Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
~~~~~~~~~~~~~~
18 grudnia 2016
Świąteczny nastrój już zaczyna zakradać się
również do naszego domu.
NASZEGO
kto by to pomyślał.
Zaczynam
myśleć co przygotować na Wigilię.
Pierwszy
raz od wielu lat nie będę w Święta sama.
Ubraliśmy
z Tymonem choinkę,
ja jeszcze ubrałam taką maleńką do gabinetu, gdzie oboje
pracujemy.
Teraz zostało już tylko zrobienie świątecznych zakupów tych
kulinarnych, bo prezenty pod choinkę już kupione. Cieszę, się, że ubraliśmy
choinkę. Tymon bał się, że za bardzo się wzruszy ale jakoś, udało się jak na
razie bez większych emocji.
Myślę
o tym co przygotować
Obowiązkowo
GRZYBY
Według ludowych wierzeń umożliwiały one nawiązywanie kontaktów
ze światem zmarłych, stanowiły pokarm dla duchów. Dlatego też były potrzebne
podczas magicznych obrzędów. Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w
zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli.
Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz
zapewnić dostatek.
Dawnymi czasy nasi przodkowie przypisywali wielu pokarmom, podawanym
na Wigilię, właściwości magiczne.
KAPUSTA
Uważano, że ma ona wielką moc, która chroni od złego i zapewnia
niespożytą siłę oraz witalność. Potrawy zaś z niej miały przyciągać dostatek i
pomyślność.
Natomiast kapusta gotowana z grzybami bądź z grochem zapewniała
dobre zdrowie.
Kapusta z grzybami
Składniki ( na ok. 4 osóby)
¾kg kiszonej kapusty, ¼ kg kapusty pekińskiej,
garść suszonych grzybów
(najlepiej borowików lub podgrzybków),
1 marchewka,
1 spora cebula lub dwie mniejsze,
łyżka masła,
łyżka oleju,
sól, pieprz świeżo zmielony, 2-3 ziarenka jałowca i ziela
angielskiego,
2 listki laurowe,
płaska łyżka majeranku (opcjonalnie), roztarty w rękach pomoże
wydobyć delikatny smak kapusty.
Przygotowanie:
1. Grzyby zalewam w rondlu wrzątkiem, niech sobie postoją w tej
wodzie około 30 minut. Grzyby odlewamy na sitku (wywar zachować), kroimy w
cienkie paski.
2. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Na patelnię wkładamy masło i
olej, potem wrzucamy marchewkę i cebulę,
chwilę podsmażamy.
3. Kapustę kiszoną zawsze dobrze wyciskam z soku w rękach, nigdy
jej nie płuczę (chyba, że jest bardzo kwaśna).
Płukana kapusta to już dla mnie nie jest to, traci wiele na
swoim smaku i zawsze zostawiam sok z odciśniętej kapusty, bo czasami go jeszcze
dolewam do kapusty, pod koniec gotowania. Odciśniętą kapustę jeszcze szatkuję,
wkładam do garnka i zalewam 1,5 szklanki wody, kapustę pekińską też szatkuję.
4. Do zalanej kapusty wkładam ziele angielskie, listki, ziarna
jałowca, pokrojone grzyby, marchew i cebulę i wszystko duszę do miękkości. Na
sam koniec gotowania dopiero solę (czasami bywa, że nie solę, bo kapusta sama w
sobie jest słona), pieprzę (pieprz za szybko dodany, gorzknieje), dodaję
majeranek otarty w rękach (lepiej wydobywa się jego aromat). Dodaję jeszcze
wywaru z grzybów, kapusta zyskuje wtedy piękny aromat i smak.
5. Jeśli płyny podczas gotowania za bardzo wyparują, trzeba
dolać ciepłej, przegotowanej wody, no i mieszać kapustę co jakiś czas, coby nam
się nie przypaliła. Kapustę gotować, aż będzie miękka.
~~~~~~~~~~~~~~
Zamiast MAKIEŁEK ORZECHY W AKSAMITNYM SOSIE
Składniki:
… 10 dag posiekanych
orzechów włoskich i innych, kajzerka, 4 skruszone kostki gorzkiej czekolady, olej,
sok z 1 cytryny, szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka.
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wyrobić z posiekanymi
orzechami i czekoladą, sokiem z cytryny i 4 łyżkami oleju.
