Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
20 października 2017
~~~~~~~~~~~~~
Matko słodka cudna pogoda jest ostatnio.
Jeżdżę na rowerze na dość długie trasy.
Przy okazji oczywiście zaglądam do moich ulubionych sklepów i
zawsze coś fajnego kupię.
Wczoraj były to foremki do galaretki. Mam tak wyposażoną
kuchnię, że mogłabym gotować dla pułku wojska.
Teraz tyle cudownych rzeczy
wymyślili ułatwiających pracę w kuchni, aż chce się pitrasić.
Można po prostu
oszaleć.
Mam fisia na punkcie gotowania.
Wczoraj kupiłam też świeżą
żurawinę i zrobiłam z jej części galaretki. Część wylądowała w zamrażalniku,
jest tam tyle różnych frykasów, że drzwi zamykają się z trudem.
Galaretka zrobiona z naturalnych produktów, ociupinę posłodzona
stevią w każdej zatopiona jedna malinka.
Pycha!!!
Ważne jest to jak zrobiłam galaretkę, po sparzeniu przez pół
minuty wrzącą wodą zblendowałam żurawinę z 1 łyżeczką stewii i 2 łyżkami przegotowanej wody. Na ½ litra gorącej wody dodaję 2 płaskie łyżki żelatyny - czekam aż woda przestygnie, łączę to z miazgą żurawiny.
Wszystko jest w galaretce, więc nie tracimy wartości odżywczych i leczniczych żurawiny a ta - jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców.
Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była symbolem pokoju i przyjaźni. Naturalna świeża żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety.
Powinna częściej pojawiać się w naszych domach – nie tylko jako dodatek do potraw, ale także składnik kosmetyków pielęgnacyjnych - to jeszcze należy odkryć.
Pycha!!!
minuty wrzącą wodą zblendowałam żurawinę z 1 łyżeczką stewii i 2 łyżkami przegotowanej wody. Na ½ litra gorącej wody dodaję 2 płaskie łyżki żelatyny - czekam aż woda przestygnie, łączę to z miazgą żurawiny.
Wszystko jest w galaretce, więc nie tracimy wartości odżywczych i leczniczych żurawiny a ta - jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców.
Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była symbolem pokoju i przyjaźni. Naturalna świeża żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety.
Powinna częściej pojawiać się w naszych domach – nie tylko jako dodatek do potraw, ale także składnik kosmetyków pielęgnacyjnych - to jeszcze należy odkryć.
Jedząc żurawinę zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby
przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby
serca. Jest polecana osobom chorym na cukrzycę, ponieważ
skutecznie pobudza pracę trzustki, trawienie i pracę jelit.
Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom,
poliantocyjanidom, które znajdziemy w żurawinie.
Warto wiedzieć, że suszona jest często dosładzana cukrem, dlatego właśnie świeżą należy umieścić w diecie na stałe.
Kwas benzoesowy w żurawinie sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość.
Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają żurawinie kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko.
W formie, jaką wybrałam/galaretka ze stevią/, można jeść ją codziennie przynajmniej w sezonie.
Warto wiedzieć, że suszona jest często dosładzana cukrem, dlatego właśnie świeżą należy umieścić w diecie na stałe.
Kwas benzoesowy w żurawinie sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość.
Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają żurawinie kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko.
W formie, jaką wybrałam/galaretka ze stevią/, można jeść ją codziennie przynajmniej w sezonie.
Owoce żurawiny wykazują wiele właściwości leczniczych.
Skoncentrowany sok z żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Owoce
żurawiny mają także nieoceniony wpływ na układ moczowy – pomagają zwalczać
infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza.
Ponadto mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie chronią zęby przed powstawaniem próchnicy.
Ponadto mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie chronią zęby przed powstawaniem próchnicy.
Dodatkowo zmniejszają ryzyko występowania choroby wieńcowej,
zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu groźnych dla życia zakrzepów
krwi.
Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się spożywać żurawinę przy różnych infekcjach, jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.
Flawonoidy w żurawinie z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy.
Dzięki swoim właściwościom żurawina pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol).
Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn – są, zatem idealnym składnikiem każdej diety.
Wszystkie te właściwości żurawina zawdzięcza witaminom A, C, P, B1, B2, a także składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, fosfor, jod, potas oraz magnez. Dodatkowo owoce tej rośliny są bogatym źródłem flawanoidów – tych samych związków, które występują w czerwonym winie i dobroczynnie wpływają na pracę naszego serca. Sok żurawinowy jest polecany pacjentom przechodzącym okres rekonwalescencji po zawale.
