżu). Wtedy poziom toksyn spada aż o 80 procent.

Przed gotowaniem musimy też umyć i wypłukać ziarna ryżu aż usuniemy zmętnienie w wodzie./

Mięsko;- Goodvalley siekane z szynki, wieprzowej z hodowli bez użycia antybiotyków 400g.

2 pieczarki białe, posiekane.

1 duża cebula posiekana.

Łyżka stołowa papryki suszonej w płatkach – daje ciekawe połączenie w mięsku

1 spory borowik suszony skruszony.

2 śliwki suszone

10 żurawin

Listki świeżego selera naciowego pocięte drobno.

pieprz,

Szczypta marokańskich ziół Harissa/ pochodzą z krajów arabskich.

Występują między innymi w kuchni libijskiej oraz tunezyjskiej.

Przyprawa charakteryzuje się pięknym czerwonym kolorem oraz dużą ostrością.

Głównymi składnikami mieszanki jest chilli, mięta oraz czosnek. W kuchni Harrisa używana jest przede wszystkim do mięs pieczonych oraz grillowanych. Dzięki niej potrawy podawane z grilla mają niepowtarzalny pikantny smak.

Zimą niesamowicie rozgrzewają, – ale szczypta, to tyle ile mieści się między 2 damskimi palcami - lepiej mniej niż za dużo, jego ostrość jakby dojrzewa w nas dopiero w kilka sekund po zjedzeniu/.

½ łyżeczki suszonego lubczyku,

½ łyżeczki majeranku,

2 spore ząbki czosnku.

2 łyżki płaskie oleju.

Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.

Liście kapusty włoskiej; Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu.

Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści.

Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały).

Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki, przykryć i wstawić do piekarnika na około 45 - 60 minut ja wstawiam do piekarnika 190 st., aż kapusta będzie miękka. Młoda kapusta oraz kapusta biała mogą się ugotować/zmięknąć znacznie szybkiej niż np. kapusta włoska – pamiętaj o tym/.

Spróbowałam - gołąbki są przepyszne. 

a nie - to nie to

Wyszło 12 po 2 na obiad.

Jeszcze sosik zrobię jak ostygną.

Też inny niż zwykle.

Chimichurri to zielony, pikantny sos wywodzący się z Urugwaju i Argentyny.

Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek pokrój w kostkę lub wyciśnij, posiekaj szalotkę na cienkie kawałki. Utrzyj składniki tłuczkiem w moździerzu i dodaj sok z limonki, (aby zyskać wyraźniejszy smak, możesz dodać też skórkę).

Blenduję, żeby było prościej.

Dolewaj oliwy z oliwek, aż mieszanka zyska lepką konsystencję.

Dopraw do smaku ziołami Harrisa smak Maroka,

solą,

pieprzem,

tymiankiem i

oregano.

Moja tajemnica dodaję też kilka strąków

ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, bo ją uwielbiam i

Skórkę zielonych jabłuszek

…………………….

Chimichurri (wym. czimiczuri) to słynny sos do steków przygotowany na bazie natki pietruszki, czosnku i chili. Ten pikantny i świeży w smaku sos idealnie pasuje do grillowanych mięs i moich gołąbków.

Chimichurri jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj go także ty!

 A w antraktach tak sobie myślę łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani" –

Mark Twain.

Czytam też książkę o Agnieszce Osieckiej

„Nikomu nie żal pięknych kobiet”. 

Tytuł jak ulał pasuje do moich przemyśleń

À propos, czarnej melancholii, ktoś kiedyś pisał wiersze dla mnie. 

Oto jeden z nich.

 Słowa i miejsca

Imć, 14 stycznia 2005   1:48

Są miejsca takie w niebieskiej przestrzeni,

których nie spotkasz na Ziemi.

Jest miejsce takie w zbłąkanej mej duszy,

pustkę którego wypełnić muszę...

 

Jest takie słowo–wytrych,

które wśród wielu słów dobrych i złych

potrafi otworzyć drzwi raju –

i sprawi bym w styczniu czuł się jak w maju.

 

Czy mając miejsca i słowa

można świat stworzyć od nowa?

by strach i zwątpienie odeszły,

a melancholii powiedzieć - czas przeszły!”

*******

Szczery zdawał mi się szczególnie ten czterowiersz

„Jest takie słowo–wytrych, które wśród wielu słów dobrych i złych potrafi otworzyć drzwi raju – i sprawi bym w styczniu czuł się jak w maju.”

Przyszła wtedy zła wróżka i sprawiła, że już pod koniec stycznia tego samego roku wiersz okazał się tanim chwytem dla naiwnych.

Kiepską przynętą, na którą na szczęście nikt się nie nabrał.

Czy to nie była „CZARNA melancholia” - tylko te wiersze wciąż kurzą się w szufladzie już 15 lat?

Polecam - kolejna melancholia


i coś na poprawienie humoru 13 tego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za notkę i pozdrawiam

Archiwum bloga