Przyprawić do smaku
solą, pieprzem i papryką.
Z masy uformować 8 kotlecików, skropić olejem.
Bulion, oraz pozostałą masę orzechową zmiksować z odrobiną
żurawin lub borówek.
Sos przyprawić do smaku, podgrzać. Kotleciki smażyć na
oleju po 7-8 minut z każdej strony. Po 2 gorące kotleciki ostrożnie nabić na
drewniane szpadki do szaszłyków i umieścić na połowie pieczonego bardzo lekko
jabłuszka.
Podawać polane sosem orzechowo żurawinowym.
~~~~~~~~~~~~~~
JAK UGOTOWAĆ FASOLĘ
Jak ugotować fasolę, aby uniknąć wzdęć?
Bez fasoli Wigilia byłaby do bani.
Oto zwięzła instrukcja.
1. Fasolę wsypuję do garnka i zalewam poczwórną ilością wody.
Zależnie od gatunku moczę 8-12 godzi. Fasolę białą moczę przez noc. Generalnie
zasada jest taka, że żadnej fasoli bez względu na gatunek nie powinno się
moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy
fermentacyjne. Ponadto moczenie fasoli zmiękcza jej skórkę. Dodatkowo powoduje
puchnięcie nawet czterokrotnie! Również dzięki temu przyśpiesza się jej
gotowanie.
2. Rano odlewam wodę, płucze fasolę i wlewam nową wodą. Poziom
wody powinien sięgać na 3 palce nad fasolę. Podmiana wody wiąże się z utratą
części składników mineralnych i witaminy B. Jednak wtedy fasola jest lżej
strawna.
3. Garnek wstawiam na gaz i zagotowuje bez pokrywki. Tak gotuję
na dużym gazie przez 10 minut. Następnie przykrywam pokrywkę i gotuję 60-90
minut, zależnie, czy jest to odmiana Piękny Jaś czy drobniejsza na przykład
Perłowa. Po 60 minutach wyławiam jedną fasolę i próbuję.
4. Fasolę schładzam w wodzie, w której się gotowała. Garnek
wstawiam do zlewu napełnianego wodą. Nie można odlać fasoli na sicie jak
ziemniaków, ponieważ cała skórka na niej popęka.
5. Fasolę zawsze solę po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę w
innym razie, jeśli posolicie w czasie gotowania, będzie gotowała się dłużej i
stanie się twardsza.
~~~~~~~~~~~~~~
GALARETKA Z DROBIU
Proponuję zrobić, jako przystawkę właśnie drobiową galaretkę.
Galaretkę robi się szybko, jest lekkostrawna i niespecjalnie kaloryczna.
Ładnie podana będzie prawdziwą ozdobą również sylwestrowego
stołu.
Jeśli umiesz ugotować rosół to już bez niczego zrobisz tą
galaretkę. A jeśli nie, to masz okazję, aby nauczyć się jednego i drugiego.
Dokładnie tak samo możesz zrobić auszpik (to dawna nazwa
galaretki, ale często spotykana w przepisach) z indyka, cielęciny. Ja bardzo
lubię galaretkę mięsną, jednak ona jest bardziej czasochłonna i kaloryczna.
Składniki:
- 60-70 dag kurczaka (piersi, udka),
- 2-3 dość cienkie marchewki,
- kawałek selera,
- pietruszka średniej wielkości,
- 2-3 jajka kurze ugotowane na twardo,
- 2 ząbki czosnku, (jeśli ktoś lubi),
- pół opalonej cebuli nad gazem,
- 3-4 łyżki żelatyny wieprzowej,
- mały liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 8-10 ziaren pieprzu,
- cytrynę, sól lub maggi do smaku,
- ewentualnie po 4 łyżki groszku lub kukurydzy z puszki.
Przygotowanie:
Ugotuj rosół z kurczaka...
Kurczaka umyj i włóż do większego garnka, wlej litr wody, postaw garnek na dość
ostrym ogniu i przykryj go.
Tymczasem zabierz się
do obierania i umycia włoszczyzny. Pietruszkę pokrój wzdłuż na pół, a seler,
marchewkę i por (odetnij im końce liści) zostaw w całości.
Gdy woda zawrze, włóż ziele angielskie, pieprz, maksymalnie
zmniejsz płomień, przykryj garnek, zostawiając przykrywkę lekko uchyloną i
niech się wszystko gotuje bardzo powoli (ma tylko mrugać).