Specyfik ten leczy również jaskrę.
To także dobre owoce na odchudzanie.
Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się spożywać żurawinę przy różnych infekcjach, jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę.
Flawonoidy w żurawinie z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy.
Dzięki swoim właściwościom żurawina pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol).
Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn – są, zatem idealnym składnikiem każdej diety.
Wszystkie te właściwości żurawina zawdzięcza witaminom A, C, P, B1, B2, a także składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, fosfor, jod, potas oraz magnez. Dodatkowo owoce tej rośliny są bogatym źródłem flawanoidów – tych samych związków, które występują w czerwonym winie i dobroczynnie wpływają na pracę naszego serca. Sok żurawinowy jest polecany pacjentom przechodzącym okres rekonwalescencji po zawale.
To także dobre owoce na odchudzanie.
Bardzo lekkie śniadanie 2 galaretki 30 kalorii.
Zjadłam już 3 i czuję, że jutro zjem pozostałe.
Trzeba je jeść, póki jest na nie sezon i są świeże w zasięgu.
~~~~~~~~~~~~~
Kupiłam też rukolę w doniczce oczywiście zioła w doniczce u mnie wytrzymują zaledwie kilka dni, po kilku dniach wchodzi na nie pleśń i diabli wszystko biorą.
Zjadłam już 3 i czuję, że jutro zjem pozostałe.
Trzeba je jeść, póki jest na nie sezon i są świeże w zasięgu.
~~~~~~~~~~~~~
Kupiłam też rukolę w doniczce oczywiście zioła w doniczce u mnie wytrzymują zaledwie kilka dni, po kilku dniach wchodzi na nie pleśń i diabli wszystko biorą.
~~~~~~~~~~~~~
Rozmawiałam z moją kuzynką lekarką o tym, co mnie spotkało ostatnio
w przychodni.
Ona jest już na emeryturze, ale pracuje jeszcze w kilku
miejscach.
Powiedziała mi, że nigdzie nie ma takich zaleceń, więc chyba to
zalecenia właścicieli przychodni na Grobelnej.
Ta przychodnia jest prywatna a leczenie w niej jest refundowane
przez fundusz zdrowotny, na który mnie potrącają systematycznie pieniądze.
Wniosek.
Muszę chyba zmienić przychodnię i lekarza.
Póki, co poszłam do recepcji, żeby mi skserowali całą kartę.
Jak będę miała ją w ręku podejmę decyzję, co robić?
Uważam, że od początku jestem źle prowadzona w cukrzycy.
Gdyby
nie to, że sama się wspomagam dietą i ruchem, pewnie miałabym już poważne
kłopoty.
Karty lekarskie mam odebrać we wtorek, póki, co rozglądam się za dobrą
przychodnią.
~~~~~~~~~~~~~
Teraz zjem pyszne śniadanko.
Maleńkie carpaccio z buraka, figi, bananowej szarotki i czosnku.
+ kiełbaska biała chłopska i dip do niej, czyli sos tatarski z
papryczką czerwoną i żółtą, kilkoma kaparami i kilkoma ziarnami marnowanego
pieprzu. Listek lub 2 rukoli.
Pychotka.
A teraz jeszcze godzinka drzemki.
Później znów rower.
~~~~~~~~~~~~~
Poszalałam dzisiaj - kupiłam na Allegro szczotkę elektryczną do mycia podłóg i innych zabrudzonych rzeczy.
Później znów rower.
~~~~~~~~~~~~~
Poszalałam dzisiaj - kupiłam na Allegro szczotkę elektryczną do mycia podłóg i innych zabrudzonych rzeczy.
Muszę jakoś ogarnąć dom a z powodu dużej ilości płytek i zimna w mieszkaniach szkoda mi rąk, więc taka szczotka powinna dobrze się spisywać hi, hi z moją pomocą.
Obiadek
Obiadek
Kawałeczek piersi kurczaka upieczonej w oleju z bazylią i średnio
ostrą przyprawą, którą robię do mięsa na grillu.
Fasolka szparagowa, kalafior i carpaccio
z długiego buraka.
Odrobina mango, bo zostało od dekorowania galaretki z żurawiny
i pół pomidorka.
Warzywa
troszkę pieprzę pieprzem cytrynowym.
Dip do
mięsa to własnej roboty sos tatarski z papryczkami, żółtą i czerwoną, 2
listkami kolendry, jednym źdźbłem cebulki dymki/szczypiorkiem/ + marynowany pieprz czarny do podkręcenia smaku.
Dip
wymieszany z carpaccio daje boskie nuty smakowe.
Chce
się wylizać talerz jak nikt nie patrzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam