Bajsza
Wszelkie
podobieństwa do osób, zdarzeń, miejsc, które mogą zaistnieć są zupełnie
przypadkowe. Hi, hi
29 września 2017
~~~~~~~~~~~~~
Większość motyli w naszym klimacie, jeśli jeszcze przetrwała ten
czas deszczów i chłodu przepoczwarza się i w tej formie czeka do wiosny
przycupnięte gdzieś na strychach pod dachami, gdzie na tyle będzie ciepło by
przetrwać zimę.
Mój motyl już chyba nie potrafi tak całkiem bezwarunkowo kochać.
Mój motyl już chyba nie potrafi tak całkiem bezwarunkowo kochać.
KOCHAĆ – a cóż to takiego? To ten brylant, na który da się
zapracować?
Całe życie sądziłam, że jeśli nie bezinteresownie, czyli za nic ktoś nas pokocha – to może da się na tę miłość zapracować?
Całe życie sądziłam, że jeśli nie bezinteresownie, czyli za nic ktoś nas pokocha – to może da się na tę miłość zapracować?
Może da się, ale to o wiele trudniejsze niż się zdaje.
Cóż to dla mnie zbyt skomplikowane.
Kupiłam sobie po latach szybkowar i……, ugotowałam w nim bigos.
Matko słodka, takiego bigosu dawno nie jadłam jest po prostu
przepyszny.
Zastanawiam się czy to skutek kapusty, która czekała 2 miesiące
na ugotowanie czy mój talent/swój przepis już podawałam w tym jest bardzo mało
mięsa/.
Znów dzwonił J. i zapraszał mnie do siebie.
Może dam się skusić, ale muszę wcześniej ustalić pewne warunki.
Czekam też na bilet do Mediolanu.
Może uda się połączyć jedno z drugim.
Póki, co w trakcie tych oczekiwań postanowiłam wypróbować kilka
sosów.
To, co tu podam to jest baza z Internetu.
Ja oczywiście zmodyfikuję to po swojemu.
Acha informacja dla cukrzyków – ostatnio kupiłam kilka słodyczy dla diabetyków w Intermarche.
Czasami tak bardzo chce mi się zjeść coś szalonego a to
zaspakaja moje potrzeby.
Polecam szczególnie te wafelki i batonik mogą zastąpić czułości
jak ktoś cierpi na deficyt..
A teraz sosy.
Guacamole
najlepsze krok po kroku
najlepsze krok po kroku
czas: 10 minut liczba
porcji: 1
Składniki:
1 awokado
1-2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
sól
opcjonalnie pomidor
Moje porady:
Istnieje wiele odmian guacamole, tak klasyczna to awokado, sok z
limonki, sól i czosnek, ale można guacamole wzbogacać różnymi dodatkami. Może
być guacamole z pomidorem, chili, kolendrę czy nawet ananasa.
Znajdziesz wiele wariacji guacamole.
Znajdziesz wiele wariacji guacamole.
Awokado nie może być twarde i nie może być przejrzałe, może
delikatnie uginać się pod palcem, ale delikatnie, w środku powinno być jasne
bez ciemnych plam.
Sos dyniowo serowy
350 g surowej dyni, u mnie zwyczajna
1 papryczka czereśniowa
1 szalotka
1 łyżka oleju
100 ml białego wytrawnego wina, użyłam Chardonay
50-100 ml śmietanki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
100 g sera cheddar
Sos z kurkami
Składniki:
– 200 g kurek
– 2 łyżki mąki
– 1/4 l wody
– sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
– 2 łyżki oleju
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
Lekko zrumienić. Dodać przyprawy, wlać zimną wodę i szybko rozmieszać (tak, aby nie powstały grudki), wrzucić kurki i zagotować. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Lekko zrumienić. Dodać przyprawy, wlać zimną wodę i szybko rozmieszać (tak, aby nie powstały grudki), wrzucić kurki i zagotować. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.
Sos tzatziki
Zakochałam się w nich będąc w Salonikach.
Pyszne robił mój pierwszy zięć. Spróbuję zrobić tak jak on to
robił.
To zaś przepis znaleziony w Necie.
Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.
Dodaj wyciśnięte 3 ząbki czosnku.