Po 15-20 minutach dodaj włoszczyznę wraz z cebulą zbrązowiałą.
Gotuj do chwili, aż mięso i warzywa będą miękkie. Przed zakończeniem gotowania
dopraw rosół do smaku solą, maggi. Gdy warzywa już miękkie w rosole (trwa to
mniej więcej trzy kwadranse), starannie przecedź go przez sito do mniejszego
garnka.
W tym momencie akuratne gospodynie klarują rosół, ale mnie
wydaje się to niekonieczne - bo sporo z tym zachodu, a i bez tego galaretka
wychodzi smaczna i apetyczna.
Do tak przygotowanego
rosołu dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając zagotuj, po czym od razu zestaw
garnek z ognia.
W czasie, gdy wywar się gotuje, rozpuść żelatynę. Zalej ją
kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
Przygotuj mięso i inne
składniki ... Zajmij się składnikami, które pozostały na sicie podczas
odcedzania rosołu. Oddziel mięso od kości, zdejmij też skórę (w skórze jest
najwięcej tłuszczu).
Przełóż małe kawałki na talerz, a większe przekrój w poprzek
włókien na takie wielkości kęsa.
Marchewki pokrój w plasterki. Można też dodać do galaretki
(niekoniecznie) nieduży kawałek selera i pietruszki pokrojone w słupki.
Wcześniej też odcedź z zalewy groszek lub kukurydzę.
Teraz przystępujemy do
części artystycznej układania składników tak, aby po zastygnięciu w galarecie
stworzyły ładną kompozycję.
Ułóż w miseczkach... Na
dno opłukanej zimną wodą salaterki (płuczemy po to, by galaretka lepiej nam
wyszła później z naczynia) lub miseczek wlej po 2-3 łyżki przestudzonej
galarety, rozłóż pokrojone warzywa z rosołu, groszek lub kukurydzę (albo jedno
i drugie). Przekładaj je plasterkami kurzych jaj i kawałkami mięsa, aż do
wyczerpania składników. Pamiętaj, że w naczyniu musi być jeszcze miejsce, (co
najmniej 1/3 jego wysokości) na galaretę, którą zaraz zalejesz ułożone
składniki.
Napełnione naczynie lub
naczynia wstaw na kilka godzin do lodówki, by galaretka stężała i broń Boże nie
próbuj przyspieszyć tego procesu, wstawiając galaretkę do zamrażalnika, bo
spowodujesz prawdziwą katastrofę! Powstające kryształy lodu nieodwracalnie
zniszczą strukturę galarety.
Jeśli w dniu, w którym zamierzasz podać galaretę, nie będziesz
miała czasu, zrób ją i wstaw do lodówki poprzedniego dnia.
Zastudzoną galaretę
wyłóż na półmisek, udekoruj natką pietruszki oraz plasterkami cytryny i gotowe.
Patrzysz teraz na swoje arcydzieło i podziwiasz je, jakże wspaniale wygląda. Z
pewnością nikt nie oprze się takiej smakowitej, kolorowej pokusie.
Będzie jeszcze biały barszczyk i inne smakowitości w kolejnym
przedświątecznym poście.
Teraz pora spać, bo jutro trzeba zrobić pierwsze zakupy.
Spełnienia wszystkich marzeń,
OdpowiedzUsuńPrzychylności wszechświata,
Siły w ramionach
I czystego ognia w sercu, co zapali wszystko wokół Ciebie szczęściem i radością.
Niech wszystko czego się dotkniesz, stanie się pomocne w spełnieniu marzeń.
Każda najdrobniejsza nawet czynność niech przybliża Ciebie do bycia najszczęśliwszą i najbardziej uśmiechniętą osobą spośród wszystkich ludzi.
Tego wszystkiego i wiele innego z okazji Świąt Bożego Narodzenia i miłych chwil w nadchodzącym Nowym Roku 2017
życzę Basiu Tobie i Tymkowi
Henryk
Na sympatii życzeń nie umiałem przesłać ..bo masz blokadę dla gości bez zdjęcia ..śmiech
https://youtu.be/xlPt8GzQHB8
Dziękuję pięknie Henryku - Tobie prócz ogólnych - spełnienia marzeń i buziak.
Usuń