Zetrzyj 15 - centymetrowy kawałek ogórka wężowego na grubych
oczkach tarki i również dodaj do miseczki.
Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka
kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj.
Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy.
Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.
Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.
Nieziemski sos kurkowy
Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń.
Ułatwisz sobie prace, jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły, (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
Ułatwisz sobie prace, jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły, (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
Z pora przytnij oba końce, a następnie przekrój go wzdłuż.
Następnie posiekaj go drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu podsmaż pora.
Dorzuć kurki i zwiększ moc palnika. Aby puściły wodę dodaj
odrobinę soli,/jeśli sól jest konieczna w moich przepisach używam tylko tej alpejskiej różowej/.
Gdy woda odparuje zalej grzyby śmietanką oraz dopraw solą z
pieprzem i sokiem z cytryny.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę
miodu, 2 łyżkami sosu sojowego i tymianek.
Gdy sos się zredukuje, jest gotowy do podania.
Sos cytrusowy
Wrzuć do rondka masło i postaw na palniku włączonym na małą moc.
Kiedy masło prawie się rozpuści, zdejmij rondel z palnika.
Zetrzyj delikatnie wierzchnią warstwę skórki z pomarańczy oraz
limonki przy pomocy tarki o najmniejszych oczkach.
Wyciśnij do rondelka sok z całej pomarańczy i połowy limonki.
Dodaj jeszcze ocet winny, musztardę francuską, skórkę pomarańczy i limonki.
Dopraw całość solą i cukrem/stevią/.
Miksuj wszystko przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka emulsja.
Sos śliwkowy:
150 g śliwek węgierek
150 ml czerwonego wina
pół laski wanilii
mały kawałek kory cynamonu
doniczka rozmarynu/tu chyba źle przetłumaczono - rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat trzeba uważać z ilością jaką dodaje się do potraw/.
pieprz i sól
cukier/stevia/
masło.
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat!
Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
zacznij gotować
SKŁADNIKI;
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka 3,2%
80-100 g cukru kryształu
3 płaskie łyżeczki (10-11 g) żelatyny
1 laska wanilii
niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek.
PRZYGOTOWANIE;
PRZYGOTOWANIE;
Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy (nie gotujemy) na bardzo
małym ogniu.
Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy
ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka
laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały
czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1-1,5 godziny.
JAK PODAWAĆ;
Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na
kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek)
lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk.
Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.
Podajemy z sosem owocowym na przykład z sosem z owoców lasu.
PROPOZYCJA PODANIA - Z SOSEM Z OWOCÓW LASU
Gotową mieszankę z owoców lasu (250 g), 100 ml czerwonego,
wytrawnego wina oraz 70 g cukru trzcinowego przekładamy na patelnię lub do
rondla/stevia dla niezorientowanych jest bardzo słodka i dodajemy jej połowę przy małych ilościach, przy większych 1/4 lub nawet mniej/.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Ciągle mieszamy do czasu, aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodajemy szczyptę cynamonu, jeszcze przez chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Konfitura z czerwonej cebuli
Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. 5 średnich czerwonych cebul
1 ząbek czosnku
1 łyżka cukru/stevia/.
1 łyżka octu balsamicznego
1 liść laurowy
olej rzepakowy
sól
pieprz
3-4 os.
30 min
Cebule kroimy w cienkie półplasterki. Smażymy je na oleju, na
wolnym ogniu, około 15 minut.
Cebule mają zmięknąć, nie przyrumienić się. Często je mieszajcie. W czasie smażenia dodajemy do niej cały ząbek czosnku, liść laurowy i ocet. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem i stevią.
Oczywiście ja cukier zastępuję stevią, – jeśli uznaję, że odrobina słodyczy jest potrzebna. Dotyczy to wszystkich przepisów.
Cebule mają zmięknąć, nie przyrumienić się. Często je mieszajcie. W czasie smażenia dodajemy do niej cały ząbek czosnku, liść laurowy i ocet. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem i stevią.
Oczywiście ja cukier zastępuję stevią, – jeśli uznaję, że odrobina słodyczy jest potrzebna. Dotyczy to wszystkich przepisów.
Na koniec wymyślam właśnie sos niebiesko fioletowy.
Przepis podam jak zrobię i ocenię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za notkę i pozdrawiam